A aparut un nou dictionar “moldovenesc” ?
Zilele trecute, vorbind cu un prieten din Suceava, persoana inteligenta si apreciata de altfel, ca o paranteza, daca tot discutia era despre Basarabia, acesta imi pomenea despre aparitia unui nou dictionar moldovenesc si ca sa ma convinga ca nu inventeaza nimic venise indata si cu niste exemple (foarte picante) din noua “aparitie editoriala”. Mai mult nedumerita decit uimita, am strins din umeri, prea mi se pareau deplasate explicatiile unor cuvinte ca sa-mi para si veridice…Si totusi, ma simteam atit de prost auzind asta, insa nu puteam sa zic nimic, nu eram in constiinta de cauza si nu puteam veni cu nici o replica. Mai ales ca nici nu mai eram sigura ca acestea sunt niste inventii.Iata ca ieri am primit pe messenger un mass care a cutreierat intreaga Romanie( ajungind in sfirsit si la mine :) ) fiind trimis si retrimis in liste intregi de id-uri. Pentru concludenta il voi reproduce :“Definitii noi exstrase din Moldovian DEX 2008 :PRUDENT = pasta de dinti cu extras de prune;MONOLOG = olog de un picior;BIOLOG = olog de ambele picioare;SEXOLOG = olog de 6 picioare (de ex. miriapod sexolog);ATATAT = fara sani;AMANAT = fara maini;INCHINARE = transport catre China;INVINUIRE = procesul de fermentare a mustului!;INFOCARE = transformare in foca;GHINIOANE = varianta moldoveneasca pentru ardelenescul „Bine,Ioane” ;IMPRASTIERE = rezultatul procesului prin care betivii se fac prastie ;BIZAR = zar dublu;MACEL = mac mic;MICROSCOP= scop marunt;INVIORAT = Prevazut cu vioara;LESINA = pe unde merge „le tren”;MERITORIU = teritoriul ocupat de livada de meri;RATEU = pateu din carne de rata . “Nu cred ca mai necisita comentarii. Nu mai stiu daca trebuie sa fim sceptici in privinta acestui mesaj, caci si asa s-au facut pina acum destule aberatii cu “limba moldoveneasca”, culmea fiind aparitia dictionarului moldovenesc-roman, alt paradox a fost sa descoper o pagina de Wikipedia in limba moldoveneasca (imaginea de sus) cu grafie chirilica. Cream imaginea unor analfabeti, degradati cu totul( ma intreb, suntem departe de asta?)…In minte-mi apar versurile poetilor nostri “Limba noastra-i limba sfinta/Limba vechilor cazanii” , “Peste toate e stapina/Limba noastra cea romana“. Oare nu e un atac direct asupra acestor OAMENI ce si-au dedicat viata adevarului istoric, identitatii noastre milenare? Lume, incotro ?…