495

Vieru si Fratii

Marius Chivu (Romania literara, nr. 38, 29 septembrie 2004):Se intampla insa deseori sa-ti cada in mana volume de poezie premiate la Chisinau si care la Bucuresti sa para neinteresante, daca nu chiar slabe. Or e clar ca, in astfel de cazuri, la un anumit nivel, receptarea este viciata printr-un cod de referinta inadecvat. Cu alte cuvinte, este vorba pur si simplu de un decalaj artistic, altfel nu foarte greu de priceput. Versurile unor Vieru sau Lari sunt idioate, chiar daca poti intelege mecanismul de generare, functionalitatea si tipul de receptare nationalist-festivist-patriotic al acestui lirism neopasoptist, intr-o societate care inca trece prin constrangeri istorico-politice ce genereaza o criza identitara la nivel national. A murit tamaia,Duhoarea sta sa creasca.Ne-a umplut ca raiaLimba moldovaneasca.Mi-a pierit si somnul,Pacea crestineasca.Maraie spre DomnulLimba moldovaneasca.O biata batranaN-are nici de pasca.Sta cu halca-n manaLimba moldovaneasca.Isi creste frumosulLimba romaneasca.Ii arata dosulLimba moldovaneasca.Gangava, tot lingeCizma muscaleasca.Spre Evropi se-mpingeLimba moldovaneasca.Palida mi-e fataSub un cer ce casca.Imi mananca viataLimba moldovaneasca.Voi muri, se pare,Pentru-a mea luminaMa va plange oareLimba cea romana?!?
0