803

EVZ: Dupa gratii, in Ambasada Romaniei

EVZ va prezinta primele marturii ale celor doi basarabeni cu cetatenie romana izolati de aproape patru luni in Ambasada Romaniei din Chisinau, dupa ce au sarit gardul acesteia de frica autoritatilor din Republica Moldova. De 116 zile, doi tineri moldoveni cu cetatenie romana stau izolati intr-o camera din cladirea Ambasadei Romaniei de la Chisinau, dupa ce anul trecut au sarit gardul misiunii diplomatice si au refuzat sa mai paraseasca „teritoriul romanesc“, reclamand abuzuri ale politiei si justitiei din Republica Moldova. Adrian (22 de ani) si Roman Mocanu (25) prefera un regim de pseudodetentie in ambasada romaneasca „izolatorului rece cu paturi de beton“ si anchetei la care au fost supusi pana pe 25 septembrie de autoritatile de la Chisinau, care ii acuza ca au fost implicati intr-o altercatie soldata cu vatamarea si spitalizarea unui tanar. Cei doi acuzati sunt fiii lui Sergiu Mocanu (fost consilier prezidential al lui Vladimir Voronin), care aduce in discutie interferenta si comanda politica in arestarea fiilor sai din partea presedintelui moldovean. In acelasi timp, autoritatile de la Bucuresti par indecise in acest caz, suspectand ori „exploatarea politica“ a situatiei de catre Mocanu, care ar cauta victimizarea publica pentru a-si face imagine de opozant al lui Voronin, ori faptul ca Mocanu n-a parasit tabara lui Voronin, iar ceea ce pare a fi gestul disperat al unor cetateni romani persecutati la Chisinau este, de fapt, o provocare si „reprezinta o actiune in care este implicata vreo institutie a statului vecin, in scopul incriminarii Romaniei“, se arata intr-o sinteza a Ministerului Afacerilor Externe. La Chisinau, reporterul EVZ a reusit sa obtina marturiile scrise ale celor doi tineri care povestesc, pentru prima data de la inceputul acestui incident diplomatic, cum se vede cazul lor din „camera micuta, cu trei fotolii, folosita de ambasada pentru audiente, devenita loc de detentie“. Romania, cuvant interzis La Radio Moldova se difuzeaza o emisiune despre energie, in care un profesor universitar propune incalzirea cu paie ca alternativa la problema gazului taiat de rusi. Din cand in cand, cate-un ascultator care intervine cu „solutia inseamna Romania...“ este taiat brusc de moderator si se-aude tonul de ocupat. Roman si Adrian Mocanu au vazut si ei in Romania ultima scapare, dupa cateva zile petrecute in arest preventiv - „izolator“ ii spun moldovenii - si au sarit gardul ambasadei, crezand ca este singura institutie care-i poate apa ra de abuzuri. Azi, dupa aproape patru luni in camera de audiente a ambasadei, tinerii dau la o parte cu frica draperiile de la geamul camerei, ca sa se expuna cateva secunde pentru a fi fotografiati. Pe sub fereastra lor, care da in strada Bucuresti, aproape instantaneu apare un carabinier, iar peste cateva clipe - parca din pamant - si masinile de politie. Cele cateva momente in care stau la geam sunt de-ajuns sa se vada cearcanele mari, frica si deznadejdea ca pasaportul romanesc s-ar putea dovedi de prisos. „Daca as fi avut macar cea mai mica vina, probabil ca as suporta mai usor, nu aici, unde n-as fi venit niciodata, ci acolo, in izolator. Asa insa, si «puscaria» asta este grea“, descrie Adrian Mocanu starea in care se afla. Regim de izolare convenit Pentru cei doi tineri, viata in ambasada are regim de penitenciar acceptat si convenit intre ei si oficialii romani. Comunica doar cu parintii, care-i viziteaza o data pe zi (cand le aduc mancare), si isi iau portia de aer curat seara, in cele cateva minute de plimbare prin curtea institutiei. Adrian Mocanu scrie in jurnalul „detentiei“, din camera in care traieste de aproape 4 luni: „In primele zile a fost foarte complicat. De atunci si pana in prezent, traim cu acelasi regim. Ziua dormim, ca sa nu deranjam si sa nu aparem pe coridoare in drum spre camera de baie in timpul programului, noaptea citim si vorbim intre noi“. Tinerii au in camera carti despre Petre Tutea. Amintirile din puscarie ale acestuia sunt printre putinele lucruri care-i fac sa nu cedeze si le alimenteaza speranta. Fratele mai mare, Roman, creioneaza „asistenta consulara“ pe care au primit-o: „Daca, la inceput, cei de la ambasada nu au fost prietenosi deloc cu noi, acum aproape ca nu comunicam. Asteptam o rezolvare si speram sa revenim vreodata la viata «pasnica»“. Fratii Mocanu au un telefon la dispozitie, dar numai pentru urgente, altminteri le e interzisa comunicarea cu exteriorul prin alte mijloace. Telefonul se afla in afara camerei, pe masuta cu pliante care invita la descoperirea Romaniei, sub privirile personalului ambasadei. Motivele pentru care fratii Mocanu au sarit gardul ambasadei Fiii lui Sergiu Mocanu descriu care sunt, din perspectiva lor, abuzurile care i-au impins la gestul extrem de a sari gardul misiunii diplomatice romanesti. Roman afirma ca nu a participat la bataia generala de la discoteca Star Trek, pentru simplul motiv ca se afla acasa si a ajuns acolo dupa ce altercatia luase sfarsit, pentru a-l lua pe fratele lui cu masina. „N-a vrut nimeni sa tina cont de ceea ce am povestit, niciun martor nu m-a recunoscut. De altfel, anchetatoarea s-a dus la seful ei sa ceara permisiunea de a ma elibera. Seful ei, Cojocaru, striga de se auzea in tot comisariatul: «Ilia, proasto! Eu nu-s de capul meu, pe amandoi ti-am zis sa-i inchizi»“, arata Roman in notitele sale. Dus la Izolatorul de Detentie Preventiva, nu a fost lasat sa stea de vorba cu avocatul apararii. „Cu mine mai erau doi detinuti, unul banuit de omor, iar altul de talharie. Aveau rani la coapse de la «patul» de beton rece acoperit cu scanduri. M-au invatat cum trebuie sa ma port cu gardienii, ca sa nu ma bata: «Cand intreaba daca ai nevoie de ceva, nu trebuie sa zici nimic, pentru ca orice le ceri primesti bataie». Am avut criza de ulcer si abia luni, cand am ajuns la judecator, am reusit sa-i comunic asta avocatului“, mai scrie Roman. Ion Dron, avocatul familiei Mocanu, intareste cele spuse de cel mai mare dintre frati. „Am contestat faptul ca doua zile ei nu au avut posibilitatea de a vorbi cu avocatul apararii, iar incalcarea dreptului la aparare a fost recunoscuta de judecator“, precizeaza Dron. Principiul de drept moldovenesc al „luarii prin surprindere“De altfel, exista mai multe nereguli de procedura - pe care avocatul le-a prezentat atat judecatorilor, cat si autoritatilor romanesti - pe care fratii Adrian si Roman Mocanu le aduc in discutie atunci cand cer protectia statului roman. „Am depus o plangere prin care am contestat felul in care au fost retinuti si adusi la politie. Nu au fost citati inainte, iar procurorul a spus in fata judecatorului ca s-a facut uz de principiul «luarii prin surprindere». Or, Codul de Procedura Penala nu cunoaste un altfel de principiu in afara de prezumtia de nevinovatie“, explica Dron. Avocatul mai spune ca, in acest moment, judecatorul de instructie a considerat drept ilegala procedura prin care victima, Adrian Schitco, l-a recunoscut pe Adrian Mocanu drept agresor. „Pentru ca victima si presupusul agresor care trebuia identificat s-au intalnit pe holurile sectiei de politie (dintr-o eroare a organelor de ancheta) inainte ca procesul de recunoastere sa aiba loc, acesta a fost lovit de nulitate“, afirma Dron. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/836274/EXCLUSIV-EVZ-Dupa-gratii-in-Ambasada-Romaniei/http://tinyurl.com/95xu8k
0