Scriitorii si criticii literari romani regreta moartea poetului Grigore Vieru
Scriitorii si criticii literari romani care l-au cunoscut pe Grigore Vieru si-au exprimat, duminica, regretul fata de disparitia poetului.Adrian Paunescu a declarat pentru MEDIAFAX ca poetul Grigore Vieru i-a fost "cel mai bun si mai drag prieten". "Grigore Vieru a fost omul care, cu toata fragilitatea sa, a adus Basarabia aproape de patria-muma", a mai declarat poetul.Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu: "Grigore Vieru a fost "un poet notabil" atat pentru literatura basarabeana, cat si pentru cea romaneasca". "A fost un poet bun, un poet cu multa originalitate", a adaugat Nicolae Manolescu."Inainte de 1989, a jucat un rol important in poezia din Basarabia (...) optiunile sale postdecembriste au fost mai ciudate", a considerat criticul literar, referindu-se la afilierea lui Grigore Vieru la partide cu tenta nationalista din Romania. "In momentul acesta, asemenea optiuni conteaza cel mai putin, caci optiunile lui Dumnezeu au fost mai puternice acum", a conchis Nicolae Manolescu.Eugen Simion, Presedintele Sectiei de Filologie si Literatura din cadrul Academiei Romane, a declarat pentru MEDIAFAX ca Grigore Vieru a fost "un spirit mesianic"."Grigore Vieru este perceput de catre cei care vor sa judece obiectiv nu numai ca un poet esential pentru literatura romana din Basarabia, ci si ca un simbol al luptei nationale din Basarabia postbelica", a declarat academicianul. "Era un om fragil, delicat, de o mare sensibilitate, cuviincios, asa cum sunt cuviinciosi taranii romani". "Avea un spirit tare. A fost un spirit mesianic, prieten cu Marin Sorescu si Nichita Stanescu. A visat de la inceputul pana la sfarsitul vietii sale ca romanii sa traiasca toti la un loc", a mai spus Simion. "Esenin spunea 'Sunt ultimul poet cu satul in glas'. Grigore Vieru a trait intotdeauna cu Basarabia si Romania in glasul versului sau. Grigore Vieru a fost un poet al lacrimilor, al luminii (...) moartea sa reprezinta o mare pierdere", a adaugat acesta.Grigore Vieru era membru de onoare al Academiei Romane, institutie care, de altfel, l-a propus, in 1992 pentru Premiul Nobel pentru Literatura.Academicianul Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, a declarat pentru MEDIAFAX ca moartea poetului Grigore Vieru inseamna pierderea uneia dintre constiintele romanesti autentice."Grigore Vieru mi-a fost apropiat in perioada 2000-2004, cand am fost ministru al Culturii iar el mi-a fost consilier pentru Basarabia", a marturisit Razvan Theodorescu. Acesta a spus ca prima data l-a vazut pe poet la Chisinau. "Am ramas impresionat de fervoarea cu care el slujea limba romana si poporul roman. Unitatea romaneasca era o realitate pentru el asa cum nu este pentru multi politicieni romani". "Grigore Vieru avea un ideal si a slujit acest ideal cu noblete", a mai spus Razvan Theodorescu.Iorgulescu: Poetul Grigore Vieru va ramane in galeria marilor poeti romaniFostul ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca moartea poetului Grigore Vieru este o mare pierdere pentru cultura romaneasca, mentionand si ca scriitorul a fost un sustinator al relatiilor stranse intre Republica Moldova si Romania."Este o pierdere mare pentru cultura noastra scrisa. A fost un om care a facut enorm pentru poezia romaneasca si pentru strangerea raporturilor culturale intre Moldova si Romania", a declarat Iorgulescu."Poate ca nimeni, dupa 1989, nu a facut la fel de multe ca Grigore Vieru pentru aceasta relatie. Grigore Vieru e un mare poet si va ramane in galeria marilor poeti romani. Poate intamplator sau poate nu, s-a intamplat asta (decesul poetului Grigore Vieru n.r) in preajma zilei de 15 ianuarie, cand, in fiecare an, il comemoram pe poetul nepereche, Mihai Eminescu", a mai spus Iorgulescu.Criticul literar Alex Stefanescu a declarat pentru MEDIAFAX ca Grigore Vieru ar fi meritat un Premiu Nobel pentru poeziile sale dedicate mamei."Nimeni in lume nu a scris poeme atat de emotionante despre mama", a declarat Alex Stefanescu. "Intr-o poezie spunea ca, atunci cand era copil, mana mamei i-a fost coroana (...) In alt poem a scris cum se ducea mama sa si ingenunchea la mormantul tatalui. Cand a imbatranit, mama nu mai putea ingenunchea si el se intreba cine poate sa ridice mormantul tatalui sa poata aprinde o lumanare", a povestit criticul literar, care a apreciat ca "trebuie sa suferi de frigiditate estetica ca sa spui ca Vieru era depasit"."Totul era de o sensibilitate dureroasa, pe intelesul romanilor", a mai spus Alex Stefanescu.Criticul literar a povesti ca s-a intalnit cu poetul basarabean la Chisinau, pe 31 august, cand acesta din urma a fost distins cu un premiu de catre Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. "M-a primit cu foarte multa caldura. M-a impresionat ca nu avea putere. Am ciocnit impreuna un pahar cu sampanie si a trebuit sa il ajut sa ridice paharul", si-a mai amintit criticul literar care a spus ca, in ciuda problemelor fizice, Grigore Vieru isi pastra umorul."Imi spunea ca el le cucereste pe femei spunandu-le ca e slab si neajutorat.... si ele se emotionau si il luau la pieptul lor (...) S-a uitat la mine si m-a vazut mai mare asa si mi-a zis ca la mine nu ar merge textul asta", a mai spus Alex Stefanescu.Vadim: Dupa moartea lui Vieru, ar trebui sa fie doliu national pe ambele maluri ale PrutuluiMoartea poetului Grigore Vieru este "o pierdere uriasa pentru cultura nationala", a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, care a spus ca s-ar impune decretarea unei zile de doliu national pe ambele maluri ale Prutului."Eu n-am intalnit un om mai delicat si mai frumos din punct de vedere moral, cu o generozitate iesita din comun, de la Nichita Stanescu incoace”, a spus Vadim Tudor despre Vieru.C.V. Tudor a precizat ca a fost bun prieten cu Grigore Vieru si a remarcat faptul ca destinul poetului a fost asemanator cu al lui Nicolae Labis, ambii fiind nascuti in 1935 si amandoi murind in urma unor accidente de circulatie."Grigore Vieru repeta intr-un fel destinul lui Nicolae Labis. Despre Labis se spune ca a fost impins intre vagoanele unui tramvai, care i-au zdrobit coloana vertebrala si s-a stins pe un pat de spital. Despre Vieru se spune ca accidentul sau vine dupa o lunga «serie neagra» de accidente ale artistilor unionisti din Basarabia”, a adaugat Vadim Tudor, dand ca exemplu accidentul mortal suferit de sotii Doina si Ion Aldea Teodorovici si accidentul poetului Dumitru Matcovski.Vadim a mai spus ca destinul a facut ca Grigore Vieru sa se stinga din viata in "perioada sacra" dintre ziua de nastere a lui Eminescu si ziua Unirii Principatelor.Vadim Tudor i-a dedicat si versuri poetului moldovean: "Plangeti flamuri tricolore/ Cea mai trista dintre ore/ A murit Sfantul Grigore".