714

Traian Basescu are "idei"

Traian Basescu: Solutia cea mai buna pentru Romania este cea a unui regim semiprezidential. Cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:momentul de astazi este important si imi pare bine ca se intamplade analiza Comsiei are nevoie intreaga taraConstitutia actuala a produs disfunctionalitati in mecanismele statului romanavem nevoie de o Constitutie care sa nu ne impinga in conflicte, ci sa ne scoata din eleraportul contine un diagnostic si mai multe solutiiavem nevoie de o viziune noua si nepartinitoare asupra ConstitutieiRaportul ofera numeroase variante; eu am ales, plecand de la ce trebuie sa fie tara in anii viitorioptiunea mea este inradacinata in Raport, care este suficient de consistentsolutiile pe care le imbratisez eu sunt in numar de 101.Solutia cea mai buna pentru Romania este cea a unui regim semiprezidential, un regim echilibratnu cred ca romanii ar renunta la dreptul de a-si alege presedintele; e nevoie de clarificare a ce inseamna regim semiprezidential2. Mecanismul dizolvarii Parlamentului trebuie pus in acord cu regimul semiprezidentialdizolvarea Legislativului este pretutindeni un ultim recurs la rezolvarea crizelorcand negocierea politicienilor nu da roade, cetatenii sunt chemati la urne3. In viziunea mea, putem opta pentru un sistem unicameral prin eliminarea uneia dintre camerele Parlamentuluiun astfel de sistem ar fi bun pentru Romaniadaca populatia nu vrea, una dintre camere trebuie sa reprezinte comunitatile locale4. Trebuie sa regandim imunitatea alesilortrebuie eliminata protectia alesilor pentru fapte penales-au produs abuzuri in privinta imunitatii5. Redarea credibilitatii ParlamentuluiParlamentul trebuie sa fie unica instanta de legiferare; legiferarea trebuie facuta in interes general, nu de gruptrebuie limitat numarul de ordonante emise de Guverndaca te uiti la numarul de ordonante, ai impresia ca Romania a fost in coma profunda6. Reorganizarea administrativa: este necesar sa renuntam la sistemul administrativ de acum 40 de anisistemul actual de impartire administrativa este ineficient si si-a pierdut ratiuneanu avem nevoie de atatea organizari administrativetrebuie sa avem 9-12 judete sau regiuninu numele unui judet este decisiv, ci ratiunea de a fiacum sunt folosite in Romania 5 moduri de scrutin, lucru care trebuie schimbat7. Curtea Constitutionala trebuie recredibilizataCurtea Constitutionala are misiunea de a garanta respectarea Constitutiei; sa dam Curtii rolul sau firescCurtea a fost impinsa sa joace rolul de arbitru pe scena politica8. Introducerea referendumului obligatoriuParlamentul trebuie obligat sa adopte anumite legi; el nu poate ignora cererile cetatenilor9. Trebuie regandit rolul si structura Consiliului Superior al Magistraturiio regandire a dispozitiilor Constitutionale a CSM e necesara10. Trebuie sa avem o institutie clara a drepturilor cetatenilor romanitrebuie definite mecanismele dizolvarii Parlamentuluiproblema inscrierilor drepturilor in Constitutie nu este propagandarevizuirea Constitutiei nu trebuie facuta pripit, dar nici amanata sine diedaca Guvernul imi va propune revizuirea, eu o voi initiacererea de revizuire a Constitutiei ar putea sa vina si de la parlamentari sau cetatenihttp://www.hotnews.ro/stiri-esential-5326261-traian-basescu-solutia-cea-mai-buna-pentru-romania-este-cea-unui-regim-semiprezidential.htm
0