732

Istorie a romanilor pentru puii de cazac

Profesorul Georgica Manole este foarte hotarat sa editeze o istorie a romanilor pe care sa o distribuie gratuit in scolile din Chisinau si Cernauti. Profesorul scriitor, domiciliat in Mileanca, vrea sa tipareasca editia a doua a unei lucrari personale, intitulata „Stefan cel Mare”, tot cu tematica istorica, pe care, de asemenea, intentioneaza sa o distribuie, personal, gratuit celor din Cernauti - Ucraina si Chisinau - Republica Moldova. Pentru a-si vedea visul implinit, profesorul a inceput sa bata pe la usile patronilor pentru agonisirea fondurilor necesare platilor catre editura si tipografie. Pentru ca tarifele practicate in Romania sunt mari fata de resursele sale financiare, profesorul a gasit chiar si o tipografie a unui roman din Herta, dispus sa tipareasca la un pret modic. „Pentru lucrarea „Stefan cel Mare”, am vorbit cu cei de la editura Junimea, dar ma chinui sa gasesc fondurile necesare. Atat aceasta carte, cat si cealalta vor fi foarte utile romanilor de peste Prut, pentru salvarea oraselor moldovenesti de la nationalizarea fortata. Ma gandesc sa tiparesc la Cernauti, in tinutul Hertei. Am vorbit cu consulul de acolo si s-a oferit sa ma ajute cu masinile necesare distribuirii cartilor in scolile din Republica Moldova. Dar, pana acolo, am nevoie de sustinere financiara, am nevoie de botosaneni si nu numai care sunt interesati de soarta natiunii, de soarta romanilor oriunde ar fi ei. Este strigator la cer ca in Cernauti popii slujesc in limba ucraineana”, a sustinut George Manole. Pentru a nu intampina piedici de ordin politic, profesorul a gasit si varianta tiparirii in 2.000 de exemplare a „Istoriei Romanilor”, editia Petre P. Panaitescu, la Cernauti. „Statul ucrainean nu poate sa-mi interzica distribuirea cartilor in Ucraina doar daca vor fi tiparite acolo. Ganditi-va ca daca am duce cateva mii de exemplare la Chisinau, constiinta nationala s-ar ridica cu circa 10%, cel putin. Nu-mi trebuie glorie, nu vreau bani. Caut fonduri doar pentru tiparire, strict pe baza de factura direct in contul tipografiei. De asta sper sa gasesc romani adevarati la Botosani, sa ma ajute financiar pentru acest proiect. Cateva mii de euro nu sunt chiar asa de mult, mai ales ca multi cheltuiesc miliarde pe tot felul de prostii. Vreau sa vad acest proiect finalizat. De exemplu, la Cernauti, este o vorba despre romanasii de acolo. Ei sunt puii de cazac”, a mai spus profesorul George Manole. Tipografia din Cernauti, la care se vrea tiparirea istoriei romanilor, este a lui Vasile Bagu.
0