* in satul Tudor Vladimirescu, sunt doar 400 de gospodarii in care vietuiesc 1.885 de suflete, cat alte trei sate la un loc * numai in anul 2005, in Albesti, s-au nascut 152 de copii, cei mai multi la Tudor Vladimirescu * in satul respectiv se construieste scoala dupa scoala----La cei 39 de ani ai sai, Danut Luchian are 13 copii si spune ca oricati ii va mai da Dumnezeu vor fi la fel de iubiti. Nu se plange ca sunt multi, dar este suparat pe statul roman ca nu ii ajuta mai mult pe cei uitati de lume in catunele precum satul, Tudor Vladimirescu, din comuna Albesti. „Viata nu este grea. Eu nu ma cain ca i-am facut. Nimeni nu m-a obligat sa am copii multi. Sunt modalitati de a avea mai putini copii, dar noi iubim copiii. Nu se poate spune ca sunt incompetent si ca de asta am multi copii. Am o scoala profesionala, dar este destul de greu aici in sat. Drumul pana aici este sub orice critica. Chiar si cu drepturile astea care se mai dau. Daca vine la batrani, la pensionari, sa le aduca zece kilograme de ulei, de faina sau altceva de membru de familie, noi daca suntem 15, ganditi-va ce ar insemna. Mie imi trebuie tone de alimente. De unde sa-mi dea? Toti copiii mei sunt minori”, a spus Danut Luchian. Acesta s-a casatorit la 21 de ani si copiii au venit pe lume, unul dupa altul, cu unele diferente intre nasteri de un an. Cel mai mic copil al sau are doar sapte luni, iar cel mai mare este o fata, eleva la liceu in Botosani, in varsta de 17 ani.45 de farfurii de spalat si 300 de unghii de taiatDanut a fost de acord ca i-a trebuit si are foarte mare curaj pentru a concepe 13 copii. „Si vecinul meu are noua copii. Aici, in Tudor Vladimirescu, toti avem multi copii. Noi suntem trei frati si impreuna avem 35 de copii. Secretul este altul. Nu stam cu mana in buzunar. Eu muncesc. Pe cuvantul meu de onoare, am 60 de ore nedormite. Acum am venit de la treierat porumb. Lucrez la un patron. Toata noaptea am carat porumb la Albesti, patru tiruri a 120 de tone. De ieri dimineata pana acum. Acum ma duc sa mananc, dorm doua ore sau vad eu ce mai fac cu sotia, intelegeti, apoi plec iar la munca. Sincer va spun ca nu-mi pare rau. Sunt foarte multumit. Si inca ceva. Nu am de gand sa ma opresc. Daca Dumnezeu imi mai da inca trei copii, asa sa fie. Daca mai veniti pe la mine peste trei ani, veti gasi 16 copii. Nu ma plang. Am doua case, am jeep, am papuc, tractorul. Totul din munca mea. Am fost sofer pe autobuz, am fost prin Israel”, a mai spus Danut. Acesta este suparat pentru ca, anul trecut, autoritatile au refuzat sa-i dea ajutor pentru incalzire. Nu pentru ca ar avea avere. Cauza refuzului, potrivit lui Danut, este ca avea o masina care nu era radiata din circulatie. „V-am spus asa, pentru ca 2,5 milioane de lei vechi, cat se dadea ca ajutor de familie nevoiasa, la mine este ca si cum ai turna o cana de apa in Siret. Discriminarea nu-mi place mie deloc la autoritati. Este o mare prostie. Minim 15 milioane de lei lunar eu platesc pentru curent, telefon, pampers si dero. Invit pe oricine din judetul Botosani sa vina sa vada cum traieste o familie cu 13 copii. La mine, daca scap mamaliga pe jos, de exemplu, o mananci de jos. Nu se murdareste, nu miroase a nimic. Curatenia este pe primul plan. Asta este, am multi si nu imi pare rau. Uite, daca aveti baieti, ne putem face cuscrii din start”, a adaugat Danut Luchian. Acesta se mai mandreste ca nu are niciun copil „fript, handicapat, oparit sau mai stiu eu ce. Eu nu am mancat deloc de aseara. Daca ajung acasa si nu am mancare nici acum, dar copiii nu plang si totul este bine, la mine nu am pretentii de la sotie sa se ocupe de mine. Pai socoteste matale, la 15 copii, sunt 45 de farfurii de spalat in fiecare zi, ca sa nu mai socotim alte chestii. Sotia le aranjeaza pe toate. Sa mai intru si eu cu pretentii sa-mi taie si mie unghiile, socoteste dumneata ca are de taiat vreo 300 de unghii. Nu ai timp sa le numeri, nu sa le mai tai”. Danut a spus cu jumatate de glas ca sunt si familii care au copii multi, intre opt si 13 copii, dar nu sunt mandri de prolificitatea lor. Danut spune ca nu are de ce sa-i fie rusine, pentru ca „sunt copii facuti din dragoste”. Dintre familiile care mai au copii multi, Danut ne-a mentionat pe Emil Vizitiu, care are 11 copii. Dar, discutand cu alta familie, am aflat si despre unii cu 16 copii.Familie cu 16 copii„Eu am zece copii. Cel mai mare are 13 ani, iar cel mai mic are opt luni. La scoala avem cinci si inca unul la gradinita. Dar ne descurcam. Nu avem serviciu, sunt cheltuieli mari, dar noi ne ajutam intre noi, intre frati. Cand este, mai lucrez pe santier, dar iarna nu am unde. Veniturile noastre sunt doar din alocatie, ajutor social nu luam, pentru ca ne-au spus ca primim prea multa alocatie pentru copii. Avem si gemeni, avem copii destui. Multumim lui Dumnezeu. Noi suntem penticostali si nu facem avorturi, nu facem nimic rau. Cati da Dumnezeu, atatia facem. Si vor mai fi cati va da Dumnezeu. El ne poarta de grija. Nu m-am gandit niciodata sa dau la stat vreun copil. Nici nu putem spune ca suntem muritori de foame, ne descurcam. Dar in tot satul asta sunt familii cu copii multi. Majoritatea au noua, zece copii si asta nu inseamna ca sunt multi. Noi daca avem 35 de ani, zece nu-s multi”, ne-au spus Dan si Lenuta Avasiloaie. Acestia ne-au pomenit de Pavel Luchian, care are 16 copii, si nu este ruda cu Danut Luchian. Din cauza troienelor de pe ulite, nu am putut ajunge pana la el. Cei mai putini copii sunt in familia lui Ghelber, cu noua copii, si Cornel Pintilii, care are opt copii.Satul cu cea mai mare natalitate din taraDaca in alte localitati din judet si din tara s-a pus problema inchiderii unor scoli din cauza numarului redus de elevi, la Tudor Vladimirescu scolile din sat nu sunt suficiente. Sunt doua scoli si o gradinita si s-a pus problema construirii urgente a inca uneia. „Acolo, noi am solicitat Ministerului Educatiei sa ne aprobe o investitie pentru extinderea scolii. Dar dumnealor au aprobat un proiect pentru o scoala cu doua sali de clasa. Si tot nu ajunge pentru a acoperi necesarul. Nu mai spun de gradinita, unde avem doua grupe cu prescolari cat pentru patru grupe. Dar nu avem spatiu. Din cate stiu eu, acest proiect este prins si in planul de investitii al Inspectoratului Scolar Judetean. Ca entitate juridica, scoala este una singura, cu doua imobile si acum s-a finalizat a treia si tot ne mai trebuie. Potrivit statisticilor, daca am inteles eu bine, acest sat este localitatea cu cea mai puternica rata a natalitatii din tara”, a precizat Mihai Amarandei, primarul comunei Albesti. Potrivit scriptelor primariei Albesti, in satul Tudor Vladimirescu, sunt doar 400 de gospodarii in care vietuiesc 1.885 de suflete. Cat alte trei sate la un loc. Rata natalitatii in Tudor Vladimirescu a scazut usor fata de anul 2001, dar a crescut cu cateva procente in 2007 fata de anul anterior. Spre exemplu, potrivit Directiei Judetene de Statistica, numai in anul 2005, in Albesti, s-au nascut 152 de copii, cei mai multi la Tudor Vladimirescu.Ce-i baieti/fete? incercam sa-i intrecem? :D