Am gasit azi pe net Blogul Antropologilor din Moldova, recent creat insa care mi-a atras atentia prin mesajul ce m-a intimpinat la deschiderea lui “o arheologie a vietii cotidiene in Moldova Sovietica…”. Mi s-a parut interesanta ideea, cel putin din perspectiva antropologica, reconstructia acelei epoci din amintiri, obiecte, vestigii care (din pacate) se mai pastreaza si astazi. Poti intelege ceea ce vrei recunoscind lacunele a ceea ce-a fost. Am senzatia uneori ca in pofida faptului ca Moldova si-a afirmat pozitia pro-democratica de citiva ani buni in urma, totusi societatea noastra continua sa mai penduleze intre obtiuni, nu stie exact ce este si unde vrea sa ajunga. Si e regretabil. Trebuie sa intelegem ce-a insemnat aceasta perioada “de aur” pentru basarabeni, cum a actionat ea la nivelul fiecarui din noi, cum ne-a modificat, schimonosit mentalitatea, cultura, limba, felul de a gindi, actiona, pentru a cunoaste (si invata) cum sa nu repetam greselile.Chiar daca este o fila intoarsa (din fericire!) a istoriei pentru noi, inca mai sunt multe vestigii destul de vii si relevante ce ne amintesc de acele timpuri. In fiecare casa poti gasi ramasite din perioada sovietica, indiferent ca este vorba de un televizor defect fabricat in URSS, fotografii alb-negru, carti “de cetire” scrise in grafie chirilica, fragmente de cintece, poezii cu elogii leniniste. Dar ma intreb, la nivel de constinta si mentalitate, am evadat din acea epoca sau mai raminem suspendati cu un picior acolo si altul in pretinsa democratie si libertate?Sunt si eu un copil “made in URSS”, asta gasesc in primul meu act de identitate-certificatul de nastere, insa pot spune ca am fost un copil norocos pentru ca cind incepusem si eu sa invat a citi (mai cu seama sa inteleg ce citesc) in Moldova era de-acum alfabetul latin, romanesc. Si totusi, asta nu inseamna ca n-am prins si eu din versurile pioneresti,basme cu Ciapaiev, obiceiurile din colhozuri, rublele ce le mai pastrez si astazi intr-o carte veche. Orice n-am spune, trebuie sa recunosc ca am luat (si mai pastrez) si ceva frumos din timpurile de atunci: kvasul, versurile lui Esenin si Visotchi, eroii mei preferati din desenele animate Ciburaska si Crocodilul Ghena, Buratino, iepurasul din Nu pogodi…atit…doar ATIT !P.S Recomand cu aceasta ocazie cartea lui Vasile Ernu( pamintean de-al meu, nascut prin preajma Tighinei), aparuta la editura Polirom, 2006, carte distinsa cu mai multe premii in Romania, cum ar fi premiul revistei Romania Literara, carte ce s-a bucurat de un adevarat succes, insa prea putin cunoscuta la noi in Moldova. Puteti vizita aici( http://nascutinurss.ro/ ) site-ului scriitorului.