871

Cine are o problema cu vizele de SUA?

"Din motive care-mi scapa, una din problemele care pare sa ne framante ca natiune este desfiintarea vizelor de intrare in SUA pentru cetatenii romani. Subiectul face titluri in ziare, apare in mod ciclic in declaratiile guvernantilor, si s-a aflat in programul candidatilor din diaspora la parlamentare.Pentru ca in continuare se tot vorbeste despre vize, as vrea sa inteleg totusi cui i-ar sluji desfiintarea vizelor de SUA pentru romani. Nu cunosc nici un roman care sa fi vrut sa vina in SUA cu un motiv rezonabil si nu a primit viza (stiu cateva cazuri - printre care si sotia mea - care au primit viza la a doua infatisare, dupa ce au mai adus niste acte; insa nu stiu cazuri carora sa le fi fost refuzata viza). Din cate stiu romanii admisi la universitati din State si/sau angajati la firme de aici nu au probleme cu viza; deasemenea, viza turistica se poate obtine in conditii rezonabile - iar daca exista exceptii, banuiesc ca nu sunt prea multe.Daca nu gasesc nici un motiv pentru desfiintarea vizei, iata unul pentru pastrarea ei: Spre deosebire de Europa unde atmosfera creata in jurul romanilor nu este tocmai pozitiva, romanii din SUA sunt priviti foarte bine - oameni la locul lor, muncitori, talentati. Asta se datoreaza in mare parte existentei vizelor, care i-a lasat sa intre pe romanii veniti aici cu intentii bune, insa i-a tinut de partea cealalta a granitei pe infractorii minoritari. Nu spun ca desfiintarea vizelor ar fi urmata de un exod al infractorilor catre State; insa cred ca e rezonabil sa afirmam ca vor veni mai multi decat acum - poate suficient de multi cat sa schimbe in rau opinia americana despre romani.Ce ati prefera: sa trebuiasca sa va luati viza iar cand veniti aici toata lumea sa va primeasca frumos, sau sa se desfiinteze vizele, iar cand veniti aici sa aveti parte de atmosfera din Europa? Cine are de fapt o problema cu vizele de SUA?"http://www.eduard.ro/2008/12/cine-are-o-problema-cu-vizele-de-sua.html
0