Basarabenii nu sunt moldoveni!
Domnilor basarabeni! Am citit atent postarile voastre si ma consider jignit de multi basarabeni. Da, eu sunt moldovean, deci roman, pentru ca cei 5 - 6 milioane de moldoveni adevarati sunt mai intai romani, si doar apoi moldoveni, vasluieni, botosaneni si asa mai departe. Si nu vreau sa va mai amintesc, basarabenilor, ca noi romanii moldoveni am faurit Romania, si impreuna cu ceilalti romani (inclusiv din Transilvania) am murit pentru Romania in fel de fel de razboaie. Deci nu veniti voi acum sa ne spuneti noua ca voi basarabenii sunteti mai romani decat noi.Voi, cei dintre Prut si Nistru, sunteti basarabeni si nicidecum moldoveni. Apoi graiul moldovenesc de aici la noi difera ca de la cer la pamant fata de rusificata limba basarabeana. Am fost de cateva ori la Balti, Chisinau, Komrat (asa scria: cu K)etc. Sincer spun ca mai mare dezgust nu am simtit nici intr-o alta tara straina pe care am vizitat-o. Populatie nepoliticoasa, needucata, se uitau cu ura pentru ca vorbeam romaneste etc. Unii si-au aratat pe fata aversiunea pentru orice este romanesc, pentru mine ca nu vorbeam “pa celaveski” sau asa ceva. In consecinta, nu contest ca poate mai sunt cativa romani (moldoveni) pe acolo la voi, dar marea majoritate a populatiei este basarabeano-rusofona si romanofoba. De ce rusii, ucrainenii si gagauzii din Basarabia spun ca sunt rusi, ucraineni si gagauzi si nu “maldavani”? Ce inseamna “maldavan” in acceptiunea voastra? Denumirea de moldovean apartine unei parti a poporului roman, poate cea mai numeroasa parte a poporului roman, si care a contribuit din plin la slefuirea fizionomiei istorice, culturale si de civilizatie a poporului roman. Cum puteti voi, basarabenii, sa va insusiti un etnonim care nu va apartine? Dar mare e gradina Domnului. Cred ca aveti nevoie de o anumita legitimitate istorica, culturala si de civilizatie de ati coborat atat de jos pana a ne fura noua identitatea noastra care este a unei regiuni romanesti.P.S. Gaika, ai intales?