676

Voronin si Smirnov nu au ajuns la un consens privind reluarea negocierilor in formatul 5+2

2008-12-24/16:33 Presedintele Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov nu au ajuns la un consens privind reluarea negocierilor pentru solutionarea conflictului transnistrean in formatul 5+2. Partile au convenit, in schimb, sa continue consultarile, transmite Info-Prim Neo. „Nu ne-am inteles, cu siguranta, despre reluarea negocierilor in formatul 5+2. In schimb, am fost de acord ca vom continua consultarile, de exemplu in formatul 2+1 — Moldova, Transnistria si Federatia Rusa”, a declarat Vladimir Voronin miercuri, 24 decembrie, dupa intrevederea de la Tiraspol cu Igor Smirnov. Presedintele moldovean a spus ca sunt posibile consultari si in alte formate care ar putea aparea pe parcurs sau ar putea fi propuse, de exemplu de catre OSCE. „Ne-am inteles ca vom acorda importanta primordiala grupurilor de lucru pentru intarirea masurilor de incredere. In primul rand, grupul de lucru in probleme economice trebuie de urgenta sa-si inceapa lucru, avand in vedere criza economica mondiala”, a mai spus Voronin. „Nu refuzam propunerile care sunt si vor mai fi, dar totul trebuie sa vina de pe pozitii egale si cred ca vom obtine succes”, a conchis Igor Smirnov. Cei doi au convenit ca vor avea o intrevedere in luna martie 2009. Din formatul 5+2 fac parte R. Moldova si Transnistria, mediatori – Federatia Rusa, Ucraina si OSCE, observatori – Uniunea Europeana si a Statele Unite ale Americii. Negocieri in formatul 5+2, urmau sa aiba loc la 7 si 8 octombrie la Viena. Acestea au fost anulate din cauza refuzului parvenit de la Tiraspol cu doar 11 ore inainte de data programata. 2008-12-24/15:05 Presedintele Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov, care s-au intalnit miercuri, 24 decembrie, la Tiraspol, au discutat de pe pozitii diametral opuse. Voronin a pledat pentru reintregirea R. Moldova, pe cand Smirnov – pentru independenta Transnistriei, transmite reporterul Info-Prim Neo de la Tiraspol. Vladimir Voronin i-a transmis lui Igor Smirnov Legea cu privire la principiile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului din 2005, inclusa in „propunerea de pachet” a Chisinaului. In schimb, Smirnov i-a prezentat rezultatelor referendumului din 2006, conform caruia majoritatea populatiei din regiune doreste independenta Transnistriei sau integrarea in Federatia Rusa. Voronin a refuzat sa discute propunerile lui Smirnov, mentionand ca el va discuta doar cu o parte egala, dar Transnistria nu este. La intalnire s-a stabilit ca va fi scoasa taxa de la hotarul transnistrean pentru cetatenii RM. Voronin a promis ca va ajuta regiunea in timpurile grele. Autoritatile de la Chisinau intentioneaza sa deschida in regiune aziluri de batrani si case pentru copii. Urmatoarea intalnire este preconizata pentru martie 2009. Intalnirea dintre Voronin si Smirnov a fost amanata de mai multe ori si este a doua in anul 2008, dupa cea din 11 aprilie 2008 de la Bender, care a avut loc dupa o pauza de 7 ani.
0