620

Autoritatile transnistrene in rol de lup

Am telefonat cativa responsabili din cadrul Ministerului Educatiei din Tiraspol si Directiei pentru Educatie de la Rabnita pentru a afla reactiile lor fata de conditiile de studiu in scolile romanesti din Transnistria. Nu am fost pe placul celor doua doamne, deoarece am ridicat problema acestor scoli, dar si pentru ca nu am numit regiunea transnistreana drept Republica Moldoveneasca Nistreana. Intr-o discutie telefonica foarte rece cu o doamna de la Minister, care nici nu a dorit sa se prezinte, aceasta s-a indignat ca “fiind doua tari vecine, e o rusine sa nu cunosti numele autoritatilor sus puse”. In cele din urma, am aflat ca D-na Ministru Maria Pascenco, era plecata cu chestiuni de servici la Moscova, iar daca ma intereseaza vreo problema, trebuie sa ma adresez in scris. Asta deoarece la telefon, am fost preintampinata, ca raspunsuri nu voi primi. Cealalta doamna de la Directia pentru Educatie din Rabnita m-a fotbalit la minister, ea fiin neimputernicita sa-mi raspunda la intrebarile de ce scolile romanesti nu au acces la blocul de studiu si trebuie sa invete deja al patrulea an in sediul unei gradinite. In final, am avut senzatia ca am pus degetul pe un buton, care era cat pe ce sa exploadeze. Pe timpurile URSS, eram copil, nu am avut ocazia sa cunosc realitatea sovietica. Acuma, am avut si eu senzatia cetatenilor care erau inghititi de acel sistem. Inteleg ca Republica Moldova are o gaura neagra, pe langa alte gauri mai mici, care incearca sa le acopere partidul comunist. Dar un singur lucru nu-l pot intelege, chiar aceste atrocitati transnistrene sa poarte o ura atat de mare fata de poporul roman? Cu ce nu le-am intrat in poala, ca sa ne ia si identitatea si demnitatea de om? Ce fericita sunt ca locuiesc in R. Moldova si vai de moldovenii care sunt asupriti de regimul smirnovist… Daca as fi in locul tinerilor din Transnistria, cred ca eforturile de a invata in scolile romanesti sunt meritate, de altfel, te trezesti cu basmaua pe cap sau intre patru pereti, cum o mai patesc unii. Mai au organizatiile internationale vreun rol in solutionarea conflictului transnistrean? As vrea sa cred, dar pare ca toate solutiile s-au epuizat deja… Mai ramane ca moldovenii ramasi in Republica Moldova sa-si apere si acest petec de pamant care ne-a mai ramas. Audio este disponibil aici http://www.trilulilu.ro/Nataluta/c65f17f9d933ff
0