733

Saracia-imunitate pentru criza economica globala :)

De ceva timp mass-media internationala se afla intr-o efervescenta totala, peste tot se vorbeste incontinuu despre criza economica ce-a acaparat asemenea unei caracatitie imense majoritatea tarilor, chiar si pe celea cu economia stabila si bine puse pe picioare. Intreaga lumea e in alerta. Panica peste tot. Americanii, obisnuiti cu traditionalul lor comfort si statutul de lideri pe intreg mapamond, acum se vad neputinciosi, se intreaba la ce va duce aceasta criza financiara, ce vor face fara sustinerea bancilor sub tutela carora se afla ani la rind. Occidentul zace si el sub imensul semn de intrebare provocat de aceasta criza, oamenii sunt dezorientati, nelinistiti. Concetatenii nostri, rudele noastre de peste hotare dau zilnic telefoane, isi fa griji daca a ajuns criza si la noi, incearca sa ne protejeze cumva, ne indeamna sa facem economii, sa schimbam rezervele valutare ce le avem, sa facem asa ca sa nu raminem in pierdere…Pe cind in Moldova e liniste si pace totala…Moldovenii isi cauta linistiti de treburile, de gospodariile lor, prind accidental aceste noutati trimbitate zilnic la radio si TV despre aceasta criza blestamata si-si zic in sinea lor “sarmanii americani, bietii europeni”, bucurindu-se totodata ca nu i-a ajuns si pe dinsii. Cind au inceput si ei un pic sa se alarmeze, a cazut tocmai “la tanc” declaratia lui Talmaci precum ca “criza financiara ii va afecta pe toti, dar nu si pe moldoveni”, apoi asa zisa “imunitate ce-o avem fata de criza din Occident” si atita i-a trebuit moldoveanului ca sa-si vada de nevoile sale, fiind sigur ca se afla sub protectia statului sau ce nu-l va duce cu nici un pret la ananghie. Sarmanii oameni, s-au obisnuit pina intr-atit cu saracia, cu criza continuua si fara de sfirsit sub care suntem deja ani la rind, incit nu-i mai sperie nimic. Ma intreb si eu, poate sa fie oare mai rau decit este acum?…Suntem un popor atit de usor manipulabil. Economia noastra agata pe un fir foarte fragil, depinde in mare parte de salariile concetatenilor nostri ce muncesc la greu peste hotare, pe cind noi suntem dusi de nas si asigurati “ca totul va fi bine”. Inteligenta solutie. Daca tarile cu economie stabila au esuat si au cedat in fata acestei crize, apoi Moldova(care se afla intr-o criza permanenta) ar trebui sa fie in garda si sa simta nevoia de protejare si mai acut.Ma sperie gindul ca Moldova ar putea fi mai saraca decit este. De fapt nu cred ca exista superlativul la saracia care stapineste acum intreaga Moldova. Cu pasi latenti si intirziati, se observa mici schimbari spre bine, schimbari realizate doar prin banii ce vin de peste hotare. Si totusi, acestea sunt insuficienti pentru a scoate societatea noastra din aceasta hibernare. Cresc preturile, salariile ramin aceeasi…Ma uit la consatenii mei si nu inteleg de unde atitea resurse de rabdare si stoicism, cum poti sa rezisti cu un salariu de agricultor nu mai mare de 50 euro in conditiile economice de astazi? Lumea tace. Lumea e obisnuita cu saracia. Chiar am impresia ca uneori e multumita cu situatia de astazi. Sau, cel putin, nici nu-si imagineaza( si nici nu cred) ca exista loc si pentru mai bine. In cel mai adevarat mod, saracia ne-a pregatit, ne-a facut rezistenti, criza nu ne mai preocupa, ne-am obisnuit cu ea, avem, precum zicea si Talmaci “imunitate” la orice fenomen dezastruos din exterior. Bucurati-Va!!!
0