Voronin si Smirnov ar putea sa se intalneasca in viitorul apropiat
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Igor Smirnov, ar ptea sa se intalneasca in viitorul apropiat. Informatia este confirmata atat de catre presedintele Voronin, cat si de Smirnov. UNIMEDIA precizeaza ca liderii politici urmau sa se intalneasca inca de la finele lunii spetembrie, dar nu au reusit sa se inteleaga in privinta locului intalnirii.Presedintele Vladimir Voronin a declarat dupa sedinta Comisiei nationale pentru Integrare Europeana ca se va intalni cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, pana la sfarsitul acestei luni.Informatia este confirmata si de catre Olvia press, agentia oficiala de presa a regimului de la Tiraspol, care precizeaza ca “Smirnov a dat ordinele necesare pentru pregatirea intalnirii cu presedintele Republicii Moldova”.UNIMEDIA precizeaza ca liderii politici urmau sa se intalneasca inca de la finele lunii spetembrie, dar nu au reusit sa se inteleaga in privinta locului intalnirii.Initial, intalnirea Voronin-Smirnov urma sa aiba loc joi, 25 septembrie, dar in ultimul moment Chisinaul si Tiraspolul nu au reusit sa se inteleaga asupra locului unde se va defasura aceasta. Ulterior, ministrul moldovean al reintegrarii Vasile Sova a anuntat ca Voronin este dispus sa mearga la Tiraspol pentru aceasta intalnire.In replica, regimul de la Tiraspol a propus o noua intalnire Voronin-Smirnov, care urma sa aiba loc chiar in dupa amiaza aceleeasi zile, iar presedintele moldovean a reactionat recomandand autoritatilor transnistrene sa sune la pompieri, pentru ca doar acestia ar reusi sa vina atat de repede.Totodata, Voronin a mai declarat atunci ca "Smirnov se teme sa treaca de partea cealalta a Nistrului, fiind ingrijorat ca nu se va mai intoarce la Tiraspol. Eu i-am spus lui cand am fost la Bender ca nu vor fi niciun fel de probleme. Si acum cativa ani am spus ca am renuntat definitiv la orice fel de masuri cu aplicarea fortei si lucram doar pe dimensiunea adoptarii legii privind autonomia transnistreana". Voronin a mai precizat ca ii garanteaza lui Smirnov imunitatea juridica pe teritoriul moldovean, daca acesta va decide sa vina la negocieri.Ulterior, intalnirea celor doi lideri politici a fost amanata pentru o perioada nedeterminata.