839

In Moldova numarul persoanelor HIV infectate continua sa creasca

Medicii bat alarma. In Moldova numarul persoanelor HIV infectate continua sa creasca. Astfel in 9 luni ale anului curent au fost inregistrate 641 noi cazuri de HIV, comparativ cu 560 de cazuri in aceeasi perioada a anului trecut. In acest an este celebrata cea de-a 20-a aniversare a Zilei Mondiale de combatere a HIV/SIDA, sloganul careia este «Opriti SIDA – respectati promisiunea». Ultimele date statistice ne arata ca in lume sunt peste 33 mln de persoane care traiesc cu HIV/SIDA, dintre care mai bine de 2 milioane sunt copii. In Moldova pana la momentul actual, oficial au fost inregistrate 4733 de persoane infectate. Dintre care 593 au facut maladia SIDA, iar 156 au decedat din cauza acesteia. - In 9 luni ale anului curent in Moldova au fost inregistrate 641 cazuri noi cu infectia HIV, dintre care 356 in teritoriile din dreapta Nistrului, 285 in teritoriile de est a RM, spune Stefan Gheorghita, vicedirector centrul national stiintifico-practic de medicina preventive.- Cu toate ca caile de infectie se cunosc, noi am ajuns in 2007 cu 2 milioane persoane care s-au infectat de HIV in acest an si cu toate ca tratamentul pentru pacienti cu HIV a devenit accesibil, inclusiv in Moldova, noi am ajuns la aproape 2 milioane de persoane cu SIDA care au decedat in 2007, adauga Gabriela Ionascu, reprezentant UNAIDS.Cu sustinerea partenerilor in Moldova a fost creat serviciul de consiliere si testare voluntara la HIV si hepatite virale B si C, ceea ce a sporit esential accesibilitatea populatiei la serviciile date. - A sporit accesul populatiei la consiliere si testare, asa in anul 2007 au fost inregistrate 330 mii de persoane care au solicitat testarea, sustine Oleg Lozan, viceministru al sanatatii.In prezent in Moldova este in derulare al treilea Program National de profilaxie si control a infectiei HIV/SIDA pe anii 2006-2010. acesta este orientat spre promovarea in societate a modului sanatos de viata, depistarea precoce si tratamentul bolnavilor infectati. - Se vede ca si atitudinea fata de persoanele HIV infectate se schimba, poate nu chiar asa cum s-ar dori, dar anumite schimbari totusi sunt. Eu cred ca daca mergem inainte, continuam sa lucram in toate directiile, inclusiv cu tinerii, pentru ca ei sa fie informati, pregatiti pentru viata, daca nu ne oprim la ceea ce avem, atunci peste un timp poate si rezultatele ar fi mai bune, conchide Ruslan Poverga, presedinte ONG «Viata noua».http://tv7.md/?page=news&id=14170&lang=ro&list=1
0