Retele de sarlatani, intermediari la Justitie
Cinci zile pe saptamana, 10—12 retele de sarlatani, intermediari la Justitie, elibereaza acte legale in strada, contra unor sume exagerate de bani. Mai multi dintre intermediari au absolvit Colegiul de politie. Acum, acestia castiga intr-o zi cat salariul unui politist de la Paza de stat pentru o luna. Angajati din conducerea Ministerului Dezvoltarii Informationale sustin ca au facut mai multe interpelari oficiale pe adresa Comisariatului General de Politie Chisinau, insa problemele raman nerezolvate.Reporteri in misiune de «politisti»Seful Sectorului nr.1 de Politie al Comisariatului Buiucani, Ilham Gubadov, ne-a spus ca str. M. Kogalniceanu, unde intermediarii isi desfasoara activitatile ilicite, este in responsabilitatea sectorului nr. 1, unde chiar el activeaza in calitate de sef.In acelasi context, Gubadov a declarat: «Ii stiu pe intermediari, dar ei lucreaza in strada pe baza de procura». Seful Sectorului de Politie nr. 1, Ilham Gubadov, dupa ce s-a asigurat ca reportofonul era inchis, mi-a propus: «Hai sa te intalnesti tu cu intermediarii, ii dai 500 de lei, sa vedem ce iese». Totodata, Gubadov a insistat ca aceste «actiuni» sa nu fie coordonate cu redactia. In scurt timp, seful a chemat in birou pe unul dintre inspectori. I-a relatat situatia, dupa care inspectorul a spus: «Nu vad nicio problema, chiar daca intermediarii nu au procuri, nu ai ce le face».Pentru ca nu am acceptat propunerea sefului de sector, acesta mi-a indicat sa dau o «explicatie». «Tu ai sunat si ai facut o interpelare, acum scrie», insista el. I-am spus ca am sunat pentru a solicita informatii. S-a ridicat in picioare, s-a apropiat de mine, strigand sa scriu explicatia. Am fost lasat sa plec doar dupa ce am scris «explicatia».Grupul lui Vladislav cu certificatele in buzunarIn fata sediului Directiei Audienta si Eliberarea Documentelor (DAED), amplasat pe str. M. Kogalniceanu, 58-A, intermediarii desfasoara mai multe activitati de estorcare de bani. Sefa DAED, Silvia Cotici, ne-a declarat ca «la institutie apeleaza zilnic in jur de 200 cetateni». De obicei acestia solicita eliberarea unor certificate de stare civila.Vladislav Gurschi este liderul unei retele de intermediari, formata din cinci persoane, printre care sunt Nicu si Ion. La fel ca si in cazul celorlalte retele, acestia distribuie pliante publicitare. De pe acestea poti afla numele liderului de retea.Vladislav mi-a dat o astfel de foaie. Acolo am citit: «Legalizam acte, apostila Ministerului de Justitie, MAE». Tot acolo am gasit numarul de telefon, pentru contact. In cele din urma, i-am solicitat lui Vladislav un certificat de nastere, sa mi-l elibereze in regim de urgenta. «Te costa 500 de lei. In mai putin de o ora este gata», a spus acesta, asigurandu-ma ca documentele sunt perfect legale, avand pe ele si apostila Ministerului Justitiei. De fapt, suma pe care a cerut-o este dubla fata de taxa oficiala.In timp ce discutam cu Vladislav, din incinta DAED a iesit afara Ion, unul dintre intermediari. El a scos din buzunar trei certificate pe care le-a transmis liderului pentru a merge la Ministerul Justitiei, pentru aplicarea apostilei.Angajati ai Pazei de Stat, care asigura ordinea publica in incinta DAED, au spus ca «pe Ion si pe Vladislav ii cunosc, pentru ca am invatat impreuna la Colegiul de Politie». Acestia au mai spus ca primesc salarii de 1500 de lei pe luna, bani pe care intermediarii ii castiga in decursul unei zile.Politia nu reactioneaza la interpelariSefa DAED, Silvia Cotici, spune ca a facut mai multe interpelari oficiale catre Comisariatul General de Politie, insa nu a primit niciun raspuns. «In iulie 2007, am expediat direct o scrisoare catre comisarul general de politie, pe atunci Alexandru Mihai, prin care l-am informat clar ca, in fata DAED, mai multi intermediari presteaza servicii in strada, i-am trimis anexat si lista intermediarilor, dar nici pana astazi nu am primit vreun raspuns», a mai precizat Silvia Cotici.Totodata, sefa DAED exclude ipoteza ca cineva dintre angajatii acestei institutii ar putea fi implicat in vreo colaborare cu intermediarii. «Pentru a preveni «colaborarile» dubioase cu angajatii, deseori efectuez schimbari in cadrul posturilor de munca, astfel incat cei interesati sa nu prinda «radacini», spune Cotici.Vicedirectorul general al Ministerului Dezvoltarii Informationale (MDI), Alexandra Bacioi, sustine ca «noi am apelat de nenumarate ori la organele de drept, informandu-i despre serviciile intermediarilor din preajma DAED, dar problema persista in continuare». Bacioi a mai spus ca, la nivel de MDI, problema se mai discuta.Solicitat de Ziarul de Garda, comisarul adjunct al Comisariatului General de Politie, Vasile Ivas, a declarat ca nu poate face comentarii pe margenea unor interpelari din partea unor angajati ai MDI, deoarece, in 2007, el nu detinea aceasta functie. Ivas a precizat ca e nevoie de reinnoirea interpelarilor adresate Comisariatului General de Politie.Unul dintre sefii de la Directia Stare Civila din cadrul MDI a relatat un episod convingator din care reiese ca justitia promoveaza «serviciile» stradale. » In urma cu 2-3 ani, a fost retinut unul dintre intermediari, pe nume Andrei. Personal l-am intervievat pe intermediar, aplicand o metoda mai speciala. El mi-a spus ca, la Comisariatul de Politie, unde fusese retinut, nu i-a fost aplicata nicio amenda, fiind obligat sa lipeasca tapete pe doi pereti din incinta comisariatului». In urma discutiei, sursa a solicitat ca numele sa nu-i fie citat in ziar, pentru ca, pe parcursul activitatii sale, a fost amenintat in repetate randuri de catre intermediari.Ion isi ademeneste clientiiIon este alt lider al intermediarilor. El are circa 40 de ani. Pe 11 noiembrie curent, am asistat la un dialog pe care Ion il intretinea cu doua femei. El s-a apropiat de ele in incinta DAED, pe cand acestea completau cereri pentru eliberarea unor certificate. La inceputul discutiei, le-a oferit consultatie gratuita femeilor, dupa care le-a solicitat 1500 de lei si buletinele de identitate. Ele au acceptat si, in scurt timp, Ion a iesit cu doua certificate din incinta DAED. Intermediarul le-a spus femeilor ca trebuie sa plece la Ministerul Justitiei, pentru a aplica apostila.Pe 11 noiembrie, Ion a intrat fara rand in biroul nr. 3, de la Ministerul Justitiei, pe usa caruia e indicat «Depunerea actelor pentru aplicarea apostilei». «Tot aici are loc si eliberarea actelor apostilate», ne-a explicat un angajat al Ministerului Justitiei. Cu toate ca era un rand destul de mare format din solicitanti de apostila, Ion a intrat fara rand, desi era huiduit de oameni. Angajatii din cabinetul respectiv nu au reactionat, primindu-i acestuia certificatele.Femeile care au beneficiat de «serviciile» lui Ion au refuzat sa comenteze costurile, motivand ca mai au nevoie si de alte acte.Anatolie Semionov, consultant in Cabinetul ministrului Justitiei, sustine ca la sectia apostilare din cadrul ministerului se adreseaza doar persoane care au nevoie de apostilare. El a mai precizat ca, in cadrul ministerului, nu au fost depistate ilegalitati privind aplicarea apostilei de catre angajatii acestei institutii.Conform Codului Penal, art. 359, «Cumpararea sau vanzarea documentelor oficiale» se pedepseste cu amenda in marime de pana la 200 unitati conventionale.A ramas fara bani si fara documentLiuba Stivadari din r. Calarasi a venit la DAED pentru a solicita un certificat de nastere. Dupa ce a primit informatia cu numarul de contact al intermediarului Ion, spune ca «nu va mai apela la serviciile stradale» deoarece, cu putin timp in urma, in fata unei arhive din Chisinau, un necunoscut s-a oferit sa o ajute privind eliberarea unui certificat de stare civila, in schimbul sumei de 50 USD. «Pana la urma, am ramas fara certificat si fara bani».Intermediarii parcheaza zilnic automobilele vizavi de DAED. Masinile le sunt de mare folos, deoarece nu exista transport direct pe ruta DAED-Ministerul Justitiei.Iurie Sanduta