Internetul este noul camp de bataie pe care basarabenii isi apara ideile. Diviziunea muncii in Republica: „Ei (rusii n.r.) sunt directori de companii, patroni, politisti, inspectori. Moldovenii sunt vanzatori la taraba, taximetristi, profesori”. „M-am asezat pe o banca, am inchis ochii si am ascultat cum suna limba romana, curata. Si mi se parea asa de frumos sa nu aud un cuvant rusesc in jur! Eram la Bucuresti, in prima mea vizita in Romania. Mi-am calculat ca am timp sa ascult cinspe minute. Dar am stat o jumatate de ora si am fost fericita”. Marcela Mihailuta are 20 de ani si locuieste in Chisinau. Am cunoscut-o in vreme ce arbora un tricolor deasupra capului, scandand „Sa se retraga armata rusa din Transnistria!”.Asta s-a intamplat in fata Ambasadei Rusiei la Chisinau, intr-una dintre zilele summitului CSI. Marcela este membra in sectia de tineret a Partidului Liberal din Republica Moldova si lupta pentru dezrusificare. Asa au invatat-o parintii ei, cand era de-o schioapa. „Tu esti romanca, trebuie sa-ti inveti bine limba si sa lupti pentru ea”, ii spuneau. Tatal ei a fost agronom, acum este somer, mama lucreaza la o firma. N-au avut niciodata ganduri de emigrare. „Asta ar insemna ca am fugi, si atunci pentru tara asta cine ar mai ramane sa lupte? Nu ne permitem luxul asta. Am vazut ca regimul de aici se teme de tinerii informati. Inseamna ca inca mai avem sanse”, crede fata.„Cum am trecut granita inapoi, primul cuvant rusesc m-a zgariat pe creier”Alti colegi au fost si ei in Romania si li s-a parut mare, frumoasa si curata. „Eu am fost la Galati, strasnic oras”, zice unul. „Eu, la Targoviste, ce orasel mic si curat! Si ce senzatie sa nu mai auzi in autobuz muzica ruseasca”. „In Romania m-am simtit mai acasa decat aici, fiindca auzeam pentru prima data limba curata, nestalcita. Cum am trecut granita, primul cuvant rusesc m-a zgariat pe creier”, spune Eugen, alt pui de liberal, abia iesit din adolescenta. Recunoaste ca are ceva sange slav („o patrime, acolo”), dar se considera roman si vrea sa ia numele de familie al bunicii, Panzaru.Studentul Mihai Popa, 23 de ani, a luat bataie de dragul ideilor revolutionare. Asta a fost mai demult, cand au plecat in pelerinaj prin Republica, sa-i convinga pe oameni sa semneze pentru retragerea armatei ruse. Cand au ajuns la Balti, s-au trezit atacati de un alt grup – le-au facut ferfenita steagurile si pe cativa i-au tocat cu pumnii. „Tu nici optispe ani n-ai, ma”, i-a strigat lui Mihai seful atacatorilor, incercand sa-i smulga steagul UE din mana. Politia a fugit si i-a lasat balta. In secundele urmatoarele, Mihai se tavalea prin tarana cu un tanar din celalalt grup. Filmul bataii circula pe internet, cu traducere din limba rusa: „Ce e, biiiip, romanilor? (Apoi, o sudalma, ca aia de mama, la noi) Du-te biiiip.... peste Prut!”. Cateva minute mai tarziu, un tanar camuflat in gluga se justifica in ruseste jurnalistilor PRO TV, de ce a sarit la bataie. „Fiindca este o profesie sa-ti aperi tara”. „Care tara?”, intreaba reporterul. „Nasa”. „Rusia sau Moldova?”. Dupa o scurta ezitare, se aude din gluga: „Maldova, Maldova”.Mihai a devenit militant dupa ce a invatat istoria Basarabiei. Acum, nu poate sa-i mai scoata nimeni din cap nationalismul („Nu mai putem trai asa, nu putem sa bem nici o cana cu apa liberi”). Zice ca armata rusa e ciuma pentru moldoveanul de rand. Asta tine pe loc tara, de nu se poate integra in UE si nici nu poate adera la NATO. Cu colegii de partid a fost de nenumarate ori pe la autoritati, sa depuna memorii. Dar, in afara de incaierari, n-a mai obtinut nimic.Patria Republica of Moldova„Ei” ocupa functii de conducere, moldovenii – pe alea de jos. „Ei” sunt directori de companii, patroni, politisti, inspectori. Moldovenii sunt vanzatori la taraba, taximetristi, profesori. „Ei” sunt fie direct rusi, fie moldoveni rusificati. Cam asa se imparte piata muncii in Republica, ne explica Mihai. Cand le ajunge cutitul la os, saracii pleaca in Europa sau in Rusia.Ana este ziarist la un post de radio. Spune ca ascultatorii care intra in direct si se plang de regim primesc imediat citatie de la Politie. „E suficient sa sune o singura data, ca Politia ii cheama urgent la sediu. Acolo ii chestioneaza de ce ne suna si de cand ne asculta. Unii nu se lasa intimidati si recunosc: «Da, am sunat si o sa mai sun»”. Ana nu face parte din nici un partid politic.Cum isi imagineaza ea ca ar arata Republica libera? „O, e greu de inchipuit (Rade)... noi ii mai spunem Republica of Moldova. Libera ar fi asa: rusii sa ne cunoasca limba si sa ne respecte, sa dispara sarma ghimpata de peste Prut, sa avem joburi decent platite. Dar pentru asta trebuie sa creasca mai intai generatia asta, care n-a trecut prin comunism”. Zice ca unii moldoveni au acceptat rusificarea fiindca sunt prea infometati si nu mai au timp sa gandeasca revolta. „Autoritatile incearca sa lase impresia ca majoritatea populatiei o formeaza rusii, nu noi, dar in realitate e tocmai invers. Sunt si rusi ok, dar mai putini”, spune Ana. Pentru militantii cei tineri, unirea cu tara e, asa, un fel de utopie. „Aproape ca nu ne putem imagina cum ar arata ele doua, unite. Nici nu indraznim sa visam la asa ceva”. Cand spune toate astea, Marcelei i se umezesc ochii si ii tremura vocea.YouTube – arma basarabeanaUn tanar infasurat cu o panza inscriptionata „50 de ani de minciuni” iese la plimbare pe strazile Chisinaului. Se posteaza in fata unei institutii publice, apare un ins, il goneste, mai apare unul, apoi inca unul. Sustin ca sunt politisti. „Nu permite legislatia sa protestati”, ii spun. „Dar e spatiu public”, riposteaza tanarul. In cateva minute, e inconjurat de vreo 10-15 de barbati. Se urca pe scarile din fata cladirii - i se cere sa coboare. „Dar stau foarte bine aici”, zice. Indivizii trag de el, el tipa: „Alo, vreau sa protestez si nu ma lasa. Asta e politia dintr-un stat totalitar! Nu ma impingeti, vreau sa ma exprim, ba! Ati prostit poporul jumatate de secol, ajungeee!”. Cand lucrurile par mai calme, izbucneste iar: „Sunteti rusinea natiei, mi-e rusine cu asa politie”. Tanarul a fost filmat, iar inregistrarea circula pe internet. Din fereastra YouTube, tipa obsedant: „Lasati-ma sa ma expriiim!”.