1670

Elevii din Moldova, supusi fortat muncilor agricole

Liceenii din raionul Leova sunt doar o parte dintre copiii din R. Moldova, exploatati prin munci agricole. La «Ziarul de Garda» am primit mai multe apeluri de la parintii din Leova, care ne-au relatat despre modul in care sunt exploatati copiii lor. Tot ei ne-au povestit ca elevii care invata la liceu sunt imbarcati in autocare si, din timpul orelor de studii, sunt transportati in camp la culesul strugurilor. Directorii de liceu mentioneaza ca «actiunea in camp se efectueaza in conformitate cu dispozitia cu nr. 578 emisa de Ministerul Educatiei si Tineretului».Circa 120 de elevi de la Liceul «Mihai Eminescu» si, respectiv, de la Liceul «Constantin Spataru» din Leova au fost selectati pentru a merge zilnic in camp, timp de 14 zile. Majoritatea copiilor sunt din clasele a 10—11-a. Unii dintre elevi nu au оnca 15 ani impliniti, iar incadrarea minorilor in campul muncii contravine art. 46 al Codului Muncii care interzice incadrarea acestora in munca.Intreprinderile private, beneficiare a muncii minorilorSolicitat de «Ziarul de Garda», Mihai Japalau, director al Liceului «Mihai Eminescu» din Leova, sustine ca «elevii au lucrat doar 6 zile la culesul strugurilor, pentru combinatul Tomai-Vin SA».El a mai mentionat ca inainte ca elevii sa plece la munca, directia a incheiat un contract cuTomai-Vin SA, in temeiul caruia elevii trebuiau sa primeasca pentru munca o suma de bani, in dependenta de volumul efectuat. Japalau a mai precizat ca «elevii au primit deja banii» si a mai spus ca nu a fost atent atunci cand a semnat contractul pentru a specifica daca intreprinderea pentru care au lucrat elevii este una privata sau de stat».Pe de alta parte, Svetlana Danu, contabilг la Tomai-Vin SA din Leova, ne-a spus ca, pana оn prezent, niciun elev, dintre cei care au muncit la cules struguri, nu a primit banii. Contabila motiveaza ca nu i-ar fi fost prezentate «datele pe care le-a solicitat». La Tomai-Vin am mai aflat ca intreprinderea este privata, avand statut de Societate pe Actiuni.«In stil URSS»Unul dintre parinti, al carui copil a fost supus muncilor agricole, spune ca fiul sau s-a aratat nemultumit de decizia directiei liceului, prin care elvii au fost trimi la munca in camp, din contul orelor. «N-am vrut sa-i permit copilului meu sa plece la munca, insa aici, la tara, ne cunoaєtem cu totii. Am avut fricг ca nu cumva copilul sa aiba pe viitor probleme la scoala». Parintele a mai spus ca, la Leova, se mai actioneaza in stil URSS, cвnd elevii munceau neremunerati pe parcursul toamnei.Directorul Liceului «Constantin Spataru», Dorin Marin, sustine ca decizia de a-i incadra pe elevi in munci agricole a fost luata in temeiul unei dispozitii oficiale, emisa de Ministerul Educatiei si Tineretului (MET).Ofiterul de presa al MET, Galina Sanduta, a mentionat ca institutia in cauza a emis dispozitia nr. 578, prin care se admite ca elevii si studentii sa participe la recoltarea culturilor agricole de toamna. Potrivit ofiterului de presa, in dispozitie se mentioneaza ca participarea elevilor si studentilor la muncile agricole se va face doar cu acordul parintilor si cu conditia ca, ulterior, elevii sa recupereze orele de studii de la care au lipsit.Galina Sanduta, a mai spus ca MET nu detine date despre institutiile de invatamant care au semnat contracte privind incadrarea elevilor in munci agricole.Mihai Japalau, directorul Liceului «Mihai Eminescu», sus?ine ca parintii elevilor au fost de acord ca copiii lor sг munceascг in camp. «Eu cand am fost mic, la fel ne imbarcau de la scoala in autocare si ne transportau in camp, la diverse munci agricole», a mentionat directorul.Nota, stimul pentru copiiElevii care au fost imbarcati in autocare si transportati in camp la culesul strugurilor sustin ca «nici macar nu au fost hraniti, pe parcursul zilei de munca. Ei mai spun ca, initial, munca li se parea usoara, dar dupa doua zile, se simteau foarte obositi.«Studiez la Liceul «Constantin Spataru». Cand am auzit ca trebuie sa mergem la culesul strugurilor, i-am spus imediat mamei. Ea nu a fost de acord, eu, оnsг, am plecat la munca cu colegii mei, deoarece, daca nu plecam, la sigur aєi fi avut probleme cu notele la sfвrєit de trimestru», ne-a spus una ditre elevele cu care am discutat acum cateva zile. Ea a confirmat cг, printre colegii sгi, au muncit єi copii de 14 ani.Petru Doni, inspectorul muncii de la Hancesti, responsabil si pentru raionul Leova, a declarat ca va desfasura o ancheta, pentru a verifica cum s-a efectuat implicarea elevilor in munci agricole si daca au fost respectate normele din dispozitia emisa de Ministerul Educatiei.Solicitata de Ziarul de Garda, Viorica Ghimpu, manager de program ILO-IPEC (Programul pentru eliminarea muncii copilului al Organizatiei Intenationale a Muncii), mentioneaza ca, in ultimele 4 luni, in 5 zone, Chisinau, Balti, Orhei, Sangerei si Ungheni, au fost identificati 199 de copii care au fost supusi muncilor agricole.Viorica Ghimpu a mai declarat ca «dreptul la invatamant obligatoriu este gratuit si garantat de legislatia R. Moldova. Utilizarea abuziva a muncii copiilor este un fenomen negativ care impiedica copiii din familii cu probleme sa beneficieze de educatie, dezvoltare adecvata, timp liber, joacг єi de copilarie».In acelasi context, Oxana Lipcanu, asistent de program ILO-IPEC, mentioneaza ca «drepturile copiilor sunt incalcate flagrant atunci cand acestia sunt eliberati de ore, fiind obligati sa efectueze in schimb diverse munci fizice».http://garda.com.md/social/elevii-din-moldova-supusi-fortat-muncilor-agricole
0