838

Singe basarabean pentru fratii romani

Citind titlul, probabil va gindeati ca urmeaza un articol patriotic plin de patetism. Ei bine, nu-i chiar asa . In cel mai direct sens, studentii basarabeni stau la coada in centrele de transfuzie a singelui din orasele romanesti pentru a dona singe. Astazi am trecut si eu printr-un cetru similar din Suceava, mai mult din curiozitate si nu m-am uimit deloc calmitatea si bunavointa lucratorilor de acolo care ne-au intilnit cu familiaritate zicindu-ne ca “basarabenii sunt la noi o prezenta permanenta” . De fapt, auzisem si mai inainte de la colegii mei studenti ca donarea singelui a devenit pentru basarabeni o afacere profitabila si ca merg sistematic la centru ori de cite ori sunt impusi de situatie. Multi dintre ei mi-au zis ca au “debutat” in ale donarii anume in Romania pentru ca in Moldova doritorii de a dona singe nu sunt tratasi deloc cum se cuvine, sunt supusi unor proceduri birocratice lungi, obligati sa astepte ore in sir sub usa cabinetelor medicale, plus la asta nu sunt motivati nici material s-o faca. In Romania situatia e un pic alta. Odata ce calci pragul unui asemenea centru esti intilnit cu atita importanta si respect, iti dai seama ca reprezinti o valoare si de gestul tau care nu te costa nimic depinde o viata pe care tu inconstient o poti salva.De ceva timp in Moldova au aparut la spoturi publicitare care indeamna cetatenii sa se determine la acest pas, caci din cite cunosc in tara noastra nu exista suficiente rezerve de singe. Dar care-i motivatia? Fiind cu o ocazie la Centrul Republican de Transfuzie a Singelui am intilnit multe persoane care au venit acolo condusi de sincera dorinta de a ajuta pe cineva, insa care s-au pomenit unor adevarate chinuri asteptind o groaza de timp ca sa le se acorde atentia cuvenita. Chiar sub ochii mei, doua persoane au renuntat la “idee” indata ce au vazut modul in care sunt tratati donatorii. Nustiu care e modalitatea de remunerare in Moldova, insa in Romania donatorilor li se ofera bonuri pentru procurarea alimentelor in suma de 59 lei romanesti, ceea ce ar echivala cu aproximativ cu 230 lei moldovenesti. Nu e atit de mult , totusi nici chiar putin pentru un student. Sesizati diferenta?…Pe linga acestea exista atitea diferente intre societatea moldava si celelalte tari europene. Nu mai are rost sa ne intrebam de ce pleaca concetatenii nostri …
0