733

Basescu: "Avem de lecuit cu atentie, cu grija, cu bunatate si intelepciune relele trecutului"

Presedintele Traian Basescu a declarat astazi la Miercurea Ciuc, ca toate regiunile din Romania au nevoie de libertate si autonomie,in sensul luarii deciziei la nivelul comunitatii, si apreciat ca el insusi este "un om care isi permite libertati dincolo de limita pe care mi-o permite functia"."Dragii mei, la fel de multa nevoie de libertate si autonomie au si cei din Caracal, si cei din Arad, si cei din Odorheiu Secuiesc, si cei din Sfantul Gheorghe, si cei din Constanta, toti avem nevoie de libertatea de a ne lua deciziile la nivelul comunitatii noastre, iar din acest punct de vedere voi considera ca un obiectiv major al guvernului urmator este sa faca cea ce nu a facut din acest punct de vedere actualul guvern", le-a spus seful statului celor cateva mii de oameni, in majoritatea lor etnici maghiari, prezenti la comemorarea revolutiei anticomuniste ungare din 1956.De altfel, seful statului a mentionat, starnind aplauzele si amuzamentul celor prezenti, ca intelege foarte bine nevoia de libertate a fiecaruia, el insusi fiind un om care isi permite libertati dincolo de limitele functiei pe care o detine. "Eu insumi sunt un om care isi permite libertati dincolo de limita pe care mi-o permite functia. Inteleg foarte bine nevoia de libertate a fiecarui cetatean roman si va pot spune ca privesc egal la dreptul la libertate al romanilor, al cetatenilor romani de etnie maghiara, al italienilor, al sarbilor, al ucrainenilor, al tuturor celor 18 minoritati din Romania. Toti, in mod egal, majoritari si minoritari, avem dreptul sa ne pastram cultura, obiceiurile de care ne simtim legati", si-a continuat Basescu discursul.Seful statului a mentionat ca a venit la Miercurea Ciuc, pentru a comemora, alaturi de etnicii maghiari, revolutia anticomunista din Ungaria, cea care a dat semnalul luptei impotriva comunismului din Europa de Est."Romani si maghiari ne proiectam viitorul in Europa unita, intr-o Europa prospera. Avem de lecuit cu atentie, cu grija, cu bunatate si intelepciune relele trecutului. Cel mai important lucru pentru a lecui ranile trecutului este sa privim la viitorul pe care il avem impreuna", a spus Basescu.La randul sau, presedintele Republicii Ungare, Laszlo Solyom, a vorbit celor prezenti despre importanta zilei de 23 octombrie 1956, momentul declansarii revoltei anticomuniste la Budapesta si a reluat solicitatea facuta in luna februarie a anului trecut, in timpul vizitei in Romania, cand a cerut statului roman sa-i reabiliteze pe cei condamnati in urma revolutiei din Ungaria.La finalul discursurilor, presedintele Basescu i-a oferit omologului sau, ca un simbol al importantei pe care Romania o acorda luptei anticomuniste, un exemplar al raportului prin care a fost condamat in Romania comunismul, ca un regim "ilegitim si criminal".- Cuvintele lui Basescu sunt valabile si in relatia romanilor cu rusii, nu numai in aceea cu maghiarii...
0