703

Colegi cu sobolanii: Copiii de la subsol, ostatici ai Consiliului municipal?

In aprilie 2008 am publicat un reportaj despre soarta familiei unui fost combatant, care de opt ani locuieste, in subsolul unui bloc din sectorul Botanica al capitalei, impanzit de sobolani. Desi am semnalat despre conditiile inumane in care traiesc cei patru copii cu varste intre unu si 15 ani, impreuna cu parintii lor, functionarii nu intervin in solutionarea problemei locative a acestora. Si asta in pofida faptului ca participantilor la razboiul de pe Nistru le este garantat dreptul la locuinta…Pentru Oleg Postolache, aflarea pe campul de lupta in toata perioada razboiului de pe Nistru, unde moartea l-a incercat nu o data, a fost mai usoara decat viata de cosmar pe care o duce impreuna cu cei patru copii ai sai in „locuinta” de la subsol. A luptat pentru niste idealuri, dar astazi se pare ca nimeni nu mai are nevoie de ele. Sase suflete, intre care mezinul de un an, lupta sa supravietuiasca in saracie extrema. Oamenii suporta mucegaiul, gandacii, umezeala si sobolanii. Copiii au dobandit boli cronice si, impreuna cu mama lor, fac in permanenta „pelerinaje” prin spitalele din capitala. Mama si fetitele mai mici au probleme grave cu rinichii. Cu toate acestea, familia Postolache risca sa ramana pe drumuri, deoarece „camera” lor nu e privatizata, iar privatizarea i-ar costa circa 5000 de lei.Acest caz nu suscita nici interesul directiei pentru protectia drepturilor copilului din sectorul Botanica si nici al celei municipale. „In mod repetat, am adresat demersuri la primarie, anexand materialul din TIMPUL si certificatele fetitelor, precum ca se afla la evidenta medicilor de cand locuim in subsol. Am fost iarasi refuzati, viceprimarul Vlad Cotet si alti functionari ne-au explicat ca nu dispun de fond locativ. Unii juristi din primarie, desi ne-au promis ca ne vor studia cazul, nu au intreprins nimic.Copiii mei sunt expusi riscului de a deveni invalizi. In plus, in acelasi subsol, a fost deschis un bar-magazin, unde in fiecare seara se fac betii si copiii mei sunt stresati de scandalurile si injuraturile din preajma”, a spus Tatiana Postolache. Situatia acestei familii e din ce in ce mai grava. Femeia nu mai poate lucra nicaieri. Doar stapanul casei intretine familia. In calitate de participant la razboi, nici macar nu poate beneficia de compensatii banesti din motivul ca n-are viza de resedinta in oras. In satul de bastina, el nu a putut ridica banii din acelasi motiv. Pana si patul pe care dorm copiii putrezeste, din cauza umiditatii.Solicitat de TIMPUL, viceprimarul Vlad Cotet ne-a spus ca nu gaseste nicio solutie pentru fostul luptator. „Atunci cand va vota Consiliul municipal alocarea resurselor pentru constructia spatiului locativ social, cu siguranta, problema va fi solutionata”, a afirmat viceprimarul. Noi insa ne intrebam: daca acest consiliu e plin de membri ai PCRM, care sunt fideli vechiului dicton „Tot ce e mai bun - copiilor”, cand se va intampla minunea ca ei cu adevarat sa aiba grija de cei saraci si oropsiti?
0