631

Interviu cu ambasadorul american la Bucuresti...

La final de mandat, Nicholas Taubman apreciaza ca presa romaneasca este „suficient de libera“, ca economia este stabila si ca politicienii sunt la fel ca peste tot.Ioana Lupea: In conformitate cu legislatia americana, alegerile din SUA vor marca sfarsitul mandatului dv. aici, timp in care ati avut posibilitatea sa cunoasteti Romania. Cum ati caracteriza activitatea dv. ca ambasador?Ambasadorul Nicholas Taubman: Inca din prima zi foarte ocupata. Plina de provocari, Romania ofera ea insasi o multime de oportunitat i in acest sens. Noi ne-am preocupat permanent sa raspundem acestor provocari si sa incercam sa ajutam acolo unde a fost nevoie.Mircea Marian: Care a fost cea mai mare provocare a mandatului dumneavoastra?Sa invat cum sa fiu diplomat. Activitatea mea anterioara a fost in sectorul privat, iar diplomatia a fost o parte a acelei activitati. Ca ambasador aici, sau la oricare alt post, nu poti sti ce provocari te asteapta, indiferent cat de mult studiezi inainte de ocuparea postului. Din acest motiv, cand ajungi in tara respectiva, incepi sa intelegi mai bine aceste provocari, telurile pe care le poti atinge, pe care tu, personal, vrei sa le atingi intr-un timp relativ scurt.I.L.: In opinia dv. de diplomat, credeti ca Romania e o tara dificila din punctul de vedere al relatiilor cu politicenii, instabila politic?Nu mi s-a parut deloc asa. Daca discutam despre Balcani, eu consider ca Romania este cea mai stabila democratie din aceasta regiune. Politicienii sunt la fel peste tot. Prima lor prioritate este sa fie realesi, asta in cazul in care nu se pensioneaza ori s-au saturat si vor sa faca altceva. Consider ca marea majoritate a politicienilor romani vor sa imbunatateasca situatia din Romania. Dar, asa cum se spune, orice padure are si uscaturi, iar acest lucru se intampla oriunde in lume, nu numai in Romania.M.M.: Cum vi se par campaniile electorale de aici, in comparatie cu cele din SUA? S-au folosit un limbaj mai violent sau promisiuni mai populiste?Uitati-va la alegerile preziden- tiale. Cei doi candidati se confrunta permanent, pun la indoiala orice aspect legat de adversar, de la modul cum au votat anterior pana la informatii personale. Singura diferenta este ca, acolo, confruntarile sunt in engleza, aici in romana. Din multe puncte de vedere, campaniile sunt la fel.I.L.: Credeti ca e o problema ca si in Romania, si in SUA campaniile electorale se refera in special la persoane, si mai putin la probleme?Nu e o problema, ci o parte a procesului electoral. Daca-i poti convinge pe alegatori ca un candidat are un caracter care lasa de dorit ori ca a facut ceva gresit in decursul vietii sau al unui mandat anterior, atunci esti in avantaj. Inseamna ca arunci cu noroi, dar daca nu-ti place, atunci nu ai ce cauta in politica. I.L.: Cum merge economia romaneasca din punctul dv. de vedere?Este robusta. Este, probabil, cea mai dinamica economie din Balcani, dar trebuie sa luam in considerare si ca Romania are cel mai mare numar de locuitori din regiune. Acest lucru determina o piata mai mare si mai variata. As spune ca economia se gaseste pe drumul cel bun. Aveti oameni responsabili, cum ar fi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care e constient de ceea ce trebuie facut si vorbeste fara teama unor represalii, exact asa cum ar trebui sa faca. A fost prim-ministru, intelege resorturile politice, dar se afla deasupra lor. Din cate stiu, integritatea sa nu a fost niciodata pusa la indoiala.M.M.: Va fi Romania afectata de criza internationala?A fost deja afectata. In Romania lucrati cu doua monede, poate doua si jumatate. Lucrati cu leul, cu euro si poate putin cu dolarul. Pretul petrolului, al energiei, pra- busirea unor institutii financiare din SUA si Europa, toate au dus la deprecierea leului in fata euro, iar aici salariile tuturor sunt platite in lei. Daca vrei sa cumperi cele mai scumpe lucruri pe care le cumpara romanii - adica o masina si o casa - costurile sunt in euro. Acum ai nevoie de mai multi lei ca sa cumperi acei euro necesari pentru achizitionarea unei masini sau case. Deci sunteti afectati.M.M.: Ce ar trebui sa facem ca sa depasim aceasta criza?Nu o puteti depasi. Este prea mare pentru ca Statele Unite sa o rezolve de una singura, asa ca este prea mare si pentru Romania. Ceea ce trebuie facut este sa fiti atenti cum sa va paziti astfel incat sa fiti cat mai putin afectati, ceea ce inseamna sa aveti o moneda cat mai puternica si sa monitorizati bugetul tarii. Nu cheltuiti mai mult decat aveti, pentru ca acest lucru se va reflecta in inflatie. Orice lucruri pe care le faceti ca sa fiti alesi pot determina o economie inflationista, o inflatie galopanta, care va anula orice bani pe care ii dati cetatenilor.M.M.: Nu aveti impresia ca in ultimele luni s-a cheltuit prea mult, in special si in contextul din buget, si in contextul crizei?Primul-ministru a zis acest lucru unui grup de ambasadori ai tarilor UE. Cred ca ministrul finant elor Vosganian a spus acelasi lucru. Si, inainte de asta, cred ca Mugur Isarescu a spus acest lucru foarte clar. Cred ca oficialii, oficialii responsabili din aceasta tara au spus foarte clar ceea ce cred.NABUCCOIndependenta energetica si politicaM.M.: Ce credeti despre viitorul energetic al Romaniei?Daca ne gandim ca 40% din energia consumata aici provine din Romania, putem spune ca romanii sunt norocosi. Nimeni nu o poate intrerupe si creste pretul impotriva vointei voastre. Astazi, independenta energetica inseamna independenta politica.M.M.: Nabucco este realist?Cred ca da. Cineva precum Rusia poate decide pur si simplu sa cumpere acea conducta. Dar cand ai de-a face cu consortiul Nabucco, si anume cu oamenii interesati de Nabucco, trebuie sa multumesti cinci oameni, si nu toti gandesc la fel. Cred ca evenimentele din ultimul an au demonstrat ca trebuie facut ceva in aceasta privinta.PUTEREA CURTII CONSTITUTIONALE„Daca vrei sa-l concediezi pe presedinte, fa-o la urmatoarele alegeri!“I.L.: Cum a evoluat parteneriatul strategic Romania-SUA in timpul mandatului dumneavoastra?Mi-ar placea sa cred ca a devenit mai strans. La trei zile de la sosirea mea aici, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a venit in Romania si am semnat tratatul care ne-a oferit privilegiul de a folosi o baza militara impreuna cu Armata Romana, la Constanta. Aceasta colaborare s-a extins si la Tulcea, unde exista, de asemenea, o baza. Suntem onorati ca soldatii romani sunt alaturi de noi in Irak, Afganistan si in Balcani. Soldatii romani nu au venit in Irak sau Afganistan si au spus: „Nu vrem sa facem asta sau asta!“. Au venit si au spus: „Cu ce putem sa va ajuta m?“. Cred ca sunt printre cei mai buni soldati din lume.M.M.: Ar trebui sa cumparam avioane F-16?Inteleg ca Romania a venit la noi pentru F-16. Nu s-a angajat inca la nimic. Noi vindem aceste avioane in conditii speciale, numai cand o tara ne solicita. Le prezentam optiunile si i-am solicitat Romaniei sa ne spuna la ce tip de misiuni vrea sa le foloseasca, iar noi incercam sa le configura m. Daca Romania semneaza scrisoarea de oferta si accepta, atunci putem vorbi despre un contract intre guvernul roman si cel al SUA. Tara dv. a fost acceptata pentru a achizitiona modelul F-35, iar F-16 este modelul intermediar. Are o experienta de lupta indelungata, iar performantele sale au fost testate nu doar de SUA, dar si de numeroase tari NATO si din afara NATO. Oferta SUA include pregatirea pilotilor si a personalului care se ocupa de intretinerea avioanelor, piese de schimb si echipament.I.L.: Cum vedeti pozitia Romaniei ca membru NATO si partener al SUA, aflata in apropierea unei Rusii care actioneaza agresiv cand ii dicteaza interesele?In acest moment, Romania nu este in conflict cu Rusia si nu ma astept ca situatia sa se schimbe. Razboiul Rece s-a terminat si nu va mai exista un altul. Nu va exista niciun razboi intre Rusia si SUA, sper ca niciodata sau in niciun caz in viitorul apropiat. Suntem foarte ingrijorati de situat ia din Georgia si am reactionat si cred ca pozitia noastra este destul de clara.
0