826

Haz de necaz

Roaba ergonomica, tricicleta electrica pliabila, piramida care "spulbera" energia negativa si un intrerupator automat special creat pentru toalete sunt inventiile-vedeta ale Targului "INVENTIKA", care are loc pana sambata, 11 octombrie, la Centrul Expozitional Romexpo din Bucuresti. In plus, targul pare locul unde stiinta si religia si-au dat intalnire, lucru recunoscut chiar de inventatorii romani prezenti la evenimentul din acest an. "Orice casa ar trebui sa aiba cel putin cateva piramide incluse", crede Aurel Tudorica, a carui poveste de viata pare a nu incapea in cei 58 de ani pe care ii are. Existenta sa are insa un reper imens. In urma cu 11 ani, dupa o vizita la parintele Arsenie Papacioc, de la Manastirea Techirghiol, Tudorica s-a vindecat in mod miraculos de cancer si de alte boli.Piramida, colt cu fericireaDe atunci, inventatorul produce piramide la comanda, "speciale pentru nevoia fiecaruia" si fabricate exclusiv din inox. Piramida de inox te ajuta sa inlaturi energia negativa, energia diavolului, din tine sau din lucrurile din casa ta.Dar cum poti sa stii locurile "bantuite" de energia negativa? Foarte simplu. "Daca ai o pisica in casa si vezi ca ea doarme pe pat, atunci inseamna ca acel loc are energie negativa. Pisicile sunt animale cu multa energie malefica", spune Tudorica. Acesta considera ca cele mai bune animale domestice sunt, in ordine, calul si cainele.Piramida este asezata pe un cub, dar Tudorica spune ca aceasta nu este baza ideala pentru a se obtine cel mai bun efect de piramida. "Este vorba de o alta forma. E un as pe care il tin in maneca", spune inventatorul.Merita sa il vizitati pe acest om vorbaret si putin cam carcotas, desi este genul de persoana pe care o intrebi "Cat e ceasul?" si iti raspunde "Poate". Spun asta pentru ca eu l-am intrebat ce efecte are piramida si el mi-a raspuns ca tata e pacatos! La sfarsit, mi-a spus insa ca nu seman cu tata. Daca v-am convins, il gasiti pana sambata in pavilionul 15 de la ROMEXPO.Inventator de lucuri simple - solnita electrica si roaba ergonomicaUn alt tip de inventator este Ion Valcu, un batranel caruia nu ii place sa spuna cati ani are, ci mai degraba cate femei a avut la viata lui. "Nici acum nu iert nimic", spune inventatorul unor lucruri surprinzator de simple.Are 21 de inventii inregistrate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. "Ar fi fost 23, dar pentru doua nu am avut bani sa platesc taxele si am cerut sa fie retrase", spune Valcu, omul care a venit la targul INVENTIKA cu o roaba ergonomica si, "ca sa nu se supere femeile", a inventat si o solnita electrica.Roaba inventata de Valcu are trei roti, una mare in fata si doua mici in spate, astfel incat bratele nu trebuie sa o ridice, ci doar sa o ghideze. Manerele sunt extensibile pentru ca muncitorul sa nu stea cocosat, iar descarcarea se face "gravitational", printr-o clapa de pe fundul roabei, actionata de un buton. Roaba lui Valcu mi-a adus aminte de un banc tare bun: "Un agricultor se intoarce seara de la cules si lasa caruta incarcata. Nevasta-sa: Baga porumbul in hambar, ca la noapte ploua. Taranul: Lasa-l, ca oricum se anunta descarcari electrice!".E tare simpatic batranelul Valcu, cu copiii sai care s-au stabilit la Londra, cu nationalismul sau cam exagerat, cu inventiile pentru care nu a avut bani si cu salba de medalii internationale pe care le-a primit ... in lipsa. Ion Valcu a fost laureat cu aur, argint sau bronz la targuri de inventii din toata lumea, culminand cu cele de la Bruxelles si Geneva. "Nu am fost insa acolo niciodata, deoarece autoritatile nu iti platesc deplasarea".Pe langa cele doua inventii de mai sus, Valcu a dat nastere unor produse ca sania "nazdravana" (care poate rula pe orice suprafata), boltarul ecologic (material de constructii din mortar si sticle de plastic), maieul si chilotul antispondiloza (fara comentarii) si un mini OZN. Valcu spune ca a vazut un OZN in urma cu cativa ani si a observat ca s-a deplasat in zig-zag, "pe o cale de energie". Asa i-a venit ideea unui perpetuum mobile si, crede Valcu, mini OZN-ul sau va fi primul dispozitiv care va demonta legile de conservare acceptate in prezent.Lehamitea de cotidian, "muza" lui Justin CapraUltimul inventator pe care l-am abordat la Targul de Inventii a fost Iustin Capra. L-am lasat pentru final pe cel recunoscut drept cel mai mare inventator roman actual pentru ca am vrut sa aud, mai intai, parerea celorlalti participanti la targ, "concurentii" lui Capra. Unii il considera depasit, altii plagiator, altii genial. Dar majoritatea vade dincolo de omul de stiinta Justin Capra o persoana cu credinta in Dumnezeu.Asadar, l-am intrebat simplu: "Cum v-a ajutat credinta in cariera de inventator?". A urmat un raspuns plin de pasaje biblice, in care celebrul inventator a tinut sa sublinieze ca pana si inspiratia sa are origine dumnezeiasca. "Inventez din dorinta de a face bine. Nu pretind ca sunt cel mai bun inventator roman, nici nu am urmarit asta. In plus, inventez mereu cate ceva din lehamite de cotidian", spune Capra, care acum pregateste o aerodina pentru o firma din Turcia.La targul de la Bucuresti, Capra a adus numeroase inventii, printre care si celebrele aparate individuale de zbor inventate, unele alaturi de Ion Munteanu, in anii '50 si '60. Noutatea se numeste un triciclu pliabil, special conceput pentru traficul urban. Atinge 30 de kilometri/ora si, cu un singur "plin" cu electricitate, poate parcurge chiar si 60 de kilometri.
0