1681

Aur de contrabanda vandut langa Ministerul de Interne

Zilnic, 10—15 femei comercializeaza obiecte din aur pe bulevardul principal din Chisinau, in preajma sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit unor surse apropiate comerciantelor, aurul este adus prin contrabanda din Ucraina. Deseori, pe langa piata improvizata trec mai multi politisti care nu observa comertul stradal cu bijuterii din metale pretioase. Printre acestia se numara si seful secretariatului MAI, Igor Gutu, care este in relatie personala cu una dintre comerciante.De doua ori mai ieftinIntersectia bulevardului Stefan cel Mare si Sfant cu strada Mihai Eminescu, in fata unui magazin de electrocasnice, este locul unde comerciantii de aur isi desfasoara activitatea. Aurul este vandut in strada la un pret de 300—350 de lei pentru un gram, adica de doua ori mai ieftin decat in magazinele de specialitate. Comerciantele Raia, Nina, Tamara, Galea si Liuba au zilnic in jur de 15—20 de clienti fiecare. Femeile spun ca, in timp, multi dintre acestia le-au devenit cumparatori fideli. Potrivit unor surse apropiate comerciantelor, aurul provine din Turcia si este adus in R. Moldova prin contrabanda din Ucraina. Vanzatorii din magazinele de bijuterii din Chisinau afirma ca aurul comercializat in strada este de calitate inferioara si, uneori, este amestecat cu cupru.Politistii cu mintea «aurita»Pe 7 iulie, doi agenti de politie au trecut pe langa vanzatoarele de aur. Femeile si-au cautat nestingherit de treaba, fara sa ia in seama aparitia oamenilor legii. Politistii s-au oprit la 30 de metri de ele, afirmand ca sunt in misiune si «asigura ordinea publica». Acestia recunosc faptul ca vanzarea aurului in strada este «ilegala» si spun ca le stiu pe comerciante. «Le cunoastem pe vanzatoare, dar ce te intereseaza pe tine?», a intrebat unul dintre cei doi angajati ai MAI, adaugand ca asteapta o masina de politie, «ca eu n-am sa intervin de unul singur»(!).Lucrurile au ramas insa neschimbate si dupa cateva ore — vanzatoarele isi cautau de afacere, dar masina politiei nu mai aparea. «Noi nu avem nimic cu vanzatoarele, avem si alte misiuni, masina nu mai vine», ne-au spus ulterior politistii, in timp ce stateau asezati pe o banca din apropierea comerciantelor.O relatie «buna»O vanzatoare de tablouri din scuarul Teatrului National «Mihai Eminescu» le cunoaste pe comerciantele de aur de noua ani. «In tot acest timp, politia a venit de vreo cateva ori, dar vanzatoarele reuseau, de obicei, sa fuga peste drum, la noi», sustine femeia. Acelasi lucru l-a confirmat si Danu, alt vanzator de tablouri, care spune ca, anterior, colegele de peste drum cu bratele doldora de bijuterii fugeau cand vedeau politia. Dar, de la un timp, spune Danu, intre politisti si vanzatoarele de aur s-a creat o relatie buna, «ca de mult nu i-am mai vazut pe oamenii legii intervenind».Mita pentru «ochi inchisi»Valeriu, un pensionar care vinde flori in apropiere, sustine: „Am 50 de bucati de flori si nu pot sa le dau, ma fugaresc politistii de colo-colo. Uneori, gasesc limbaj comun cu ei — le intind cate zece lei. Vanzatoarele de aur cred ca le dau vreo 50 de lei fiecare, ca sa fie lasate in pace».Liuba simuleaza cumparaturileLiuba, o femeie de vreo 45 de ani, a intrat in afacerea cu aurul acum cativa ani. Ea are misiunea de a simula cumpararea de bijuterii pentru a-i atrage astfel pe clienti. Dupa ce «cumpara» aurul, face pasii cand la dreapta, cand la stanga, pentru ca oamenii s-o perceapa ca pe un client nou. De obicei, poarta o vestimentatie roz.Cumpara si vand aur furat«Cumparam AUR» este mesajul pe care-l transmit Galea si Tamara atat verbal, cat si prin fluturasii pe care ii intind trecatorilor. Am sunat-o pe Tamara la numarul de telefon de pe fluturas si am intrebat-o daca poate sa cumpere de la mine aur furat. I-am spus ca am patru grame si m-am interesat cat este dispusa sa-mi dea pentru ele. «150 de lei», mi-a zis, fara sa intrebe de unde am aurul. Ajuns a doua zi la locul unde se vinde aur in strada, colegele ei mi-au zis sa revin, fiindca «Tamara este plecata la Odesa si cand se intoarce va avea mai mare «vibor» (asortiment — n.r.)».Clanul «Raia» si legaturile cu MAIRaia, una dintre vanzatoarele de aur de contrabanda, isi dezvolta businessul avand asigurata protectie din partea MAI. Barbatul cu care aceasta traieste in concubinaj este Igor Gutu, prezentat pe site-ul oficial al Ministerului de Interne drept «seful secretariatului MAI, locotenent-colonel de politie».Dimineata, obisnuiesc sa iasa amandoi odata din casa si, de multe ori, Raia il petrece pe Igor pana la intrarea in MAI, dupa care merge la locul unde vinde aur. Solicitat sa comenteze inactiunile politiei vizavi de comertul ilegal cu aur prin prisma relatiei sale cu Raia, Igor Gutu a ascultat intrebarea si a pus receptorul fara a ne spune ceva. Am insistat si ulterior, insa locotenent-colonelul de politie nu a mai raspuns la telefon.«Avem licenta»Atunci cand mergi la ele si te prezinti ca fiind ziarist, comerciantele de aur fac roata in jurul tau si tin mortis sa te convinga ca ceea ce fac ele este absolut legal. «Este totul legal, caci noi avem licenta», sustine una dintre comerciante. Pe site-ul Camerei de Licentiere, insa, nu gasesti nicio firma sau persoana fizica care ar detine licenta pentru vanzarea metalelor pretioase in strada.In tot acel «suvoi» verbal al vanzatoarelor, Raia se tot interesa de unde stiu despre relatia ei cu Igor Gutu. Apoi, a spus ca ea cumpara aurul din magazinele de specialitate, fara sa explice si de ce il vinde de doua ori mai ieftin.«Ne fura clientii»Angajatii magazinelor de specialitate sunt revoltati de faptul ca organele de drept nu reusesc sa combata comertul ilegal cu aur de pe strazile capitalei.http://garda.com.md/investigatii/aur-de-contrabanda-vandut-langa-ministerul-de-interne
0