703

De ce se tem comunistii de functionarii cu dubla cetatenie?

Guvernul R. Moldova a depus pentru a doua oara memorii la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) privind interzicerea dreptului unor functionari publici de a detine dubla cetatenie. Amintim ca Legea privind dubla cetatenie, care a intrat in vigoare in luna mai curent, a fost atacata la CEDO de catre primarul de Chisinau Dorin Chirtoaca si de avocatul Alexandru Tanase, ambii detinatori ai cetateniei romane.„Vor vinde secrete de stat”Potrivit avocatului Janet Hanganu, care pledeaza cauza celor doi la CEDO, in acest memoriu Guvernul sustine ca legea prin care se interzice dubla cetatenie pentru functionarii publici, inclusiv deputati, era necesara pentru a proteja independenta si statalitatea R. Moldova. Or, persoanele care detin cetatenie dubla sau multipla ar fi dispuse, in opinia Executivului de la Chisinau, sa adopte decizii in favoarea statelor terte a caror cetatenie o detin si nu ar fi adevarati aparatori ai statalitatii moldovenesti. „Argumentul Guvernului ca, din moment ce ai cetatenie straina, ai sa vinzi secrete de stat la care au acces deputatii, l-am contraargumentat prin faptul ca vinderea secretului de stat sau spionajul este, de fapt, o infractiune in R. Moldova si, prin urmare, nu poti sa interzici accesul in Parlament pe o suspiciune generala ca vei fi infractor. Or, aceasta inseamna incalcarea din start a prezumtiei nevinovatiei”, zice Hanganu.Romania ne „asimileaza”?In plus, autoritatile de la Chisinau cred ca, oferind pasapoarte romanesti, Guvernul Romaniei incearca „sa asimileze” populatia R. Moldova. Executivul moldovenesc recunoaste ca si alte state ofera cetatenie populatiei din R. Moldova in aceleasi conditii, dar se refera expres doar la Romania, deoarece atat Alexandru Tanase, cat si Dorin Chirtoaca au cetatenie romaneasca. „Noi am argumentat prin faptul ca cei doi au obtinut aceasta cetatenie in baza dreptului istoric”, afirma avocata.Momentan, in R. Moldova exista urmatoarea situatie – Guvernul permite, pe de o parte, sa obtii cetatenia altui stat, iar, pe de alta parte, ingradeste dreptul de a participa la viata publica, din cauza dublei cetatenii.Lege nefunctionala„Un alt argument al Guvernului este ca atat Dorin Chirtoaca, cat si Alexandru Tanase pot participa la campania electorala si doar in cazul in care castiga alegerile, atunci cand le este validat mandatul, ei trebuie sa faca o declaratie precum ca renunta la cetatenia celuilalt stat. Dar daca acestia ulterior nu renunta la cetatenie, oricum pot sa detina functii publice, deoarece legea nu prevede nicio procedura de sanctionare in acest caz. Noi am spus din start ca nici Chirtoaca, nici Tanase nu intentioneaza sa renunte la cetatenia romana si nu e corect sa faci o lege care nu poate fi aplicata”, mai spune Hanganu.Pana la sfarsitul anului curent, CEDO ar putea da verdictul in acest caz.
0