797

Vladimir Voronin: speram ca pana la sfarsitul anului curent sa ne asezam la masa de negocieri in formatul „5+2”

Ziua in care vor fi deschise tratativele in formatul „5+2” va fi poate pana la sfarsitul anului curent. Speram la acest lucru si mediatorii si observatorii in reglementarea transnistreana pledeaza ca pana la sfarsitul anului sa ne asezam la masa de negocieri, a declarat presei presedintele Vladimir Voronin la finele sedintei Comisiei Nationale pentru Integrare Europeana, la 26 septembrie.Potrivit sefului statului, consultarile privind intrevederea cu liderul transnistrean de la Tiraspol, Igor Smirnov, nu reusesc pe motiv ca „domnul Smirnov se teme sa treaca de partea aceasta a Nistrului ca, potrivit lui, el nu are nicio garantie daca se va intoarce la Tiraspol, chiar partea transnistreana a confirmat acest lucru”, a spus Voronin.Seful statului a mentionat ca i-a spus lui Smirnov in cadrul intrevederii pe care cei doi au avut-o la Bender, la 11 aprilie curent, ca nu mai poate fi vorba despre astfel de metode. „Terminam cu alte metode si lucram pentru adoptarea legii pentru autonomia transnistreana”, a spus Voronin.Presedintele a mentionat ca este exclus faptul ca Igor Smirnov ar putea fi arestat. „Noi am discutat despre garantia proprietatii, am vorbit despre securitatea persoanei, pana la urma sunt niste principii care trebuie respectate. Toti locuitorii Transnistriei sunt cetateni ai R.Moldova, in pofida faptului ca recunosc sau nu acest lucru”, a spus seful statului.In contextul informatiilor care se vehiculeaza in presa transnistreana precum ca Igor Smirnov este dispus sa se intalneasca cu presedintele Vladimir Voronin in dupa amiaza zilei de vineri, 26 septembrie, ministrul Reintegrarii a mentionat ca nu stie nimic despre acest lucru. „Nu stiu ce-s astea glume sau altceva, noi nu am primit nimic oficial. Daca acest lucru este adevarat atunci se demonstreaza neseriozitate”, a spus Sova.Intrevederea dintre Vladimir Voronin si liderul transnistrean urma sa aiba loc la 25 septembrie, dar a fost anulata pe motiv ca partile nu au ajuns la un consens in privinta locului desfasurarii intalnirii. Chisinaul a propus ca intrevederea sa aiba loc la Dubasari, sau Anenii Noi, insa partea transnistreana a dorit ca aceasta sa se desfasoare la Bender.Autoritatile moldovenesti sustin ca sunt dispuse sa continuie contactele directe cu reprezentantii Tiraspolului in cadrul formatului existent de negocieri si al grupurilor de lucru pentru consolidarea increderii in vederea elaborarii si adoptarii unei solutii viabile pentru conflictul transnistrean.Ultima data Vladimir Voronin si Igor Smirnov s-au intalnit la Bender, la 11 aprilie, dupa o pauza de sapte ani.http://www.ziare.ro/1222461013-Vladimir_Voronin_speram_ca_pana_la_sfarsitul_anului_curent_sa_ne_asezam_la_masa_de_negocieri_in_formatul_52
0