Sergiu Mocanu sustine ca e gata sa se lase de politica pentru a-si salva fiii
Cei doi fii ai politicianului Sergiu Mocanu, Roman, in varsta de 25 de ani, si Andrei, de 21 de ani, se afla deja de doua zile in izolatorul de detentie preventiva de pe str. Tighina 6. Tinerii au fost arestati sambata ziua, fiind banuiti de provocarea de leziuni corporale unei persoane acum o luna si ceva. Potrivit tatalui lor, Andrei ar fi fost luat de politisti de acasa si dus la Comisariatul de politie al sectorului Rascani, iar Roman a fost luat de politie cu forta, in plina strada, in timp ce se ducea la stomatolog. „Dupa ce a fost arestat Andrei, m-am dus la comisariat. De acolo l-am cautat timp de mai multe ore pe Romica, despre care banuisem ca ar fi putut disparea. Desi el era deja la comisariat, politistii nu mi-au spus ca Roman se afla acolo. Am aflat acest lucru abia mai tarziu cand a venit avocatul”, ne spune Sergiu Mocanu.Potrivit lui, Andrei si Roman au fost prezentati spre indentificare unor martori pentru o presupusa pricinuire a unor leziuni corporale unei persoane pe data de 10 august curent la o discoteca din Chisinau. Initial, baietii au fost fotografiati, iar fotograful a disparut indata dupa aceea cu tot cu aparatul foto. Iar peste o ora dupa aceasta, ei au fost identificati impresionant de repede de presupusul patimas si un martor. „Pentru ca presupusul patimas l-a recunoscut doar pe Andrei si politistii nu aveau motive pentru a-l retine si pe Roman, ei au intors tot procesul de identificare din nou si au adus un martor care era in stare grava de ebrietate. Avocatul meu a insistat ca el sa fie dus la expertiza pentru a fi identificat ca fiind beat. Dar anchetatorii au refuzat si asa-zisul martor l-a identificat pe Roman”, afirma liderul Miscarii Actiunea Populara. Dupa finisarea procedurilor de identificare a celor doi, Sergiu Mocanu a fost anuntat ca fii lui sunt retinuti pe 72 de ore. Tinerii au fost dusi la izolatorul de detentie preventiva de pe strada Tighina 6. De sambata si pana in prezent, nici parintilor baietilor si nici avocatului lor nu li s-a permis sa se intalneasca cu ei. „Nu am reusit inca sa ii vedem. Nu am putut sa le transmitem macar mancare sau haine, desi erau dezbracati. Ieri, avocatul Ion Dron nu a avut acces, pentru ca anchetatorul trebuia sa dea permisiunea pentru intalnirea cu fii mei, dar era duminica si anchetatorul nu era de gasit. Iar astazi, avocatul nu poate intra, pentru ca vorbitorul este ocupat deja de nu stiu cat timp”, ne zice alarmat fostul consilier prezidential. Tot el sustine ca asupra anchetatorului care se ocupa de acest caz au fost exercitate presiuni pe tot parcursul anchetei pentru a-l determina sa adopte decizia de retinere a banuitilor. „Avocatul a vazut cum asupra anchetatorului Lilia Mandreanu se depun presiuni. Chiar in ziua cand Roman si Andrei au fost arestati, avocatul i-a spus anchetatoarei ca este evident ca nu exista temei pentru retinerea tinerilor. Initial, anchetatoarea a fost de acord, dar dupa ce a fost la sefi si-a schimbat parerea”, spune Mocanu, care afirma ca din surse anonime a aflat ca „operatiunea” era condusa telefonic de viceministrul de Interne, Valentin Zubic. Desi termenul de arest preventiv al fiilor sai expira maine, Sergiu Mocanu este aproape sigur ca judecatorul de instructie va prelungi perioada de arest. „Eu stiu ce se intampla. Dar nu pot sa vorbesc acum, pentru mine acum e important sa imi scot copiii. Sunt politician si persoana publica, in aceasta calitate nu doresc si nu intentionez sa fac niciun fel de presiuni asupra anchetei. De asemenea, ma abtin de la orice declaratie politica privind presupunerile mele asupra adevaratelor motive ce au condus spre asemenea abuzuri. La moment, sunt numai parinte si vreau sa-mi vad copiii in libertate”, zice Mocanu, care a tinut sa mai transmista un mesaj: „Eu sunt gata sa accept la ora actuala orice conditie. Vor sa ma las de politica, ma las de politica. Vor sa plec din tara, voi pleca”. www.jurnal.md