722

Ultimul test pentru Chisinau

Expertii CoE vor monitoriza intreaga campanie electorala Consiliul Europei va monitoriza intreaga campanie electorala. In cateva luni, va fi formata o misiune de monitorizare permanenta care va urmari evolutia vietii politice moldovenesti. Despre aceasta a declarat Josette Durrieu, coraportor al CoE pentru RM, la finalul vizitei de doua zile la Chisinau. „Am avut un precedent si trebuie sa fim vigilenti si exigenti”, a spus oficialul european, ieri, in cadrul intrevederii cu reprezentantii conducerii Consiliului Coordonator al Audiovizualului si ai Companiei - zise publice - „Teleradio-Moldova”. Durrieu i-a atentionat pe acestia ca este foarte important ce se va da la posturile de televiziune. „Nu exista democratie, daca nu exista cetateni informati”, a spus ea. Dupa aceasta afirmatie, insa, oficialul european a vrut ca sedinta sa fie inchisa, din care cauza nu stim ce alte recomandari a mai facut.La conferinta de presa de dupa intalnire, Durrieu a declarat ca timp de doua zile a tot repetat ca „aceste alegeri vor fi ultimul test pentru Chisinau si o dovada a faptului ca RM a devenit matura”. „Eu cred ca RM poate sa demonstreze acest lucru. Este o absoluta necesitate pentru a forta usa UE. E foarte bine ca cereti un acord de asociere cu UE, dar trebuie sa faceti ca RM sa devina candidat pentru aderare. Vointa si determinarea asta va va ajuta sa fortati usa”, a mai spus coraportorul CoE pentru RM. Potrivit oficialului, conflictul din Georgia a pus toata comunitatea internationala pe ganduri si a facut-o sa nu se mai prefaca ca nu intelege ce se intampla in aceasta parte a Europei. „Este un context favorabil pentru RM. Nu stiu daca conditiile sunt mai bune decat a doua zi dupa conflictul georgian. Mi s-a parut mie ca sunteti pe cale sa incepeti niste negocieri. Nu stiu daca vor fi in trei, cinci sau sapte. Speram sa fie o solutie care ar pastra integritatea RM si a Europei”, a tinut sa remarce Durrieu. Sursa citata a mentionat ca a observat ca Chisinaul se schimba si ca se construieste mult, ceea ce ar fi o dovada ca lucrurile evolueaza. Cu toate acestea, ea a mentionat ca salariul unui profesor - care este de 50-80 de euro - vorbeste despre faptul ca suntem „inca departe de ceea ce vi se cere”. Cat despre stabilitatea politica, Durrieu considera ca aceasta se datoreaza opozitiei, care, totusi, este foarte dispersata.„Ati avut sansa sa fiti ghidati de toti expertii europeni. Nu toate tarile au avut aceasta ocazie. De acum in- acolo, progresele depind de dumneavoastra. Din exterior ati primit tot ce s-a putut, acum democratia sunteti dumneavoastra”, a conchis oficialul european.
0