964

TRAIASCA SI-NFLOREASCA MOLDOVA, ARDEALUL SI TARA ROMANEASCA

In 2006 si 2007 reusisem imposibilul: cu resurse extrem de putine (imaginati-va buzunarele voastre si a altor 20 de prieteni) am putut promova campania “Basarabia pamant romanesc” in Piata Universitatii din Bucuresti prin muzica, ocazia fiind Ziua LImbii romane. Le multumesc si le voi multumi mereu celor care ne-au ajutat la cele 2 concerte si in restul actiunilor campaniei, LUPTA CONTINUA!Anul asta eu am mers la Chisinau pentru a participa la serbarile de aici, pentru a “lua pulsul romanismului” din Basarabia si, de ce nu, pentru a regasi o samanta de patriotism, pe care foarte rar o mai gasesti in aerul jegos de Bucuresti.Prima veste proasta am primit-o cand eram pe drum: Gheorghe Zamfir a fost calcat de o masina in Bucuresti si e la spitalul de urgente. Deja mintea unora zbura spre un accident similar din 1992, din fericire nu a fost cazul… Marele Gheorghe Zamfir e bine si saluta Basarabia!A doua veste proasta a fost legata de Vlad Pirau (Rusu), pustiul ce fusese expulzat pe 27 martie din republica Moldova. Desi contestase in instanta decizia si a castigat, vamesii moldoveni nu i-au permis sa se bucure de ultima zi de vara in Chisinau, alaturi de noi. La 17 ani si 50 de kile, Voronin si gasca lui au un dusman de temut in persoana lui Vlad din cite vad … oricum, brasoveanul si-a vazut de treaba, facuse reviste avand in centru Romania Mare, le-a trimis cu un autocar care a scapat din vederea “vigilentilor” aparatori ai neamului “moldovenesc”. Aveam sa vad revistele cu pricina ulterior la romanii din Chisinau.Ajuns in Chisinau dimineata, deja vedeam urme a unei situatii mai bune pentru romani: toate inscriptiile magazinelor erau in romana, apoi in rusa (cateodata chiar deloc); sarbatoarea limbii romane era semnalata cum trebuie, cu panouri mari pe care scria LIMBA NOASTRA ROMANA (in anii trecuti sobolanii rosii golisera sarbatoarea de continut, numind-o Limba noastra.) iar panourile din oras aratau clar orientarea ce trebuie urmata (oricit de mult sau de putin am simpatiza-o) daca vrem ca in viitorul apropiat sa ne simtim ca acasa din toate punctele de vedere la Chisinau:
0