716

Alina Mungiu-Pippidi: Zile proaste pentru NATO

A recunoscut Rusia Abhazia si Osetia dupa ce Occidentul i-a bagat pe gat independenta Kosovo? Nu, ci numai dupa ce Georgia a atacat trupele rusesti din Osetia din Sud pentru a-si recupera aceasta regiune secesionista. Dovada ca Transnistria, unde mesterul Voronin sta cuminte in banca lui (chiar fara ajutor rusesc, Transnistria e mai bine inarmata ca Moldova), nu a fost recunoscuta de nimeni nici pana azi. A invadat Rusia Georgia dupa ce aceasta tara a fortat usile NATO la Summitul de la Bucuresti sau in urma multelor rapoarte ca presedintele Saakasvili, in loc sa construiasca locuinte pentru refugiatii din Abhazia, isi cumpara armament? Nu, ci numai dupa ce Georgia a bombardat Tinvali. Goliat nu poate castiga popularitate in lupta cu David, dar diriguitorii europeni, care s-au trezit zilele astea ca relatiile intregii Europe cu Rusia sunt facute pulbere, ar trebui sa o ia pe firul acestor intrebari daca vor sa gaseasca vreo rezolvare. Pentru ca, asa cum am prezis acum doua saptamani, Rusia nu va da inapoi de data asta.Dumnezeu stie ca au tot dat inapoi douazeci de ani, ca au plecat de bunavoie din baza lor de rachete de la Balti, de unde puteau bombarda Parisul (21 de etaje subterane de metal, unde azi cresc buruieni), din baza lor de submarine de la Balaklava, in Crimeea (se viziteaza de catre turisti), din baltice si din Europa Centrala. In tot acest timp, Occidentul nu a avut o viziune clara asupra relatiei cu Rusia in aceasta regiune, ci a agreat, treptat si fara mare entuziasm, la initiativele tarilor care voiau sa intre in NATO. NATO, o alianta care parea moarta, a ocupat astfel tot spatiul lasat vid, pana in iunie 2005, cand la umbra marelui turn genovez (tot ce a mai ramas din Caffa de altadata) am asistat la o demonstratie anti-NATO in Crimeea.Desi il avea pe Jirinovski in frunte, demonstratia era mica si mai curand ridicola. Dar, cum in spatele ei era Rusia, crucisatorul american venit in rada portului pentru un exercitiu nu a mai aruncat ancora. Jumatate din publicul ucrainean nu este de acord cu Ucraina in NATO, oricum. A fost semnalul ca avansul nostru, bazat doar pe ingaduinta Rusiei, a atins o frontiera nevralgica.A facut bine NATO sa faca Rusiei observatii saptamana trecuta apropo de invazia Georgiei? Statele europene au acest drept, dar o alianta ca NATO, care avanseaza de ani de zile bazandu-se doar pe slabiciunea Rusiei, nu a devenit cam brusc un actor prea politic, luand partea unei tari care nu e membru al aliantei, tocmai pentru ca are diferende teritoriale cu minoritatile ei si cu Rusia? Noi am semnat ca renuntam la teritoriile pierdute prin Pactul Ribbentrop-Molotov ca sa ne primeasca Alianta, care nu avea nici un chef sa importe conflictele noastre. E adevarat ca georgienii sunt mai iubiti azi decat eram noi atunci. O sa ziceti ca spun prostii, dar, credeti-ma, stand la aceeasi masa cu oameni ca Saakasvili sau Thaci in Occident, simti de indata ce important e factorul personal. Kosovo si Georgia au avut parte de tratamente speciale pentru ca baietii astia, spre deosebire de Basescu sau de fratii Kaczynski, au fost complet si necritic acceptati in Vest, chestie de maniere si accent. Altcineva decat Thaci nu obtinea independenta Kosovo. Doar Saakasvili putea obtine o interventie politica a NATO fara a fi membru defel in aceasta alianta. Ca un facut, in saptamana in care disputam frontiera caucaziana a Rusiei (ca asta faceam, din pacate), spectrul pierderii razboiului din Afganistan a revenit in forta. Nu e o noutate, dar ce nu realizeaza lumea la Bucuresti, unde comentariul de politica externa ramane in majoritate surprinzator de inept, e ca victima colaterala a infrangerii din Afganistan e NATO. Daca pierde in Afganistan, cum se pregateste, NATO va deveni suprem irelevant. si se pregateste sa piarda, partial si din lipsa de viziune si curaj a tarilor din Europa, care nu investesc destul acolo (francezii, singurii, tocmai au platit scump contributia lor). Or, o NATO infranta e mult mai rau pentru noi decat o Osetie in afara Georgiei. si NATO trebuia sa se gandeasca la asta inainte de a da comunicate antirusesti. Rusia a desfacut imediat parteneriatul cu NATO, care fusese negociat cu truda ani de zile. si au mai si anuntat ca doar de ei depinde sa ne taie liniile de aprovizionare catre Afganistan, care tranzitau in parte Rusia.Am jucat prost cartea cu Rusia. si iata-ne ajunsi intr-un punct in care conflictul, destabilizat de amicul Saakasvili, se va reechilibra intr-un punct de echilibru care nu poate fi decat mai favorabil Rusiei fata de inceputul jocului, cum ar putea ghici orice student care a absolvit vreodata vechiul meu curs de conflict etnic de la SNSPA. Incercarile noastre (ale europenilor) de a-l deplasa, cu sanctiuni date Rusiei, nu vor rezolva nimic, nu au decat potentialul de a agrava situatia. Isteria presei nu face situatia mai buna, creeaza impresia ca principala problema pe care o avem de rezolvat e sa ne salvam fata intr-o confruntare cu Rusia. Are aerul ca presa nu a inteles ca soarta Occidentului se joaca nu in Caucaz, ci in Pamir. si are aerul ca liderii europeni cred ca putem rezolva problema Georgiei separat fata de cea a frontierei Rusiei cu noi, Europa. Nu putem. Vrem sa salvam Georgia? In acest caz va trebui sa lasam Abhazia si Osetia in urma, tot asa cum, daca vrem sa salvam Moldova, nu se poate decat fara Transnistria (daca s-o putea si asa). si numai UE, nu NATO, poate candva da o mana acestor tari nenorocite.A esuat atunci politica de occidentalizare a Marii Negre? Conceputa ca o smulgere a regiunii din sfera de influenta ruseasca, da. Ca persoana care a batut Marea Neagra in misiuni ONU sau ale Bancii Mondiale, nu am crezut niciodata ca aceasta conceptie are resurse de a rezolva problemele, cum nu credeam nici ca avem de-a face cu o singura regiune, caracterizata printr-un singur set de probleme. Caucazul, Crimeea si regiunea turceasca din sudul Georgiei, unde a fost candva Trapezuntul, deschid fiecare alte ecuatii, imposibil de rezolvat simplist. Deocamdata, incercand sa le rezolvam, am creat probleme mai mari. Atentie sa nu facem din NATO principala victima a conflictului georgian.http://www.romanialibera.ro/a133540/zile-proaste-pentru-nato.html
0