999

Exercitiu clujeano-american, in aer la baza ariana Campia Turzii jude?ul Cluj

Exercitiu clujeano-american, in aer de Anca Muresan | 3 septembrie 2008 Americanii in instructaj la baza aeriana din Campia Turzii Peste 200 de militari americani si 16 aeronave F-16 participa, timp de 10 zile, la exercitiul romano-american de instruire in comun Viper Lance 2008, la Baza Aeriana 71 "General Emanoil Ionescu" din Campia Turzii. Aeronava F-16 este una din cele cinci optiuni pe care aviatia romana le are la dispozitie in legatura cu inlocuirea avioanelor de tip MiG-21 LanceR. Misiunea americanilor de la Cluj a fost programata inca de anul trecut, cu scopul de a imbunatatii procedeele de actiune a pilotilor romani in aer, dar si pentru a testa noile aeronave. De altfel, americanii au fost singurii interesati sa demareze un schimb de experienta in materie de pilotaj, spre deosebire de francezi sau suedezi, participanti si ei la licitatia de schimb al MiG-urilor cu aeronavele Rafale, produse de compania franceza Dassault, Grippen, al SAAB, si Eurofighter, de la EADS. Generalul de Flotila Aeriana si comandantul Bazei 71 Aeriana, Ioan Avram, se declara multumit de exercitiul de la Campia Turzii: "Viper Lance est un program care se afla la a treia editie, insa pentru prima data la Cluj, celelalte doua desfasurandu-se pe Aerodromul Mihail Kogalniceanu. A inceput pe 25 august si pana in prezent cei 252 de militari americani si 200 romani au efectuat in jur de 300 de misiuni. Pot spune ca exercitiul a fost unul reusit , pe parcursul caruia cele doua tabere au dat dovada de profesionalism. Am reusit sa facem un schimb important de experienta in vederea imbunatatirii tacticilor de aparare aeriana si de suport al fortelor terestre. Toate misiunile s-au derulat in conditii de maxima siguranta si, pana in prezent, nu s-a inregistrat niicun incident". Nici aliatii americani nu s-au ferit de cuvintele de lauda. "Cei de la Baza 71 Aeriana au dat dovada de profesionalism si suport. Pentru noi, acest exercitiu reprezinta a doua misiune din acest an de la Cluj si a cincea in Romania. A fost interesant sa construim echipaje mixte si sa pilotam cele doua aeronave. Noi am gasit in romani un aliat puternic cu care speram sa mai colaboram, din cate am inteles acest lucru s-ar putea adeveri in noiembrie", a afirmat Philip Breedlove, locotenent general al comandamentului 3 Air Force Remstein. Daca Fortele Aeriene Romane se vor decide sa achizitioneze aeronavele americane, atunci va trebui sa plateasca aproximativ 40 de milioane de dolari pentru un avion. "Nu putem sa ne pronuntam acum asupra unui model pe care l-am cumpara. Tot ce stim e ca vrem o aronava noua cu dotari moderne. F-16 se incadreaza in aceasta categorie, insa ramane de vazut. Despre costurile investitiei nu pot sa spun prea multe, deoarece conteaza foarte mult si echipamentul pe care il vom cere pentru aparatele de zbor, cat si celelalte masini pentru mentenanta", a explicat Laurentiu Chirita, capitan comandor al Bazei 71 Aeriana. "F-16 are o aerodinamica diferita, perfomanta motorului e mai mare si raza de actiune mai lunga, insa nici ale noastre nu sunt mai prejos. Important e sa stii ce sa faci. In aer esti liber", a spus Calin Hulea, unul dintre pilotii clujeni. La cealalta parte a baricadei, americanii se declara multumiti de ce au trait la Campia Turzii. "Zbor de cinci ani si am vazut multe. Am fost si in Irak pentru cateva luni anul trecut si am avut posibilitatea sa pilotez diferite modele de aeronave. In cadrul exercitiului Viper Lance am cunoscut oamnei pregatiti si gata sa invete lucruri noi. Am avut sansa sa pilotez un MiG si pot spune ca e mult mai dificil decat cu un F-16, insa a fost distractiv. Nu e dificil sa zbori, ba chiar ma simt in siguranta in aer si vreau sa fac asta mult timp de acum incolo", a impartasit din experienta lui de pilot Matt McCoach. Primele testari ale aparatelor de tip american in Romania au inceput inca de prin anul 1994, iar Fortetele Aviatiei Romane au mai avut parte si de alte colaborari in vederea schimbului de experienta pentru tactici de lupta NATO cu echipaje din Turcia sau Bulgaria. Programul de miercuri a inceput la ora 12 cu aterizarile si decolarile a 2 MiG-uri si a 8 aeronave F-16, dupa care, in jurul orei 13.30, au avut loc cateva demonstratii de zbor la comanda dubla si in grup. Sursa: redactia@clujeanul.ro
0