Personalitati despre Limba de Ziua Limbii. Sondaj Info-Prim Neo
Denumirea si statutul real al limbii oficiale a Republicii Moldova inca nu sunt lucruri asezate nici la circa 20 de ani dupa proclamarea de jure in calitate de limba oficiala a statului.Asezarea lucrurilor, in acest domeniu, ca si in toate celelalte, depinde de doi factori: Maria sa Poporul si personalitatile timpului, inclusiv din randul politicienilor. Sondajul realizat de Agentia de presa Info-Prim Neo in randul personalitatilor are si scopul de a varsa cat mai multa lumina cum si cand se pot aseza aceste lucruri. Poate, ar fi un prim indiciu ca s-a asezat si Moldova la locul destinat de Istorie.Testul pe care au fost rugati sa-l treaca o serie de personalitati, a sunat in felul urmator:- Continuati, Va rog, fraza lui Alexei Mateevici „Limba noastra-i...” cu ceea ce credeti D-voastra ca trebuie sa urmeze dupa cele trei puncteNicolae Tau, ex-ministru de externe: „…Comoara. Sa fim demni de aceasta comoara”.Valeriu Muravschi, ex-prim-ministru: „Limba noastra–i... cea romana...”.Ion Hadarca, scriitor: „Limba este un destin si nu avem dreptul sa punem la indoiala ca nu este a noastra. E un adevar ca si parintii, soarele, credinta, ce fac parte din fiinta noastra. Cine isi asuma aceste lucruri – le traieste din plin”.Anatol Salaru, vicepresedinte PL: „Cine poate sa-l egaleze pe Mateevici? Frumusetea limbii noastre el ne-a aratat-o, punand-o in tiparele unui imn care si astazi il canta toata suflarea romaneasca din Basarabia. Credinta mea este ca trebuie sa aratam si dragoste mai multa, si respect fata de limba romana, dar si demnitate nationala cand este cazul sa ne aparam interesele limbii noastre in fata agresiunii unui partid ca cel comunist, care a incercat sa restranga aria de folosire a ei in administratia de stat si nu numai. In general, cred ca daca va interveni schimbarea de anvergura, se va schimba si statutul limbii noastre. Si atunci nu vom mai auzi pe ministrii Guvernului vorbind in limba rusa, pentru ca nu stiu romaneste, iar pe presedinte republicii – reprezentandu-ne la forurile internationale in limba altui stat”…Mircea Snegur, primul presedinte al RM: „Ma simt mandru ca am contribuit la punerea in capul mesei a limbii romane. Ma bucur ca roadele acestei munci este vorba frumoasa, coerenta a tinerei generatii. Regretul meu este faptul ca acum limba are o denumire gresita din cauza conjuncturii politice existente. Si totusi – „Limba noastra-i ...O COMOARA”.Nicolae Dabija, scriitor: „...Cei de la guvernare o canta CA O MOARA. Nu poate exista independenta fara limba, este o aberatie cand ni se impune sa vorbim orice limba in afara de limba mamei”.Mircea Druc, ex-prim-ministru: “Poetul Alexei Mateevici a fost un mare patriot. Problema lingvistica e o mare prostie. In jur de 80 la suta din evreii raspanditi in lumea larga nu cunoas ebraica, dar nu s-au dezis de identitatea nationala. Ei nu au vorbit nici odata limba germana de rau, cum este blamata limba rusa. Nu limba rusa e de vina, sa nu ne cramponam de ea, dar trebuie sa ai identitatea de roman, sa fii roman. Alde Vasile State, nu se exprima in rusa, nu sunt rusi, dar ce iese din gura lor?”Teodor Magder, consilieral Asociatiei Organizatiilor si Comunitatilor Evreiesti si a Congresului Evreiesc din RM:- Limba noastra-i o comoara, in adancuri infundata,Un sirag de piatra rara pe mosie revarsata.Limba este, dupa parerea mea, este cea mai mare avutie pe care o are poporul. Vorbesc de limba noastra... De ce? Ganditi-va... Vedeti, se construiesc case frumoase, dar cat va trai casa de peste drum? 50 de ani, poate o suta. Va asigur ca peste o suta de ani privelistea va fi alta. Dar limba, limba este menita sa traiasca secole intregi, milenii sa traiasca. Sa fie lasata ca cea mai inalta valoare spirituala celor care vin dupa noi: fiilor, nepotilor, stranepotilor nostri. De aceea ea trebuie cultivata si invatata in tot cursul vietii, pentru ca limba este un organism viu. Arhaismele, dar si neologismele trebuiesc studiate pentru ca ele constituie capitole din istoria limbii. Or, orice fenomen are o istorie, iar limba noastra cu atat mai mult are o istorie si nu una simpla.Vasile Tarlev, ex-prim-ministru:- Limba noastra-i o comoaraIn adancuri infundata,Un sirag de piatra raraPe mosie revarsata.Serghei Nazaria, politilog:- Limba noastra-i o sageata ce strapunge (strabate) prin mileniiDar o strica si o c… toti magarii si ciobenii.Dati sa nu politizam lucrurile si sa-i lasam pe fiecare din vorbitorii limbii noastre (care, lucru stiut, e o comoara) s-o numeasca cum ii place mai mult – moldoveneasca sau romana.Victor Stepaniuc, viceprim-ministru: „ - Limba moldoveneasca.”Dumitru Braghis, ex-prim-ministru:- Limba noastra este bogatia care uneste un popor si, in acelasi timp, care ne face pe fiecare dintre noi diferiti, originali.- Limba este cufarul care pastreaza valorile poporului si contributia fiecaruia la completarea acestui tezaur.- Limba noastra nicidecum nu poate fi un element de speculatie, o tema politica, o tema de dezbateri electorale.Viorel Ciubotaru, om de afaceri: „E un imn adecvat deplin noua. Atat timp cat la bucurie si la durere nu cantam acest imn, nu suntem popor, ci o gloata de naufragiati pe acest colt de rai pe care il spurcam cu prezenta noastra lipsita de orice rost. Problema limbii nu a fost rezolvata. Iar daca nici aceasta nu am izbutit, atunci nici de celelalte sa nu ne apucam ca vom pierde si ceea ce ne-a mai ramas”.Grigori Volovoi, presedinte al Fundatiei „Centrul de aparare a drepturilor omului in Transnistria”: „Este amuzant sa te compari cu personalitatile mari in continuarea frazelor acestora, in special cand e vorba de poezie. Dar fiecare om este obligat sa se mandreasca cu limba sa materna, cu atat mai mult un moldovean cu valori culturale bogate.”Oazu Nantoi, vicepresedinte PDM: „Mie mi-e rusine ca societatea noastra s-a blocat la nivelul denumirii limbii si nu exista nici un simptom ca oamenii o sa inceapa sa-si puna problema respectiva. Asta e o defectiune genetica. Asta e frica fiziologica bagata in oameni, pentru ca ei nu sunt in stare sa se dezmeticeasca ca limba e romana. Se trag concluzii apocaliptice. Nimeni nu se uita la exemplul Austriei si Germaniei. In constitutia Austriei scrie franc: limba oficiala a statului austriac este limba germana.”Zinaida Grecianii, prim-ministru: „Mai bine decit a cantat poetul limba, nu stiu daca o poate face cineva”.Andrei Sangheli, ex-prim-ministru: „- Cred ca n-o sa pot spune mai bine decat Mateevici. Cred ca este ceva foarte gingas, care trebuie pastrat, promovat, pe care fiecare trebuie s-o socoata ca o comoara. Sunt sigur ca vor dispare problemele din jurul limbii. Probleme de limba si de identitate exista peste tot, dar se rezolva cu incetul si neaparat in mod pasnic”. //0, Daniel_: "... Dar o strica si o c… toti magarii si ciobenii. ..." - frumos spus