847

Dilema: cu ochii-n 3,14

Asta e una din rubricile mele preferate din Dilema Veche. :)http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=236&cmd=articol&id=8932* Lipsa de self-esteem national se vede in atitudinea labila a jurnalistilor de televiziune fata de rezultatele sportivilor romani la Olimpiada de la Beijing. Cind se califica in cite o finala si „au sanse la o medalie“, sportivii sint ridicati in slavi a priori, iar noua, telespectatorilor, ni se induce ideea ca de aceste medalii depinde viitorul Romaniei in urmatorul cincinal. Dupa ce rateaza medalia, sportivii sint priviti brusc cu indiferenta si abia daca mai fac obiectul unei stiri care trage o concluzie de tip mioritic: „Asta e!“. Insa se incropesc rapid o serie de interviuri cu spectatorii de la Jocurile Olimpice care sint intrebati daca au auzit de Nadia Comaneci si de Gabriela Szabo. Cu alte cuvinte, trebuie sa ne autoconvingem ca inca mai existam undeva, intr-un grafic, sau ca, vorba lui Caragiale: „Sintem vechi, domnule!“. Din cauza acestei mentalitati care inspira o profunda nesiguranta fata de toate putintele si neputintele noastre, multi dintre cei din generatia mea nu pot face fata nici unei competitii. (A. P. ) * Gasesc in Bucurestiul cultural nr. 11 (supliment al revistei 22) un articol al dlui Alexandru Chiriacescu si ma descopar, ca baiat de Popa Nan, vecin cu autorul, care copilarise pe Matei Voievod, conlocuitori deci pe acelasi teritoriu al Matasarilor, al cinematografelor „Popular“ (fost „Pache“) si „Florida“ (fost „Aurora“), „demolat zilele trecute, cu toate amintirile mele“. Si ale mele! „Da, iar sint nostalgic – ingina necunoscutul meu coleg de cartier – …dar orice lamento pe aceasta linie e inutil.“ Lamento nu, dar energia unui salut tandru, ca intre doi competenti in ale Bulevardului Pache, nu mi s-a stins si nu mi se va stinge. Nu poti fi cetatean al Universului fara o ulita a copilariei. (R. C. ) * Trec in fiecare dimineata, cind plec de acasa, prin fata unei macelarii. In vitrina ei, de o buna bucata de vreme, sta acest anunt: „Avem aripi de curcan“. Si nu ma pot opri sa-mi imaginez un politist inaripat, plutind cu gratie deasupra drumului. (D. S. ) * Cica Aeroportul Baneasa intra in reparatii. Se pare ca are mare nevoie de asa ceva, incepind de la firma, careia i s-au ars niste litere, iar seara, pe cupola lui rotunda, pe care o vezi de cum intri in Bucuresti, scrie cam asa: „Aeroportul Intern… Ban… Aurel Vlaicu“. (A. M. ) * Ca pieton, M.C. scrie de vreo doua saptamini in aceasta pagina ca s-a saturat de stiri despre traficul infernal din Bucuresti, despre ambuteiajele de pe DN1 si de pe cele doua autostrazi ale patriei. Ca sofer, eu m-am saturat nu de stiri, ci chiar de realitatile din care se inspira… (M. V. ) * La binecunoscuta emisiune pe care o modereaza, cu din ce in ce mai mult aplomb (ca asa e la noi, cu cit vorbesti mai mult despre lucruri de care n-ai habar, cu atit iti creste aplombul), Mihai Gidea a dat clipul acela al lui Chilian cu politicieni jegosi-corupti-informatori sau in pragul dementei senile. In timp ce clipul (soft pentru abisurile politicii romanesti) se derula, din studio s-a auzit vocea cristalina a Gabrielei Vrinceanu Firea, invitata si ea (ca experta) la emisiunea lui Gidea: „Il da si pe Papa?“. Cum accentul a fost pe ultima silaba, nu cred ca la Papa Benedict al VI-lea se gindea Gabriela Firea, ci, mai degraba, la tatucul Cameliei Voiculescu, patroana de presa scrisa si urlata. (S. S. ) * Rusii vor sa treaca din nou la productia de filme patriotice finantate de stat, ca pe vremea URSS. O comisie formata din reprezentanti ai Guvernului si Presedintiei va stabili ce e patriotic si ce nu. Nu pot sa ma pronunt in privinta calitatii viitoarelor pelicule, dar nu am nici o indoiala ca profitul va fi lamentabil. Pentru ca daca ar fi existat intr-adevar posibilitatea sa se cistige fie si un cent de pe urma lor, ideea i-ar fi venit de mult lui Roman Abramovici. (M. S. ) LIBERTATEA CUVINTULUI (IN CULORI CIT MAI DESCHISE, PE BAZA DE DETARTRANT) NU VINE NICIODATA SINGURA PRIN PRAF * Presedintele Senatului Romaniei, Nicoale Vacaroiu, e indignat: Comisia Europeana „si-a permis“ sa critice Parlamentul in Raportul de tara. Asta e si problema: cind a preluat inalta sa functie, domnul senator a jurat sa vegheze si sa apere libertatea cuvintului. Conform acestui drept universal, oricine isi poate „permite“ sa critice orice, chiar si Comisia Europeana. Critica cu permisiune se numeste cenzura. (M. B. ) * In atentia romanilor fuduli pina si in disperarile lor. Agentia indoneziana anticoruptie propune confectionarea unei uniforme pentru cei condamnati, in culori cit mai deschise, roz sau portocaliu, avind inscrise pe spate cuvintele: „Detinut al Agentiei de Eradicare a Coruptiei“. Cum s-o fi spunind in indoneziana „Ca la noi la nimeni“? (R. C. ) * Intr-o reclama la sampoanele L’Oreal li se spune femeilor ca parul lor a pierdut din stralucire „din cauza cimentului natural“. Inteleg ca samponul e pe baza de detartrant si este destinat femeilor din constructii. (M. C. ) * O tinara rusoaica de 19 ani, Ana Ivanova, fan declarat al lui Paris Hilton, si-a facut operatie estetica, aratind acum intocmai ca idolul sau american. Adevarata vorba din popor: o belea nu vine niciodata singura. (S. G. ) * Eu cred ca si sandalele au suflet. Altfel nu ti-ar face basici si bataturi la prima incaltare, de fiecare data in alt loc. E modul lor de a se razbuna ca le-ai luat de pe raftul magazinului cu aer conditionat unde picoteau impecabile si le-ai tirit pe asfaltul incins prin praf. (M. C. ) INCEPEM SA AVEM ALT FEL DE GOGOSI IN LUMEA CU SUSPENDARE * Saptamina trecuta, in plin festival Sziget, ce credeti ca face Ricky Wilson, vocalistul de la Kaiser Chiefs!? Se adreseaza publicului, de doua ori, cu „Hello Buchareeest!!!“. Liniste si stupoare maghiara si vreo cinci romani urlind fericiti „Hellooo!!!“. Incepem sa fim razbunati. (M. C. ) * Nu m-am mai uitat la o cursa olimpica de 100 de metri alergare de pe vremea lui Carl Lewis si Ben Johnson. Intimplator, am vazut-o pe cea de la Beijing: n-am apucat sa clipesc de doua ori si s-a terminat. Ma intreb ce s-a intimplat intre timp: avem alt fel de atleti sau steroizii sint mai buni? (M. S. ) * La metroul din Cringasi, un afis scos la imprimanta: „Vind gogosi americane“. Sa fie vorba de un vizionar care a intuit ca ne-am cam saturat de cele europene (sa nu mai vorbim de cele romanesti)? Ce ne vom face insa cind pe metrouri vor aparea anunturi: „Vind gogosi rusesti“, „Vind gogosi arabesti“ sau „Vind gogosi chinezesti“? Pe astea cine le va mai cumpara? (S. G. ) * Oameni si lucruri din Romania despre care s-a auzit in lumea „buna“ din Spania: Ionescu, Cioran, gradinarul meu, femeia mea de serviciu, cel mai mare centru comercial din Europa… (I. P. ) * Patriotii isterici de la Antena 3 s-au intrebat daca street-art-ul este reprezentativ pentru cultura romana pentru a fi expus peste hotare. Acum, cind Comisia de Cultura din Senat va ancheta activitatea ICR, eu ma intreb daca presedintele acestei comisii, Adrian Paunescu, fostul lautar al Ceausestilor, reprezinta in vreun fel cultura. Apropo, sotia lui care a omorit cu jeep-ul trei oameni in 2004, dupa ce a primit o condamnare cu suspendare si supraveghere, ruleaza acum din nou pe soselele patriei. (M. C. )
0