Dilema: Voluntarul danez si imobiliaristul roman
http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=236&cmd=articol&id=8910"....Centrul vechi(Ribe, Danemarca nn) este incremenit in aspectul sau medieval. Proprietarii caselor din centru nu numai ca nu au voie sa faca vreo modificare in constructia sau aspectul lor, dar au si obligatia de a le zugravi si renova periodic, la intervale fixate de municipalitate. Deci, traduc pe intelesul concetatenilor nostri care au descoperit brusc sentimentul proprietatii private din 1990 incoace: danezii din Ribe, proprietari fiind, sint obligati de municipalitate sa-si mentina casele intr-o anumita stare si sint impiedicati sa faca ce le da prin cap. Daca la noi vreo municipalitate ar fi luat vreo masura de acest gen, Noul Proprietar si Noul Imobiliarist Roman ar fi strigat din toti bojocii ca li se incalca sacrosanctul drept al proprietatii si ca se duc sa reclame la UE. Ribe e tot in UE. Am intrebat, cind am fost acolo, daca in conditii atit de restrictive exista oameni care vor sa detina o proprietate in centru. Exista, mi s-a raspuns, la un moment dat cererea era mai mare decit oferta. Si, am mai intrebat, de ce ar dori dumnealor danezii sa-si ia pe cap o asemenea belea – zugraviri periodice, renovari costisitoare, controale de la Primarie pentru a verifica daca nu cumva s-a clintit in mod ilegal vreun cui? Mi s-a raspuns cu un zimbet care m-a facut sa ma simt un fel de salbatic din jungla care n-a mai vazut in viata lui orase si n-a priceput cum ca acestea sint locuite de cetateni (in toate sensurile cuvintului): pentru ca e foarte placut sa locuiesti intr-o casa veche, intr-un oras linistit si fermecator, si pentru ca e o onoare, o necesitate si o datorie civica sa participi la pastrarea memoriei istorice si culturale a orasului. Bineinteles, respectivii proprietari au anumite inlesniri fiscale pentru a-si ingriji casele. (Pai vezi? – imi va spune Noul Proprietar Roman; vad; vad ca interesul privat si interesul public s-au pus de acord.)...."