Vreau sa iti spun una eu am avut la filosofie colocviu deoarece sun la informatica ... dar celor ce sunt la economie ori contabiliate eu cred ar fi de dorit examen ..... defapt filosofia ar fi de dorit sa fie peste tot locul ceva de baza :/ nu stiu de ce dar mie mea placut, imi place la nebunie ....
indeobste sa citesti ceva filosofic iti va prindi bine ... la ce iti vei da seama mai tirziu .........
-=tmt=-...eh.. iaka eu cand am invatzat la USM am dat colocviu...
:) pai eu am mai spus depinde de profesor :)) sunt p... care nu stiu nici ei nimic si vor sa scoata doar bani de la studenti ... si vine la lectie si le citeste o teorie care ... toti stau si se pictisesc :/// daca ai sa vii la studenti de informatica anul cini si ai sa le spui cite navaroate se poate de facut ... pai toti o sa doarma :))))
Am facut si eu filosofie la USM. Eu asi spune ca asta este o stiinta care studiaza sistemele si conceptele globale. Asi spune ca asta este un fel de UML al tuturor stiintelor. Noi operam cu unele dintre aceste concepte uneori fara sa ne dam seama ca am studiat asta le filosofie. Anumite parti ale filosofiei au migrat si in alte stiinte si noi le-am luat poate din acestea din urma fara sa stim de unde au ajuns ele acolo. Cele mai elocvente exemple sunt Matematica, logica, Fizica. Ne intrebam, de ce noi utilizam aceste concepte, uneori in situatii destul de banale, fara sa banuim ca am imprumutat asta din filosofie? Raspunsul este destul de simplu. Aceste concepte au schimbat modul nostru de gandire, fara noi sa ne dam seama de asta. Gandirea a devenit mai sistematica. Avem posibilitatea de a gandi nu in fiecare detalii ci operam cu concepte(black boxes).
13// "Imprumuturile" acestea de fapt le fac si oamenii care nu au studiat asa obiect ca "Filosofia". Fiecare persoana isi are propria filosofie. Filosofia este un rudiment al stiintei ... Cindva ea avea in componenta matematica, fizica ... s.a.... Dar ce sens mai este in ea acum ?!
De fapt ... nu am nimic impotriva, daca obiectul ar fi fost optional :)
Administrator@@_...14// Da ginduri proprii ai?! Nu citate ... 13// "Imprumuturile"...
hmm, sunt lucruri elementare, la care nu atragi atentia si le accepti drept normale, pana ceva nu se schimba din ceea cu ce te-ai obisnuit. Un asemenea lucru este sa presupunem gravitatia. Toate legile fizicii noi le simtim in practica sub influenta gravitatiei. Aruncarea unei mingi, zboara pana cade jos. Asa gandim noi. Asa era teoria clasica a fizicii conform careia un obiect aruncat va zbura pana se va opri. La asa chestii cum ar fi intertia nu atragea nimeni atentie in general. Pana s-a casit unul pe care l-a plesnit un mar peste cap si a spus ca un corp va zbura rectiliniu si uniform pana nu se va gasi o forta care sa influenteze asupra lui. Acest ultim fapt nu tine de propria experienta. Daca vom fi in cosmos sub influenta gravitatiei si vom arunca ceva vom vedea manifestarea acestei legi ale lui Newton. Si o sa ne para absolut neobisnuita. Vom arunca ceva din mana, si vom zbura singuri in alta parte(alta lege a lui Newton). Iar ceva ce nu tine de experienta noastra de zi cu zi. Asta a fost doar o introducere.
Deci. Filosofia fiecaruia tine strict de experienta de zi cu zi. Daca dispare ceva din totalitatea factorilor cu care suntem deprinsi, totul imprejur se comporta cu totul altfel. Doar cunoasterea conceptelor universale ne poate in asemenea caz face sa intelegem ce se intampla si sa reactionam adecvat. Deci este necesar un mod de gandire mai filosofic.
16// Eu nu am afirmat ca asa obiect ca "Fizica" nu trebuie de studiat.
>>Filosofia fiecaruia tine strict de experienta de zi cu zi. Adica eu zi de zi ma intilnesc cu probleme existentiale si asta ma face sa cuget asupra lor ?! :)))))))))))))))) Fii serios mr. Caliogstro :)
Administrator@@_...16// Eu nu am afirmat ca asa obiect ca "Fizica" nu...
.2, vorbind de "filosofia fiecaruia" am avut in vedere exact acea filosofie pe care ai avut-o tu in vedere spunand "Fiecare persoana isi are propria filosofie". Pentru unii problemele existentiale sunt un pahar cu vin, insa pentru altii problema existentiala este teoria lui Shroeder. Viecare se ciocneste de probleme [existentiale in masura in care el le considera existentiale]. Asta inseamna ca fiecare isi are filosofia proprie.
Administrator@@_...Eu nu am afirmat ca asa obiect ca "Fizica" nu trebuie de studiat....
vorbind de fizica eu am dat un exemplu doar. Filosofia este un obiect interdisciplinar. Ele iti ofera mod de gandire mai orientat pe obiecte. In caz ca ceva nu merge, avand o gandire filosofica poti studia fenomenele ca entitati aparte. Vezi doar Input, Output, Feedback. Te ajuta deductia, inductia. Daca nu stii sa delimitezi clar granitele la aceste fenomene si incerci sa intri in toate detaliile, aceste detalii te coplesesc si nu-ti dau voie sa intelegi corect fenomenul.
Nu poti intelege forma unui elefant studiind-ul milimetru cu milimetru. Poti sa integeli forma lui numai daca te detasezi la o oarecare distanta sa dispara detaliile de realizare.
//*.* Da la mine-a fost zashibets, profesorul foarte talentat, cu o memorie de nota 10. In torent (200 de patsani shi divcionshi) daca nu venea cineva apoi la seminare tsinea minte shi spunea. Asha aici a trebuit sa invats
Decit ai tine-o numai pe "mda" mai bine ai scrie ceva serios. Filosofia nu e o jucarie si nici cine stie ce pasare rara ca sa stai sa te miri la vederea ei. ESte viata noastra de zi cu zi, pur si simplu filosofii au stiut sa expuna mai bine acele lucruri care astazi pun bazele filosofiei moderne. Asa ca orice parere noua e binevenita IN DISCUTII SE NASTE ADEVARUL!
Administrator@@_...>> IN DISCUTII SE NASTE ADEVARUL! Si nu doar...
Adevarul e doar unul iar iar ceea ce interpretezi tu ca o multitudine de adevaruri nu e altceva decit o consecinta a diversitatii acestei lumi. E ceva cam greu de inteles dar ca sa fac o comparatie mai plastica voi spune ca adevarul se reflecta in ochii nostri ca in niste oglinzi strimbe, aceasta insa nu il schimba nici intr-un fel.
36// Hmm ... Este prea la general pentru un anti-filozof precum ma consider. Pina acum am vazut prea multe cazuri care demonstreaza ceva complet opus.
Pur si simplu nu-mi pare adevarat(?!) ca ca adevarul se naste in discutie. Mai degraba cei mai puternici psihologic ii conving pe cei mai slab psihologic de ceva. Desigur nu e vorba doar de asta ... dar si de argumentare (ce dovezi aduci in discutie).
Oricum, ca sa afle ADEVARUL e nevoie sa ai TOATA informatia din UNIVERS (ce tare este spus), dar si atunci, vom ajunge la paradoxul cu multimea de multimi.
Ceia ce numesti tu adevar, este o frintura dintr-un tablou imens. Tu vezi la acesta bucatica printr-o crapatura in perete si zici ca acolo este desenat un cal, altcineva care priveste printr-o gaura mai larga zice ca acolo este desenat un cal cu aripi. Si argumentul sau este serios, crapatura este mai larga ! Dar uite ca a treia persoana vede o bucata si mai larga si spune ca acolo este desenat o capra si un vultur (stupid exempu, sorry, dar nu-s bun la literatura) ... si care-i adevarul ?!
Crezi ca al treilea l-a spus ?! Dar care este garantia ca priveau la aceleasi fragemente din pictura ?! :)
46// Nu mintea conteaza ... ci prezetsa la anumite blocuri. Majoritatea oamenilor nu duc lipsa de intelegenta ... ci duc lipsa de caracter. Nu vor sa riste si nu au de loc intiativa.
Asa ca 10 kulturishti tot timpul se vor catsara in sus, in timp ce filozofii gindesc daca trebuie sau nu asta de facut.
Noutate: PlastiK o pravalit examu' de filozofie (cu toate ca o raspuns pe vreo 6). Condoleantele noastre (minuta molchania), suntem alaturi de tine in aceste momente dificile ale vietii, cind pierzi ceva drag... , adica timp ca sa inveti pentru restanta...
Vreau sa iti spun una eu am avut la filosofie colocviu deoarece sun la informatica ... dar celor ce sunt la economie ori contabiliate eu cred ar fi de dorit examen ..... defapt filosofia ar fi de dorit sa fie peste tot locul ceva de baza :/ nu stiu de ce dar mie mea placut, imi place la nebunie ....
indeobste sa citesti ceva filosofic iti va prindi bine ... la ce iti vei da seama mai tirziu .........
Filosofia este un obiect absolut necesar care formeaza un sistem in gandire, si eu asi fi pentru ca acest obiect sa fie predat macar si la constructii
да еу пацании ам авут икзамен
Mr.Criticus daca-mi spui ce tsi-o placut?
eh.. iaka eu cand am invatzat la USM am dat colocviu la filosofie cu 30 lei..... :)) si ni`o pus nota 7.. cu toate ca nu stiam nish pe 5 :)
0// fara sa citesc ce au spus altii: NU
11//
Profa de Filosofie din USM ne-a definit filosofia ca:
"Filosofia - stiintsa despre nimic."
Sa adug ceva ? :)
Am facut si eu filosofie la USM. Eu asi spune ca asta este o stiinta care studiaza sistemele si conceptele globale. Asi spune ca asta este un fel de UML al tuturor stiintelor. Noi operam cu unele dintre aceste concepte uneori fara sa ne dam seama ca am studiat asta le filosofie. Anumite parti ale filosofiei au migrat si in alte stiinte si noi le-am luat poate din acestea din urma fara sa stim de unde au ajuns ele acolo. Cele mai elocvente exemple sunt Matematica, logica, Fizica.
Ne intrebam, de ce noi utilizam aceste concepte, uneori in situatii destul de banale, fara sa banuim ca am imprumutat asta din filosofie? Raspunsul este destul de simplu. Aceste concepte au schimbat modul nostru de gandire, fara noi sa ne dam seama de asta. Gandirea a devenit mai sistematica. Avem posibilitatea de a gandi nu in fiecare detalii ci operam cu concepte(black boxes).
14// Da ginduri proprii ai?! Nu citate ...
13// "Imprumuturile" acestea de fapt le fac si oamenii care nu au studiat asa obiect ca "Filosofia". Fiecare persoana isi are propria filosofie.
Filosofia este un rudiment al stiintei ... Cindva ea avea in componenta matematica, fizica ... s.a.... Dar ce sens mai este in ea acum ?!
De fapt ... nu am nimic impotriva, daca obiectul ar fi fost optional :)
16// Eu nu am afirmat ca asa obiect ca "Fizica" nu trebuie de studiat.
>>Filosofia fiecaruia tine strict de experienta de zi cu zi.
Adica eu zi de zi ma intilnesc cu probleme existentiale si asta ma face sa cuget asupra lor ?! :)))))))))))))))) Fii serios mr. Caliogstro :)
18// Posibil ca noi la USM am studiat huinea da nu filozofie. Cel putin eu nu am aceleasi impresii despre acest obiect. :)
//*.* Da la mine-a fost zashibets, profesorul foarte talentat, cu o memorie de nota 10. In torent (200 de patsani shi divcionshi) daca nu venea cineva apoi la seminare tsinea minte shi spunea. Asha aici a trebuit sa invats
eu filosofie tot la USM am facut
22// :)
22// Si te consideri mare expert ?! :D
26// Esti cel mai destept, frumos si modest om din Chisinau :))))))))) LOL
stiu
mda...
mda...
>> IN DISCUTII SE NASTE ADEVARUL!
Si nu doar unul ... ci multe ... multe adevaruri :)
0// Da, ar trebui, Filosofia te pune pe ginduri, da ginditul e bun la univer. Si da, sa nu avem examene, c colocvium (automat de dorit)
36// Hmm ... Este prea la general pentru un anti-filozof precum ma consider.
Pina acum am vazut prea multe cazuri care demonstreaza ceva complet opus.
Pur si simplu nu-mi pare adevarat(?!) ca ca adevarul se naste in discutie.
Mai degraba cei mai puternici psihologic ii conving pe cei mai slab psihologic de ceva. Desigur nu e vorba doar de asta ... dar si de argumentare (ce dovezi aduci in discutie).
Oricum, ca sa afle ADEVARUL e nevoie sa ai TOATA informatia din UNIVERS (ce tare este spus), dar si atunci, vom ajunge la paradoxul cu multimea de multimi.
Ceia ce numesti tu adevar, este o frintura dintr-un tablou imens.
Tu vezi la acesta bucatica printr-o crapatura in perete si zici ca acolo este desenat un cal, altcineva care priveste printr-o gaura mai larga zice ca acolo este desenat un cal cu aripi. Si argumentul sau este serios, crapatura este mai larga !
Dar uite ca a treia persoana vede o bucata si mai larga si spune ca acolo este desenat o capra si un vultur (stupid exempu, sorry, dar nu-s bun la literatura) ... si care-i adevarul ?!
Crezi ca al treilea l-a spus ?!
Dar care este garantia ca priveau la aceleasi fragemente din pictura ?! :)
peste hotare filosofie ynvata doar ceia care se acseaza pe filosofie
da doar noi sunte mai destepti nu ....
cineva ma contrazice ?
40// Nu trebuie !
42// 10 filozofi nu bat un culturist :)
Victorian, ai sustinut multe examene la Filosofie?
Eu nu privesc viata ca pe un examen, eu nu-s chiar filozof ca voi...
10 kulturisti nu au minte kyt un filosof
46// Nu mintea conteaza ... ci prezetsa la anumite blocuri.
Majoritatea oamenilor nu duc lipsa de intelegenta ... ci duc lipsa de caracter. Nu vor sa riste si nu au de loc intiativa.
Asa ca 10 kulturishti tot timpul se vor catsara in sus, in timp ce filozofii gindesc daca trebuie sau nu asta de facut.
Noutate: PlastiK o pravalit examu' de filozofie (cu toate ca o raspuns pe vreo 6). Condoleantele noastre (minuta molchania), suntem alaturi de tine in aceste momente dificile ale vietii, cind pierzi ceva drag... , adica timp ca sa inveti pentru restanta...
saracu
Da, trist, ei gata minuta molchaniia o trecut, tak despre shi noi...?