Vrei sa te angajezi? Plateste!
Sunt in concediu. Acum ma trezesc tarziu, pe la 10-11, oricum n-am ce face si trebuie sa-mi omor cumva timpul. Dupa ce fac un dus, mananc ceva fara prea mare pofta (doar n-am tras in plug), merg la una din bibliotecile municipale, unde navighez cateva ore pe Internet, mai rasfoiesc "Makler"-ul in speranta ca voi gasi un job atractiv, cu toate ca am observat ca saptamana de saptamana se publica cam aceleasi oferte. In plus, o multime de firme-fantoma au inceput sa presteze servicii la fel de fantomatice in domeniul angajarii, propunand oferte extrem de tentante. Desigur, multi musca nada si-si golesc buzunarele in favoarea afaceristilor smecheri.Am gasit si eu o oferta care m-a intrigat. Dupa ce am sunat la telefonul indicat, am fost invitat la hotelul "Chisinau". In birou se aflau trei persoane. Am fost intrebat in rusa cine mi-a raspuns la telefon, apoi intr-o romana stalcita m-a prevenit ca ei doar intermediaza afacerea si ca trebuie sa le platesc 50 de lei, ca sa-mi furnizeze informatia necesara. Tipa ma privea cu ochi de experta, ma evalua. Am inteles imediat ca e vorba de o excrocherie, m-am ridicat si le-am spus ca obisnuiesc sa discut cu angajatorii direct, fara intermediari. Telefoanele sunau incontinuu. E si firesc, la salariile pe care le ofereau antreprenorii descurcareti…Acum cand dau peste un anunt mai atractiv, intreb in primul rand cine angajeaza: o firma de intermediari sau angajatorii propriu-zisi. In jumatate din cazuri e vorba de intermediari: un business infloritor in RM.Iar firma de angajare ale carei servicii le-am respins, in urmatorul numar al Makler-ului a schimbat sexul profesiei pentru care optam - la feminin. Cu alte cuvinte, aveau nevoie doar de femei sau, in mod exceptional, de studenti…