767

in memoriam

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, Bacau; d. 22 august 1890, Mircesti, judetul Iasi) a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician roman, creator al teatrului romanesc si a literaturii dramatice in Romania, personalitate marcanta a Moldovei si apoi a Romaniei de-a lungul intregului secol al XIX-lea.Andrii-Popa *Cine trece-n Valea-SeacaCu hamgerul fara teacaSi cu pieptul dezvelit?Andrii-Popa cel vestit!Sapte ani cu voinicieSi-a batut joc de domnieSi tot prada ne-ncetat,Andrii-Popa, hot barbat!Zi si noapte, de calare,Trage bir din drumul mare,Si din tara peste tot!Fug neferii cat ce pot,Caci el are-o pusca plinaCu trei glonti la radacina,S-are-un murg de patru ani,Care musca din dusmani,S-are frati de cruce sapte,Care-au supt sange cu lapte.Si nu-i pasa de nimic,Andrii-Popa cel voinic!Capitane, fratioare,Ce se vede despre soare?Sa zaresc vro patru cai!...N-auzisi tu de-un Mihai?Capitane, te gateste,Mihai mandrul te goneste.Iata-1, vine ca un zmeu!Fa trei cruci la Dumnezeu.Cum ii vede-n departare,Popa striga-n gura mare:"Hai la goana de neferi!Hai la hora de muieri!"*A zis! tipa, se arunca,Trece ses, paraie, luncaCu fugarul sprintenelSi cu hotii dupa el.Mihai mandrul vine iara,Falnic ca un stalp de para,Pe-un cal alb ce n-are locSi din ochi arunca foc.Fug cum fuge-o o randunica,Fug ca fulgerul cand pica,Si se duc voinicii, duc,Cu urgie de haiduc!Piept in piept!... campul rasunaToti de tot dau impreuna.Toti la lupta-s inclestati,Toti in sange incruntati."Ura, frati!" caii necheaza,Sus vazduhul scanteiaza."Ura!" moartea s-a ivit!Vulturu-n zbor s-a oprit!Zi de vara pan-in searaDau voinicii sa se piaraSi cu fierul ascutit,Si cu pumnul amortit.Sangele-n rani galgaieste,Glasu-n gura se sfarseste.Zece-s morti! doi inca vii,Mihai mandrul si Andrii.Andrii fuge far' de-o mana,Prinde murgul la fantana,Da pieptis, sare pe saSi din gura zice-asa:"Zbori, copile sprintenele,Sa ma scapi de chinuri grele,Ca ma jur, de ma-i scapa,Ca pe-un frate te-oi cata".Murgul sprinten se repede.In zadar! Mihai mi-1 vede!"Stai, hot-popa, dragul meu,Sa-ti arat cine sunt eu!"Si cum zice, mi-1 chiteste,Drept in frunte mi-l loveste!"Ura!" Vulturul din noriRacni falnic de trei ori.1843, Ocna* Acest hot a cutreierat tara sapte ani intregi, fara a-1 putea prinde vreopotera. In anul 1818, Mihai Cozoni, unchiul autorului, a fost insarcinatprin porunca domneasca ca sa puie mana pe acel hot vestit. Intalnindu-l laValea-Seaca, 1-a ucis din fuga calului, dupa o crunta lupta de cateva ore.Inapoi
0