799

Anatol Salaru: Fenomenul Chirtoaca capata amploare, iar partidul nostru a crescut in sondaje cu 300 procente

Bruxelles-ul vede in echipa PL o alternativa la guvernarea comunista * PL a crescut in preferintele cetatenilor in proportie de 300 procente * Avem promisiunea autoritatilor romane ca in curand toti cei in drept vor putea redobandi cetatenia romana * Suntem un stat fals neutru, care gazduieste trupe ruse in Transnistria si face politica Kremlinului la Chisinau. Acestea sunt principalele declaratii ale vice-presedintelui PL, Anatol Salaru, lansate in cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.- Stimate domnule Anatol Salaru, ati revenit de curand in politica, mai exact in primavara aceasta, cand ati fost ales vicepresedinte al Partidului Liberal. Ce v-a facut sa va decideti la un pas pe care nu credem ca-l mai astepta cineva de la dvs?Multi si-au pus intrebarea de ce am plecat din politica. Probabil, pentru ca nu a mai fost cazul sa continui cand toate s-au dat peste cap. Astazi insa este nevoie de oameni cu experienta, care nu s-au compromis si care nu au renuntat la idealurile nationale. Am urmarit intotdeauna ce se intampla in Moldova, am fost intotdeauna aproape de partidul pe care eu l-am fondat, Partidul Liberal fiind succesorul Partidului Reformei pe care l-am fondat in 1993. Este unul dintre cele mai vechi partide din republica, are 15 ani de existenta si intotdeauna mi-am dorit sa ma intorc in partidul din care am plecat.- Ce ati facut in acesti ani?- Am fost angajatul unei companii internationale din domeniul petrolier pentru care am lucrat in mai multe tari din Asia si Orientul Mijlociu. A fost o experienta foarte frumoasa, bogata, inedita chiar, si nu regret nimic din ce am facut in viata, mai ales ca in acest timp am reusit sa cunosc diferite culturi, mentalitati, neamuri si popoare. Datorita acestei experiente extraordinare, astazi privesc altfel viata.- Cum vedeti evolutia R. Moldova din momentul in care ati fondat Cenaclul “Alexe Mateevici” si pana in prezent?- Cu parere de rau, idealurile proclamate de noi in 1988 nu au fost realizate pe deplin, ele sunt si astazi actuale, pentru ca, asa cum stie toata lumea, noi si in acest moment istoric luptam pentru aceleasi lucruri pentru care am luptat in 1988-1989. Nici astazi nu avem presa libera, nu avem democratie, totul e monopolizat de un singur partid, exact cum era in anii puterii sovietice. Suntem priviti cu neincredere de catre europeni, satele si orasele Moldovei s-au pustiit, 960 mii de oameni, conform ultimelor date statistice, au plecat sa munceasca peste hotare, nu mai are cine sa lucreze aici, respectiv nu mai are cine sa plateasca impozitele. In consecinta, pensionarii nostri nu vor putea primi pensii: daca nimeni nu lucreaza pentru ei, nimeni nu-i intretine. Cu parere de rau, suntem codasii Europei, iar startul a fost foarte bun in 1990. Daca am fi avut coloana vertebrala si oameni de stat cu o inalta moralitate si raspundere, probabil astazi era alta situatie.- Credeti ca o societate democratica se poate baza pe moralitatea politicienilor?O societate democratica se bazeaza pe suprematia legii si pe buna functionare a institutiilor democratice. Iar omul politic, ales de cetateni sa asigure buna functionare a tuturor mecanismelor sociale, trebuie sa dea dovada de moralitate si perseverenta, altfel va fi un om politic care actioneaza numai in interes propriu, nu si in interesul poporului pe care il reprezinta. Asa spuneau si marii nostri inaintasi.- Unii considera ca batem pasul pe loc din cauza ca in toti acesti ani am vorbit mai mult despre valorile noastre nationale si am cam uitat de economie…Si in Romania se vorbea ca se acorda o mai mare atentie clasicilor literaturii noastre decat calculatorului, acum lucrurile sau cam inversat acolo. Si aici ar trebui sa fie la fel, trebuie sa-i invatam pe tineri sa se orienteze in viata, dar in acelasi timp trebuie sa invete ce inseamna cinstea, demnitatea, iubirea de neam si de Tara, respectul fata de parinti si fata de valorile noastre romanesti.Eu cred ca tocmai din acest motiv am pierdut la inceputul deceniului trecut, pentru ca ne-au lipsit calitatile sus-mentionate. In 1990, toti cei care au sustinut Frontul Popular au fost alesi deputati. Dar pe parcurs multi au trecut la agrarieni, in alte partide. Multi au fost special infiltrati printre noi, ca sa ne distruga din interior si pana la urma a ramas doar o mana de oameni din Front. Anii 1990 sunt asociati cu guvernarea Frontului Popular, ceea ce nu este adevarat. Vorbesc de moralitate, pentru ca multi politicieni au dat dovada atunci de imoralitate si asta a condus la venirea agrarienilor la putere, iar mai tarziu a partidelor de stanga prorusesti, care au pregatit intrarea triumfala a partidului comunistilor, care a venit acum sapte ani la putere si deocamdata mai este la putere si a monopolizat toate structurile din stat. Tocmai din acest motiv a aparut necesitatea crearii unui partid cu oameni curati, a unui partid alcatuit din oameni care nu s-au compromis, nu s-au vandut, nu au tradat, nu au colaborat. Si in societate a aparut o astfel de necesitate. Tocmai din acest motiv ceea ce eu am numit “fenomenul Dorin Chirtoaca” capata o amploare tot mai mare: Partidul Liberal este singurul partid in crestere nu numai in sondaje, dar si numeric.- Foarte multi pledeaza pentru participarea partidelor democratice la alegerile parlamentare din 2009 pe o singura lista…La Consiliul Central al PL am stabilit ca, deocamdata, nu vom fuziona cu nimeni, insa suntem dispusi sa colaboram cu partidele democratice care nu si-au tradat electoratul. Noi nu putem colabora cu oamenii care au fost implicati in structurile comuniste, cu partidele care i-au votat pe comunisti la 4 aprilie. Noi vrem sa initiem schimbarea, iar schimbarea o putem face numai cu oameni curati. Lozinca nomenlaturistilor era: “La timpuri noi – tot noi!”. Nu putem sa ne conducem dupa aceeasi lozinca. Nu putem sa ne bazam astazi pe cei care au votat la 4 aprilie. Avem doua exemple relevante in acest sens: 1. Istoria din 1990 a Frontului Popular, cand toti au intrat in Parlament pe o lista comuna si apoi s-au imprastiat care si incotro. 2. Avem trista istorie a blocului “Moldova Noastra”, condus de Serafim Urechean, care a adus in Parlament niste partide care nu aveau nici o sansa sa intre in Parlament, si care au plecat – unii au votat cu comunistii, altii si-au refacut partidele. Si atunci ma intreb: de ce tinem neaparat sa calcam de fiecare data pe aceeasi grebla? Fiecare partid trebuie sa fie responsabil de oamenii pe care ii are, de politica pe care o promoveaza, iar daca fuzionam, eliminam orice raspundere si, oficial, nimeni nu mai poarta nici o vina pentru erorile comise. Daca venim pe o singura lista, luam de pe umerii partidului responsabilitatea pentru oamenii pe care i-a trimis acolo. Unele partide s-au infiintat acum un an, dar striga cel mai tare ca ar trebui sa ne unim si sa mergem pe o singura lista. Cine i-a pus pe acesti oameni sa-si faca partide, daca stiau din start ca nu au sanse sa intre in Parlament? Aveau ocazia sa intre in alte partide si sa le intareasca din interior. Cetatenii sunt acum mult mai bine informati, au o cultura politica mai inalta, nu mai voteaza ca in anii 1990, atunci cand partidele puteau sa ajunga in Parlament si dupa jumatate de an de la infiintarea lor. Banuiesc ca unele din aceste partide sunt manipulate pentru a aduce in Parlament cat mai multi oameni care vor vota pentru comunisti. Multi dintre ei incearca in fel si chip sa mai castige un mandat, sa mai prinda un post bun.- Care credeti ca ar trebui sa fie raportul de forte in viitorul parlament?Eu respect toate doctrinele politice, dar cred ca e timpul sa se polarizeze putin societatea si sa ramana pe scena politica trei-patru partide mari, asa cum este firesc. Dupa ce stanga a guvernat opt ani, e timpul sa vina si guvernarea de dreapta, care sa atraga investitii straine. Din acest punct de vedere, la noi situatia este dramatica. La conferinta primarilor capitalelor europene de la Bruxelles unicul primar invitat din Europa de Est a fost Dorin Chirtoaca. Anume cu el se discuta despre posibilitatile de a deveni membri ai UE. Toata mass-media docila puterii l-a atacat atunci pe primar, acuzandu-l de faptul ca-si insuseste rolul de ministru de externe. Cei de la Bruxelles l-au invitat anume pe Dorin Chirtoaca, pentru ca vad in echipa PL o alternativa la guvernarea comunista. Si increderea populatiei in PL este mult mai mare decat acum un an.- Acest lucru se intampla in conditiile in care primarul capitalei este criticat in permanenta de catre mass-media aservita puterii.Orice reclama, inclusiv cea negativa, tot reclama este. In 1988, cand Cenaclul “Alexe Mateevici” avea vreo trei luni de la infiintare, o data in doua saptamani cateva sute de oameni ne adunam pe Aleea Clasicilor si discutam. Nu au stiut multi de existenta noastra pana cand, la indicatia comunistilor de atunci, presa a incercat sa ne distruga, scriind despre noi ca suntem nationalisti, anticomunisti, ceea ce insemna o crima in acea perioada. Dupa ce lumea a aflat de existenta noastra, au inceput sa vina cu miile la sedintele Cenaclului.- Da, dar atunci erati unica alternativa, acum poate exista mai multe…- Asa este. Noi suntem aliati cu toate partidele anticomuniste. Fiecare dintre ele este liber sa-si promoveze programul politic, sa-si castige alegatorii. Ce face insa cand ajunge in Parlament? Avem experienta trista din 2005, cand au venit in Parlament si au votat pentru comunisti, desi nu i-a rugat nimeni. De asta ne este cel mai mult frica. Suntem atacati si din motivul ca nu acceptam in randurile Partidului Liberal oameni corupti, compromisi. Au fost incercari de a-i corupe pe unii oameni de-ai nostri, de a ne convinge sa facem un partid comun. Nu putem. Cei care vor sa fuga de responsabilitate incearca sa ajunga in Parlament pe o lista comuna, de dorit cat mai mare. Acolo unde raspunderea e colectiva e mereu dezordine.- In cazul in care partidele necomuniste castiga alegerile in 2009, credeti ca este posibila o guvernare de coalitie?Majoritatea partidelor de dreapta a scazut in ultimul timp in sondaje, cu exceptia PL, care a crescut in preferintele cetatenilor de mai bine de trei ori. Imbucurator este si faptul ca PCRM a scazut in sondaje. Totodata, numarul celor indecisi este foarte mare. Trebuie sa muncim cu perseverenta pentru a obtine increderea celor indecisi, pentru ca numarul lor variaza de la 40 % la 50 %. De capacitatea politicienilor de a se mobiliza, de a-si curati randurile, depinde daca acesti oameni vor vota pentru partidele de dreapta.- Cum credeti ca pot fi mobilizati acesti cetateni astazi, cand avem un spatiu mediatic restrans pentru opozitie?- Poate nu o sa ma credeti, dar intalnirile pe care le am in raioane, impreuna cu Dorin Chirtoaca, cu Mihai Ghimpu, ne arata ca oamenii nostri sunt foarte bine informati. De exemplu, de Ziua Internationala a Copiilor, la nivel republican am organizat o actiune. Am mers in aproape toate satele Moldovei si nu am intalnit un om care sa nu fi auzit de Dorin Chirtoaca. Nu exista persoana, de dreapta cel putin, care sa nu vada in Dorin Chirtoaca o alternativa la actuala conducere. Noi trebuie sa ducem mesajul PL viitorilor nostri alegatori, ei trebuie sa vada o coeziune intre partidele politice. Unele partide considera ca vor lua voturile de la alte partide daca vor face cat mai mult scandal, cat mai mult populism. Este o eroare, pentru ca si alegatorii nostri s-au schimbat, s-au maturizat.- Presedintele Voronin a propus demiterea prin referendum a Primarului Dorin Chirtoaca. Primarul se pare ca nu este prea ingrijorat de aceste afirmatii ale presedintelui. Dumneavoastra ce credeti?Nici eu nu sunt ingrijorat. Este, de fapt, un act de disperare al presedintelui Voronin. Dansul crede probabil ca e suficient sa iasa la NIT, sa dea indicatii si electoratul va face exact ce spune el. In caz de referendum, insa, rezultatele vor fi distrugatoare pentru Voronin.- O problema ar fi si relatia autoritatilor locale cu cele centrale. Acolo unde, in vara anului trecut, cei de la PCRM nu au castigat alegerile in consiliile rationale, acum se confrunta cu probleme serioase, probabil tot pentru un rezultat pe care si l-ar dori opozitia in alegerile din anul viitor….Autoritatile locale intampina probleme, mai ales acolo unde nu au castigat comunistii. Municipiul Balti, de exemplu, a primit de la Guvern de trei ori mai multi bani decat Municipiul Chisinau. Daca guvernarea considera ca in acest fel o sa-si atraga simpatizanti, atunci greseste amarnic.- Primariile nu reusesc sa faca fata lucrurilor tocmai dupa ce au castigat alegerile. Cum credeti ca percep oamenii aceasta realitate?Eu consider ca si cu finante putine primarii nostri isi fac cu cinste datoria. Daca consiliile locale s-ar destrama din cauza partidului de guvernamant, sau din lipsa de finantare, atunci, potrivit unor sondaje, oamenii ar vota pentru partidele din opozitie. Oamenii inteleg foarte bine cum stau lucrurile. Ei au fost in Europa si sunt mult mai informati decat acum 10 ani. Am fost la o intrunire cu alegatorii din Soldanesti si in sala erau persoane care cunosteau limbile greaca, portugheza, franceza, spaniola si engleza. Pe acesti oameni nu-i mai poti minti.- Credeti ca acesta este grupul activ care va merge sa voteze?Cu siguranta. Oamenii sunt deceptionati de tot ce se intampla aici, ei nu mai vor sa stea departe de casa si de familie, sau chiar daca pleaca, sa nu fie nevoiti sa plateasca mii de euro pentru a putea pleca sa munceasca in Europa. Oamenii vor sa circule liber, ei vor investitii straine. Investitorii straini nu vor veni aici atata timp cat la guvernare sunt comunistii. Ar trebui sa cunoasca fiecare acest adevar. Noi putem sa ne aducem acasa copiii din Europa numai atunci cand vom crea conditii aici. Asta inseamna sa avem locuri de munca bine platite. Nimeni nu pleaca de la bine la rau. Toti au plecat pentru ca aici nu au posibilitatea sa-si intretina familia, sa le asigure copiilor lor un viitor. Vedeti ce se intampla astazi in nordul Romaniei. In judetele Arad, Bihor se deschid puncte de frontiera ca sa vina cetatenii din Ungaria sa lucreze in Romania. Rata somajului este de 0 %. Acest lucru se datoreaza investitiilor din Occident. La ora actuala in Romania este un deficit extraordinar de forta de munca.- In acest context, ce atitudine are PL fata de actiunile desfasurate de unele partide pentru sustinerea Acordului cu privire la micul trafic de frontiera cu Romania?Partidul Liberal sustine semnarea Acordului cu privire la micul trafic de frontiera cu Romania, dar pe noi ne intereseaza sa poata circula liber toti cetatenii R. Moldova, si sa mearga pana la Paris daca e nevoie, si nu doar 30 de km in Romania. Noi trebuie sa avem dreptul de a munci in Romania, unde salariul in constructii este de la 500 la 3000 de euro.PL are doua prioritati: prima este obtinerea cetateniei romane pentru toata populatia R. Moldova. Despre acest lucru am discutat cu autoritatile romane, cu presedintele Romaniei Traian Basescu, cu atat mai mult cu cat UE si-a dat acordul ca cetatenii R. Moldova sa poata obtine sau redobandi cetatenia romana. Dar acest lucru se va intampla numai atunci cand vor pleca comunistii de la guvernare, pentru ca aceste initiative trebuie sa vina din partea guvernarii de aici.A doua prioritate este ca noi vrem ca toti cetatenii moldoveni sa circule liber in Europa, sa fie eliminat regimul de vize, si pentru acest lucru am gasit sustinerea liberalilor de la Bruxelles si a altor partide europene. Populatia care a dorit sa plece in Europa a plecat. Problema e in alta parte, e cu cetatenii moldoveni care vor astazi sa-si vada nepotii, feciorii.In general insa, problema principala a viitoarei guvernari va fi crearea locurilor de munca aici. Va dau un exemplu: in primele trei luni ale anului in orasul Soldanesti rata mortalitatii a fost de trei ori mai mare decat cea a natalitatii. Daca va continua acest proces, satele si orasele Moldovei vor ramane pustii. In Spania, Italia si Portugalia sunt clase intregi unde invata copiii nostri. Trebuie sa le cream conditii pentru a-i aduce acasa.- Credeti ca vor avea de rezolvat multe probleme democratii in cazul in care vin la putere, dupa guvernarea comunista de 8 ani? Si cat de rapid vor reusi ei sa produca schimbarea?Oricine isi doreste schimbari rapide, dar aproape toti inteleg ca nimic nu se obtine simplu si usor. Conform sondajelor, circa 80 la suta din respondenti nu cred in schimbarile rapide in Moldova. Multe din problemele capitalei se vor rezolva chiar in acest an. Primaria Municipiului Chisinau se confrunta cu o grea mostenire lasata de comunisti: nu are bani suficienti, a fost lasata cu vistieria goala, fara politie, fostii primari s-au aventurat in diferite proiecte populiste si costisitoare, desi banii puteau fi folositi in alte scopuri. Cu toate acestea, s-a reusit majorarea salariilor invatatorilor cu circa 20 procente. Este pentru prima data cand Primaria reuseste sa faca si niste economii; pana acum se dadeau bani multi pe lucruri ieftine.- Presedintele Voronin declara ca este aproape rezolvarea conflictului transnistrean. Unde credeti ca este problema?La Moscova. Liderii separatisti de la Tiraspol sunt sustinuti de Moscova. Nu putem reunifica R. Moldova atata timp cat Smirnov e lider acolo. Problema se va rezolva atunci cand Moscova isi va lua mainile de pe Transnistria.Problema noastra este ca unii politicieni sacrifica interesul national, sunt gata sa sacrifice viitorul nostru si al copiilor nostri pentru a-si pastra fotoliile de deputati si de ministri. Vand pamanturi Ucrainei, adopta legi pentru a satisface poftele Rusiei, ma refer la legea privind securitatea nationala. Drumul nostru in Europa merge prin NATO. Nu poti fi memrbu al UE, asa cum pretind comunistii, fiind un stat fals neutru, care pe deasupra gazduieste trupe ruse in Transnistria si face politica Kremlinului la Chisinau.La viitoarele alegeri parlamentare marea batalie, pentru actualii guvernanti, nu va fi pentru doctrina politica, ci pentru a-si pastra fotoliile si a-si proteja astfel averile facute in acesti opt ani. Ei se vor tine cu ambele maini de fotolii pentru a nu-si pierde privilegiile. Dar in fata legii trebuie sa raspunda toti, inclusiv cei din partidele de dreapta, daca au furat, daca au fost corupti.Noi trebuie sa dam independenta judecatorilor, numai asa toti vor fi egali in fata legii. O lege buna aplicata preferential devine o lege proasta. Noi trebuie sa avem legi pe care sa le respectam. Nu trebuie sa aiba imunitate nici deputatii, nici ministrii, nici presedintele. Toti trebuie sa raspunda. Din cauza ca unii se considera mai cetateni decat altii, apare coruptia si sentimentul ca nu vor fi trasi la raspundere.
0