685

Un raion din RM s-a transformat intr-o mica URSS

Dragoste cu de-a silaDirectorii de scoli din Floresti sunt fortati sa devina membri ai PCRM, chiar daca nu sustin acest partidRaionul Floresti bate recordul la numarul de comunisti care asteapta cu nerabdare caderea puterii comuniste. Multora le este rusine de apartenenta lor politica si sustin ca au fost practic fortati sa intre in acest partid. Dictatura impusa de catre presedintele raionului, Mihai Rusu, care e si membru al Comitetului Central al PCRM, ne aminteste de teroarea la care erau supusi, in perioada sovietica, cei care aveau curaj sa zica „NU” comunismului. Or, la Floresti, oamenii traiesc cu frica si tac de frica. Curand dupa transformarea peste noapte a unei tabere de odihna din Floresti in tabara de pionieri, fapt ce a socat opinia publica, un grup de directori din raion s-au adresat, printr-o scrisoare anonima, deputatei Vitalia Pavlicenco, incercand sa aduca la cunostinta opiniei publice dezmatul comunistilor din localitate. N-am putut sa aflam nici noi cine sunt autorii scrisorii cu pricina, insa discutiile pe care le-am avut cu mai multi directori de scoli si licee din Floresti (majoritatea ne-au rugat - de frica - sa le pastram anonimatul) ne-au aratat ca raionul a devenit deja o mica Uniune Sovietica. „Situatia de aici e mult mai grava decat isi inchipuie cineva si nimeni nici nu-si poate imagina ca asa ceva se intampla in RM”, a declarat pentru TIMPUL unul dintre directori. Intrebat ce parere are despre comunisti, printre care deja se numara si el, directorul ne-a raspuns: „Foarte buna - numai sa nu existe!”. Primarul de Floresti, Iurie Tap, ne-a spus ca persecutiile asupra acestui om s-au tinut lant dupa ce a refuzat sa intre in PCRM - autoritatile raionale i-au demis din functie rudele - pana l-au distrus psihologic, facandu-l sa cedeze.Un alt comunist din Floresti, P. M., ne-a spus ca a intrat in partid la indicatiile lui Sergiu Rotaru, seful Directiei generale invatamant din raion. Desi detine carnet rosu, P. M. sustine ca simpatizeaza un alt partid. „Chiar daca-s aici, nu-s comunist in suflet. Am participat la toate adunarile nationale si sustin pana azi ideile nationale. Poate ca ei nu ma inghit, dar am pozitia mea si nu mi-o pot schimba.Ei se straduiesc sa-i atraga in partid si pe cei care sunt contra lor, ca sa le poata inchide gura mai usor. La inceput am refuzat sa ma fac comunist, dar am fost de multe ori presat, pana am inteles ca n-am incotro. Altminteri, aveau sa caute motive ca sa ma pedepseasca - stiti cum fac ei. Cine nu intra in partid, are probleme”, a adaugat directorul.Insa exista si la Floresti eroi. C. R., directoarea unei scoli din raion, care lucreaza in pedagogie de 40 de ani, s-a opus sa devina comunista si in perioada sovietica, si acum. Consatenii sai ne spun ca, acum doi-trei ani, femeia a fost terorizata ori sa intre in PCRM, ori sa scrie cerere de eliberare din functie. C. R. a rezistat acestor atacuri, gratie sustinerii masive din partea colectivului scolii, a elevilor si a profesorilor, insa prefera totusi sa taca: „Bine ca m-au lasat in pace. Nu mai vreau sa va spun nimic, dar nu-i placut ce se intampla aici”.Primarul Iurie Tap afirma ca circa 90 la suta din directorii de scoli au devenit membri de partid in urma presiunilor la care au fost supusi de catre PCRM. „Imi spunea o doamna ca a vrut sa lucreze la fisc si, inainte de a fi angajata, i s-a pus pe masa o cerere de intrare in PCRM. Si ea a fost nevoita sa renunte la serviciu, ca sa-si pastreze constiinta curata. Elementar, oamenii sunt pusi in genunchi. Daca nu esti membru de partid, nu ti se aloca mijloace pentru reparatia liceului, nu poti realiza nimic, esti controlat permanent sau demis - e un mecanism dur, dar bine pus la punct”, remarca primarul.La randul sau, Procopie Sura, vicepresedintele de Floresti, sustine ca toti oamenii acestia mint si adauga: „Poate ca nu la Floresti, dar in alte parte se intampla acestea… La noi nimeni nu e impus sa devina comunist. Noi, comunistii, suntem oameni cu acelasi scop si convingere, caci numai asa un partid prezinta ceva. In RM nimeni nu vrea sa construiasca comunismul si noi am declarat in programa noastra ca construim un stat social”. Iar presedintele Mihai Rusu, auzind despre ce il intrebam, a izbucnit manios: „Oameni buni, lasati-ma sa lucrez! Eu n-am nicio informatie! De unde le luati? N-am nimic! De ce-mi legati lucruri de care nu cunosc nimic? Lasati-ma in pace! Veniti cu directorii care v-au spus, ca sa-i vad eu, si atunci vom sta de vorba! Idee n-am! Dati-mi pace! La revedere!”. Daca directorii de scoli mint, precum zice dl Sura, supararea excesiva a primului comunist din Floresti, de a carui frica tremura tot raionul, pare a fi… inexplicabila.
0