814

Maltratare in «Chisinau»

Vineri, 4 iulie, a doua zi dupa aparitia, in Ziarul de Garda a articolului «Al cui e Chisinaul?», directorul hotelului, Alexandru Mahnatchin, in prezenta mai multor martori a agresat proprietara restaurantului «Chisinau» , fara a da vreo explicatie actiunilor sale. Iulia Culeasov, directoarea restaurantului este una din cei 6500 de actionari ai SA «Hotelul Chisinau» care, de cativa ani deja, nu mai primesc dividende in schimbul investitiilor facute. Potrivit martorilor, Mahnatchin ar fi agresat-o pe Culeasov, banuind-o ca ar fi furnizat informatii la «Ziarul de Garda».Directoarea a fost batuta «Mohnatchin a intrat in restaurant, alungandu-ne si spunand ca el este stapan aici. Directoarea restaurantului, Iuia Culeasov, a incercat sa-l opreasca, iar acesta a strans-o cu ambele maini si a lovit-o cu pumnul in piept. Un cuplu care sarbatorea ziua de nastere a fiului, s-au speriat, chemand ajutor», povesteste Melania Ostrovscaia, ospatar-sef la restaurantul «Chisinau». In urma expertizei medico-legale, medicul legist V. Frumusachi i-a eliberat Iuliei Culeasov acte legale ce confirma maltratarea acesteia.In aceeasi zi, administratia hotelului a deconectat restaurantul de la curent electric si apa. Frigiderele erau pline cu produse: peste, caviar, mezeluri, carne, pentru acea zi fiind preconizat un banchet cu 100 de invitati. Sarbatoarea a fost contramandata. Clientii au fost prejudiciati, iar directoarea restaurantului s-a ales cu un proces de judecata si cu trei frigidere incarcate cu produse bune de aruncat.Actionarii SA «Hoteul Chisinau» s-au adunat pe 7 iulie in incinta restaurantului «Chisinau» pentru a protesta impotriva actiunilor abuzive a administratiei hotelului.Voronin — sperietoare pentru actionari«Pana in prezent, actionarii credeau ca proprietarul hotelului este Oleg Voronin, fiul presedintelui. La fiecare adunare veneau niste oameni care spuneau ca ei sunt protejati de sus si ca nimeni nu ar trebui sa se impotriveasca. Actionarii erau amenintati ca pot avea probleme cu presedintele. Astfel, actionarii nu scoteau o vorba, iar cei cu protectie de stat au vandut hotelul de cateva ori, fara a se imparti cu actionarii».«Am participat la toate adunarile actionarilor, de fiecare gandindu-ma ca voi primi dividendele care imi revin. Nu am primit niciun banut. Nici macar banii de drum nu mi-au restituit, dar eu vin tocmai de la Comrat. Actionari ca mine sunt foarte muti. Pensionari, invalizi din toata Moldova. Ei vin la Chisinau pentru a-si ridica dividentele si se intorc acasa fara nimic», se plange Elena Mocanu, actionar al SA «Hotelul Chisinau», pensionara, cu stagiu de 30 de ani de munca in calitate de camerista la acest hotel.«Desi actionarii insista sa li se achite dividendele, Mohnatchin refuza, strigand ca daca nu ne convine ceva, putem vinde actiunile. Pretul propus de el e mizerabil — 2 lei pe o actiune. Am muncit o viata inteaga pentru trei mii de lei. Bataie de joc», spune Aliona Graur. «Timp de 43 de ani, de cand muncesc la Hotelul »Chisinau«, am vazut multi directori, insa un asemenea dezastru cum e acum nu a mai fost», intervine Melania Ostrovscaia.Contract pe viata «Am ajuns eu, sotie de colonel, sa fiu injosita si maltratata de un bandit», vorbeste despre Mohnatchin proprietara restaurantului. Culeasova presupune ca directorul s-a infuriat si din cauza ca ea a refuzat sa plateasca cate 7 mii de euro pe luna pentru chiria restaurantului, pe cand Mohnatchin achita SRL «First Hotel», proprietar oficial al hotelului, pentru chiria intregului bloc, doar 15 mii lei pe luna. Directoarea restaurantului numeste suma de 5 mii lei pe luna care figureaza in contractul de arenda a localului, nr. 162 din 2002. Contractul a fost semnat pe un termen de 99 ani.Tot luni, in timpul adunarii, actionarii au declarat ca Voronin nu ar avea vreo legatura cu acest hotel. A fost un truc, o sperietoare. Cine, totusi, e adevaratul proprietar si cine ar trebui tras la raspundere pentru incalcarile care au avut loc in ultimii 10 ani, de cand Hotelul «Chisinau» a fost privatizat in proportie de 60%?«Vrem sa stim cine este stapanul adevarat, pentru a decide separarea noastra de spatiul hotelului. Cat mai poate fi vanduta aceasta cladire fara acordul nostru?», vorbeste, din numele celor prezenti, Iulia Culeasova.Direcor vulnerabil Care e pozitia directorului si cat de veridice sunt afirmatiile actionarilor, nu am putut afla. Luni, Mohnatchin a refuzat sa se intalneasca cu jurnalistii. Marti, la 11.00, urma sa faca declaratii pentru presa, dar tot marti, la fel ca si miercuri, directorul, potrivit pazei acestuia, era supraincarcat.
0