844

Un cavaler al Ordinului de Onoare cere apartament de stat

Fostul vicedirector al Intreprinderii de Stat «Caile Ferate», fostul primar interimar al municipiului Chisinau, fost candidat PCRM la functia de primar general, cavalerul Ordinului de Onoare din 2005, actualmente director al Agentiei de Stat «Apele Moldovei», Veaceslav Iordan a revenit in culmea popularitatii printr–o adresare in justitie — el cere Consiliului Municipal Chisinau (CMC) sa i se acorde un apartament cu trei camere. Vestea ca Iordan cere apartament prin intermediul instantei a fost ca un inflamabil pentru forumurile de pe paginile web ale institutiilor media. «Are deja o casa mare pe strada Praga din Chisinau, de unde iese zilnic cu Toyota», «are apartament pe strada Belgrad, langa sediul central al Moldcell», «locuieste bine–mersi pe strada Braniste, langa Niagara», comunica non–stop forumistii. Verificarea acestor date este destul de anevoioasa. Se pare ca Iordan nu face publice datele cu privire la veniturile si proprietatile pe care le detine, iar acum cere intr–un mod obscur dreptul de a detine un apartament nou pe strada Plaiului.Elena Lisnic, reprezentanta Directiei Juridice a Primariei Chisinau, ne–a declarat ca actiunea a fost inaintata la 5 iunie, impotriva Consiliului Municipal Chisinau (CMC), insa nici la Consiliu, nici la Primarie nu a parvenit vreo citatie sau vreo copie a actiunii judiciare la acea data.«Am primit o citatie pentru data de 19 iunie si ne–am prezentat. Acolo am aflat ca Veaceslav Iordan a actionat in judecata CMC, initiind o cauza civila cu privire la acordarea spatiului locativ. Din pacate, reclamantul nu ne–a remis nicio copie a actiunii, mai mult chiar — nici instantei de judecata nu a pus la dispozitie copii ale actiunii pentru a informa paratii. Astfel, la acea sedinta de judecata am rugat instanta, in baza prevederilor Codului de Procedura Civila, sa ne puna la dispozitie o copie a actiunii si a tuturor actelor care ar demonstra atat acest drept al lui Iordan, cat si faptul ca acest drept i–ar fi fost cumva obstructionat de catre CMC, de vreme ce s–a adresat in judecata», a comunicat pentru Ziarul de Garda Elena Lisnic.Cererea de apartament nu existaEa a mai declarat ca, potrivit procedurii legale, o actiune in judecata ar trebui sa fie o consecinta a unui raspuns negativ sau nesatisfacator din partea CMC. «Am verificat daca a existat o cerere inregistrata din partea lui Iordan, privind ameliorarea situatiei locative, sau privind alocarea unui apartament. Asa document nu exista, deci, se pare, Veaceslav Iordan s–a adresat din start in justitie, ocolind Primaria», a opinat Elena Lisnic.Am incercat sa aflam de la Eduard Musuc, ce cunoaste despre cazul Iordan. El ne–a spus ca a aflat despre dosarul intentat de Veaceaslav Iordan de la noi. «Oricine poate sa atace in instanta Primaria, daca ea nu isi onoreaza obligatiunile».Potrivit altor surse, Veaceslav Iordan a solicitat instantei de judecata sa oblice CMC sa emita un act administrativ privind acceptul ca Iordan sa investeasca o parte din bani pentru finalizarea apartamentului din blocul de pe strada Plaiului, construit de Intreprinderea de Stat «Caile Ferate».Potrivit Hotararii de Guvern nr.405 si Codului Locativ, CMC poate emite acest act pe numele sefului Agentiei de Stat «Apele Moldovei», daca acesta ar prezenta o lista minima de documente, printre care: lista oficiala a angajatilor intreprinderii «Caile Ferate» care stau la rand pentru ameliorarea conditiilor de trai, copia procesului verbal cu privire la decizia acestei intreprinderi de a acorda directorului Agentiei «Apele Moldovei» un apartament, acte prin care s–ar dovedi ca Iordan mai lucreaza la «Caile ferate», extras din tabelul nominal cu indicarea vizei actuale de resedinta a lui Iordan, certificat de la Oficiul Cadastral in care ar fi indicate proprietatile de care dispune Iordan pe teritoriul R. Moldova, certificat de la Agentia de Privatizare, despre faptul daca a privatizat sau nu spatii locative in R. Moldova, acte cu privire la componenta familiei, etc.La Primarie ni s–a comunicat ca Veaceslav Iordan nu a prezentat niciunul dintre aceste acte pana la in prezent.Stiind ca Veaceslav Iordan a detinut mai multe functii publice — in cadrul Intreprinderii de Stat «Caile Ferate», a Primariei Chisinau, a Agentiei «Apele Moldovei», am incercat sa aflam, prin intermediul declaratiilor de avere, detalii despre proprietatile detinute de catre Iordan. Am constatat cu dezamagire ca acestea lipsesc. Singura declaratie existenta a fost depusa sub presiunea legii in cadrul Campaniei Electorale din vara anului 2007, pentru pozitia de primar. Atunci, potrivit presei, el a declarat ca, de fapt, detine un apartament cu trei odai, un automobil si venituri salariale pentru ultimii doi ani (date din 2007) in valoare de 155 mii lei, ceea c ear constitui circa 6458 lei lunar. Totusi, am fi vrut sa cunoastem mai multe despre nevoia de imbunatatire a conditiilor de trai ale familiei functionarului public Veaceslav Iordan.In lista persoanelor care si–au facut publica averea, prezentata de catre Comisia Centrala de Control (declaratiile cu privire la venituri si proprietate), prezentata la 1 aprilie 2008, numele sefului Agentiei guvernamentale «Apele Moldovei» lipseste. Si la Asociatia Presei Independente am fost informati ca Iordan nu a facut parte din lista demnitarilor de stat care au participat la Campania «Avere la vedere». Averea lui Veaceslav Iordan poate ramane un secret doar pana astazi, cand are loc o noua sedinta (publica) la Curtea de Apel pe problema imbunatatirii conditiilor de trai ale lui Iordan care revendica un apartament cu 3 camere si unde reclamantul urmeaza sa puna la judecata instantei averile pe care le are sau nu le are si sa demonstreze oportunitatea ameliorarii conditiilor locative din contul unei intreprinderi in cadrul nu mai munceste de cativa ani.Fragment dintr–un interviu acordat de Veaceslav Iordan pentru Radio BBC in cadrul campaniei electorale municipale din 2007:«Eu vreu sa va spun ca eu am castigat turu» intai, voi castiga alegerile si asta va fi rezultatul care va arata toat ce mai departe de facut. Procentele nu se ie–n procente. Haidi sa vorbim pe rezultatul meu slab. Spuneti, va rog, Braghis l–am pus jos? Filat, l–am pus jos? Cine–o iesit prima data, care eu de trei luni de zile sunt in fata primariei municipiului Chisinau? V–am demonstrat. Iordan cine a fost el? Zgardan o fost ministru, l–o cunoscut cineva. Iordan cine o fost? Un vicedirector la Caile Ferate. V–am dat demonstrat? Cei mai puternici care o fost primi–ministri, unde–i el? Departe! Cei care mai bogati, mai care cu de parlamentar, unde–s ei? S–in coada! Eu am demonstrat ca eu sunt eu si am iesit la asa procent. Dar intr–al doilea tur vom demonstra cine este Iordan inca.»
0