837

Lupta pentru Transnistria impiedica progresul Moldovei

Europarlamentarul Adrian Severin considera ca liderii de la Chisinau ar trebui sa renunte la Transnistria, un teritoriu anexat la Moldova de catre Stalin. Intr-un interviu acordat publicatiei electronice Euractiv (www.euractiv.ro), europrarlamentarul Adrian Severin crede ca aderarea Moldovei la UE poate fi mai dificila decat in cazul Ucrainei, deoarece “Moldova este prizoniera problemei transnistrene.”“Am spus in mod repetat ca Moldova are optiunea europenizarii sau a transnistrizarii. Lupta pentru a mentine unitatea in interiorul unor frontiere inventate de Stalin impiedica progresul democratiei, al economiei de piata si chiar al constiintei nationale”, a declarat Adrian Severin. “Cred ca trebuie sa incercam sa decuplam dezvoltarea Moldovei de criza transnistreana. Pe de alta parte, cred ca trebuie sa ajungem la un acord cu Rusia, pentru ca toate conflictele inghetate sunt parte a unei singure probleme: statutul postimperial al Federatiei Ruse”, a mai spus europarlamentarul roman.Transnistria de azi cuprinde o parte din teritoriul fostei Republici Autonome Sovietice Moldovenesti, aflata pe malul stang al Nistrului. http://cotidianul.ro/lupta_pentru_transnistria_impiedica_progresul_moldovei-47651.html
0