773

VENITI DIN ITALIA

(SIMION DASCALUL) De izvodirea moldovenilor, de unde au venit intr-aceste locuriScrie letopisetul cel ungurescu ca oarecandu pre aceste locuri au fostu lacuind tatarii. Mai plodindu-sa si inmultindu-sa si latindu-sa, s-au tinsu de au trecut si preste munte, la Ardeal. Si impingandu pe unguri din ocinile sale, n-au mai putut suferi, ce singur Laslau craiul ungurescu, cari-i zic filosof, s-au sculat de s-au dus la Imparatul Ramului, de s-au cersut oaste intru ajutoriu improtiva vrajmasilor sai. Ce imparatul Ramului alt ajutoriu nu i-au fagaduit, ce i-au dat raspunsu intr-acesta chip, de i-au zis: "Eu suntu jurat, candu am statut la imparatie, om de sabiia mea si de judetul mieu sa nu moara. Pentru aceia oameni rai s-au facut in tara mea si cate temnite am, toate suntu pline de dansii si nu mai am ce le face, ci ti-i voi da tie, sa faci izbanda cu dansii si eu sa-mi curatescu tara de dansii. Iara in tara mea sa nu-i mai aduci, ca ti-iu daruiescu tie." Si de sargu invata de-i stransera pre toti la un loc de pretitinderile si i-au insemnatu pre toti, de i-au arsu imprejurul capului de leau parjolit parul ca unor talhari, cu un hier arsu, care semnu traieste si pana astazi in Tara Moldovei si la Maramoros, de sa cevluiescu oamenii prejur cap. Decii Laslau craiu, daca au luat acel ajutoriu talharescu de la Imparatul Ramului, au silit la Tara Ungureasca si decii pre caslegile Nascutului, cu toata puterea sa s-au apucat de tatari a-i bate si a-i goni, de i-au trecut munte in ceasta parte pre la Rodna, pre care cale si semne prin stanci de piatra in doao locuri sa afla facute de Laslau craiul. Si asa gonindu-i prin munti, scos-au si pre acesti tatari, carii au fostu lacuitori la Moldova, de i-au trecut apa Siretiului. Acolea Laslau craiu ce sa chiama lesaste Stanislav, standu in tarmurile apei, au strigatu ungureste: "Siretem, siretem", ce sa zice rumaneste, place-mi, place-mi, sau cum ai zice pre limba noastra: "Asa-mi place, asa". Mai apoi, daca s-au discalicat tara, dupa cuvantul craiului, ce au zis, siretem, au pus nume apei Siretiul. Si dupa multa goana ce au gonit pre tatari i-au gonit si i-au trecut preste Nistru, la Cramu, unde si pana astazi traiescu, de acolo s-au intorsu Laslau crai indaratu cu mare lauda sl biruinta. Si sosindu la scaunul sau in zioa de lasatul secului, cersutu-s-au blagoslovenie de la vladicii sai, sa-l lase trei zile sa se veseleasca cu doamna-sa si cu boierii sai. Si asa l-au blagoslovit, de au lasat sec marti, cu toata curtea sa, care obiceai sa tine la legea lor si pana astazi, de lasa sec marti. Ce aceasta poveste a lui Laslau crai ce spune ca au gonit pre cesti tatari nu a-o scos Urechie vornicul, din letopisatul cel lesescu, ci eu Simeon Dascalul o amu izvodit din letopisatul cel unguresc, care poveste o am socotit pre semne ce arata, ca poate fi adevarata.De discalicatul MaramorosuluiLaslau craiul ungurescu dupa izbanda cu noroc ce au facut, de rasipi pre cei tatari si sa aseza la scaunul sau, sfatuitu-s-au cu boierii sai, ce vor face cu acei talhari ce-i adusa intr-ajutoriu de la imparatul Ramului, cu carii mare izbanda facusa, de rasipise puterea acelor tatari; ca sa le dea loc si ocine in tara, nu suferiia cei de loc si de mosie, ungurii, vazandu-i ca sunt niste oameni rai si ucigasi, socotindu ca de sa vor plodi si sa vor inmulti, ei sa vor intari si candai sa nu li sa prilejasca vreo price cu dansii, sa nu pata mai rau decat cu tatarii, mai apoi sa nu le fie a piierde si craiia. Ce le-au ales loc pustii si salbatec, ingradit cu munti pinprejur, intre Tara Lesasca si intre Tara Ungureasca, unde sa chiama acum Maramorosul. Acolo i-au dus de le-au impartit hotara si ocine si locuri de sate si targuri si i-au nemisit pre toti, adeca slugi craiesti, unde si pana astazi traiescu la Maramoros.Dinceputul domniilor va leatul 6867Intr-acei pastori ce au nemeritu locul acesta, fost-au si Dragos, carile au venitu de la Maramoros, carile sa vediia si mai de cinste si mai de folos decatu toti, pre carile cu totii l-au pus mai mare si purtatoriu lor.
0