Miercuri, la 8 dimineata, premierul Zinaida Greceanai si-a convocat urgent ministrii. Vazandu-i adunati, le-a ordonat sa se aseze si, abia stapanindu-si emotiile, a intrebat: „Stimati ministri, noi ce fel de stat conducem, unul politienesc sau unul democratic?”. Fiindca li se paru ca e o intrebare retorica, ministrii pastrau tacerea. „Stimati ministri, noi ce fel de stat conducem, unul politienesc sau unul democratic?” – repeta doamna Greceanai. „Eu pe Dvs. va intreb” – spuse ea, aratand cu degetul spre generalul Menjinschi, ministrul de Interne. – V-ati uitat ieri seara la stirile PRO TV si Euro TV?”. „M-am uitat, doamna prim-ministru”, raporta generalul. „Si ce ati vazut acolo?” „Doi ofiteri de politie in civil l-au lovit pe jurnalistul Ghenadie Brega, care protesta in Piata Marii Adunari Nationale pentru ca nu putea afla despre soarta fratelui sau Oleg Brega, arestat putin mai inainte” – spuse ministrul. „Si cat timp credeti ca o sa ne mai faca statul de rusine acesti ofiteri de politie?”. „Am format o comisie, doamna prim-ministru” – raspunse generalul. „Nu credeti ca e prea putin? Ati citit in JURNAL de Chisinau cum a fost batut Oleg Brega in izolator? Stiti ca fratii Brega si colegii lor din Hyde Park au decis sa emigreze si sa ceara azil politic in Europa? Nu credeti ca ar trebui sa le cereti scuze pentru tratamentul de pana acum, pentru ca i-ati agresat, i-ati arestat, i-ati amenintat si i-ati batut?” „Am sa-mi prezint in mod public scuzele din partea Ministerului de Interne, doamna prim-ministru!” – o asigura dl Menjinschi. „E tarziu, domnule general, va trebui acum eu sa cer scuze in numele guvernului pentru ceea ce s-a intamplat si am sa-i rog sa nu emigreze, caci fara de ei Republica Moldova nu are viitor!” „Asa este”! – fu de acord ministrul de Interne. „Domnule Isakov – se intoarse Zinaida Greceanai catre redactorul-sef al ziarului „Kommunist” – ma mira pur si simplu ca Dvs publicati in fiecare numar istorii seculare despre jandarmul roman si nici macar nu mentionati cum ii bat politistii de azi pe cetatenii nostri, atat in strada cat si in locurile de detentie? Rusine sa va fie! Intretineti sentimente de romanofobie.” „E din inertie, doamna prim-ministru” – recunoscu Alexandru Isakov. – O sa ne corijam!” „Ar fi cazul sa-i intervievati pe Oleg si Ghenadie Brega ca ei sa va povesteasca ce monstri sunt politistii nostri.”„Ei au de la cine invata, doamna prim-ministru” – replica Isakov intr-o perfecta limba romana.„Ce insinuati, domnule redactor-sef!? – ridica tonul premierul Greceanai. „Nu insinuez nimic, ma refer la reflexele militienesti ale presedintelui Voronin. Aflandu-se la Ungheni, el i-a amenintat pe consilierii raionali, alesi in mod democratic, ca-i va baga pe toti la puscarie, pentru ca au votat inlaturarea sarmei ghimpate de pe Prut! Cum se poate una ca asta?! Cine se crede domnul presedinte Voronin? Un Stalin, un Lukasenko? Nu exista legi in statul acesta? El se comporta ca un militian, abuzeaza de postul prezidential, nu uneste, ci dezbina societatea”. „Domnul presedinte face declaratii jenante, pe care nu stim cum sa le explicam europenilor!” – interveni ministrul de Externe Andrei Stratan. „Aveti dreptate, dar aceasta nu este o chestiune de competenta Guvernului. E treaba Parlamentului, care l-a ales. Noi trebuie sa ne facem datoria si sa le asiguram cetatenilor nostri toate drepturile si libertatile garantate de Constitutie. Nu se poate sa continuam propaganda sovietica primitiva despre jandarmul roman si sa ne prefacem ca nu observam cum unii dintre politistii nostri isi bat joc de oameni, lovindu-i si maltratandu-i. Si mai pretindem ca dorim sa ne integram in Europa! Rusine sa ne fie!” – incheie Zinaida Greceanai.****Sper ca v-ati dat seama, stimati cititori, ca randurile de mai sus reflecta o situatie imaginara. Evident, nu este capabila Zinaida Greceanai sa spuna cuvintele pe care i le-am atribuit. Ca si Tarlev, ea este un prim-ministru de paie, nu unul real. De aceea nu putem sa stim ce gandeste si ce crede cu adevarat. Aici e de fapt marea diferenta dintre un stat politienesc si unul de drept: in cel de drept iti poti permite sa fii sincer.http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=5825