869

Cum am fost maltratat in subsolurile MAI

Ministerul de Interne, Procuratura Generala, Centrul pentru Drepturile OmuluiDe la Oleg Brega, n. 1973, dom. s. Pepeni, r. SingereiVreau sa reclam prin prezenta conditiile de detentie de la Comisariatul General de Politie Chisinau si maltratarile la care am fost supus de catre angajati.La data de 8 mai 2008 am fost dus de catre politistii CPs Buiucani la CGP pentru a ispasi o pedeapsa administrativa de 3 zile arest, in urma deciziei din aceeasi a judecatorului Diaconu. Aproximativ la ora 18,30 am fost predat impreuna cu alti citiva cetateni celor care faceau de garda in izolator. Chiar de la intrare am fost intimpinati cu ordine zbierate isteric de a tine miinile la spate, de a sta cu fata la perete, cu picioarele drepte. Toti cei 4-5 politisti care faceau de garda erau agresivi si violenti. Impingeau fara menajamente pe cei arestati, le dadeau ordine strigate, fara sa le explice care le sunt drepturile si obligatiile, pe ce se bazeaza interdictiile.Eu am fost luat dupa o usa si pus sa ma dezbrac. Am cerut intii sa fiu dus la toaleta pentru necesitati fiziologice, dar am fost lovit fulgerator de cel care ma perchezitiona. Mi-a aplicat o palma puternica peste obraz. Era cel mai scund dintre politisti, tuns scurt, brunet cu fire albe de par si cu ochi negri. Striga foarte tare si ma injura. Apoi a venit altul, mai inalt si mai corpolent care mi-a tras cu pumnul in cap de sus in jos, ca cu ciocanul, dar cu partea moale a palmei. Am fost impins iar in coridor cu un picior in spate pe care n-am vazut cine l-a tras. In schimb am observat ca erau inca in hol politistii de la CPs Buiucani, care au asistat la aceasta scena violenta si carora le-am spus ca ii voi atrage ca martori ai maltratarii mele.Am fost dus la medic si ma gindeam sa ma pling de tratamentul aplicat, dar femeia in alb m-a intimpinat isterizata si rautacioasa, mi-a ordonat sa stau jos si m-a intrebat daca nu am paduchi sau riie. M-a cautat in cap si facea remarci malitioase despre lungimea parului si felul cum arata coafura mea. M-a intrebat daca am rani pe corp si daca am avut boli venerice, apoi m-a pus sa semnez intr-un proces-verbal si intr-un registru. Politistul agresor era in spatele ei si n-am indraznit sa spun decit ca ma simt prost, am anemie, ca am chemat citeva ore mai devreme salvarea si sa repet ca vreau la toaleta. Medicul a zis ca va fi degraba cina si ca voi fi imediat dus la toaleta.Totusi, politistul m-a bagat intr-o cusca ingusta si m-a incuiat, amenintind ca urmeaza sa fiu batut ca sa-mi vina mintea la cap, dar intii sa-i repartizeze pe ceilalti. Dupa ce au fost perchezitionati si li s-au luat amprentele digitale, nu am mai fost violentat fizic ci numai agresat verbal, injurat, amenintat. Astfel am fost impus sa ma debrac de haine, sa fac genuflexiuni in pielea goala apoi sa ma imbrac la loc. Dar pentru ca cerusem iar acces la toaleta, mi s-a ordonat sa iau hainele in brate si sa merg de-a lungul coridorului. In capat, am fost iar pus cu fata la perete si cu miinile la spate, mi s-a spus ca va trebui sa ma ridic in picioare de fiecare data cind se va deschide usa la celula si am fost introdus in camera nr. 12.Acolo conditiile sunt insuportabile, inumane si degradante: pentru 7 persoane, citi am convietuit doua zile, in loc de paturi aveam o scena de lemn de 2?2 metri, un closet murdar care se infunda mereu, un robinet cu furtun improvizat dintr-o fisie de polietilena, un geam mic dublu zabrelit cu o gaura mare in sticla, o gura de ventilare ineficienta, din care ne orbea mereu de dupa plasa un bec electric.Dormeam toti imbracati si oricum era frig noaptea. Se fuma mereu si gardienii mai aduceau tigari si chibrituri cind acestea se termnau. In loc de hrana se dadea dimineata si seara o cana de apa calda si o bucata de piine. La amiaza ni se dadea o strachina cu putina ciorba si peste ea aruncat felul doi, tot foarte putin, cu cotlet care doar mirosea a carne, intr-o zi chiar a carne stricata, inacrita. Mincarea se transmitea din mina in mina prin geamul mic din cadrul usii, se punea pe patul unde unii urcau incaltati, si se servea din vase nu tocmai curate, care ramineau pentru a doua zi in praf si mirosul infect de acolo ca sa ni se toarne a doua zi tot in ea alta mincare.Am fost scosi de doua ori pentru amprente digitale si de fiecare data a trebuit sa ne spalam cu apa rece, fara sapun, unghia de sapun din prima zi s-a terminat si alta nu ne era adusa, chiar daca am solicitat. Am intrebat daca putem cere asta de acasa si ni s-a spus ca numai in zile de lucru se accepta colete, iar eu am fost detinut vineri, 9 mai, si simbata.Am inteles ca am acolo un tratament special, gardienii faceau aluzie mereu la mine si ma avertizau sa nu pun intrebari, sa nu bat in usa ori sa protestez in alt fel.Simbata am fost scosi la plimbare in curte pentru 15 minute, dar dupa asta perchezitionati din nou toti cu aceeasi procedura umilitoare de dezgolire si genuflexiuni cu chilotii pe vine. Dupa asta am fost dusi la dus, dar nu era acolo nici sapun, nici stergare, nici conditie sanitara suficienta pentru igiena.In camera pentru necesitati fiziologice trebuia sa ne expunem colegilor de celula din spatele peretelui de doar un metru si lipsea hirtia igienica sau orice alt fel de hirtie.La eliberare mi s-au dat obiectele personale, care au fost pastrate in conditii incerte, fara a fi sigilate pentru pastrarea secretului corespondentei, a intimitatii si vietii private, am fost pus sa semnez o lista completata in lipsa mea.Am aflat dupa aceea ca rudelor si prietenilor mei nu li s-a spus ca sunt acolo si cind/daca voi fi eliberat, chit ca ei au apelat si la CPs Buiucani, si la CGP, si la pentenciarul din oras.Consider ca mi-au fost incalcate in cele trei zile de detentie drepturi garantate de Constitutie si protejate de CEDO, alte acte normative internationale.Cred ca cei responsabili si vinovatii directi de maltratarea mea trebuie sa fie trasi la raspundere penala.Rog sa se investigheze acest caz, sa fie penalizati cei implicati si sa fiu informat despre deciziile adoptate in termenii prevazuti de lege.11 mai 2008O.Brega
0