Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat, ieri, 10 mai, la TVR1 ca declaratiile sale cu privire la Ucraina, Transnistria si Republica Moldova au fost interpretate fortat, pentru ca nu s-a referit la revendicari teritoriale, ci a vorbit despre reorganizarea administrativa a fostei Uniuni Sovietice informeaza agentia de presa NewsIn. In cadrul emisiunii “De la Est la Vest”, Basescu a mai spus ca nu a fost uimit a auzit amenintarea lui Vladimir Putin in privinta dezmembrarii Ucrainei in cazul in care aceasta ar adera la Tratatul Nord-Atlantic. Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat la 16 aprilie, in cadrul unei dezbateri despre securitatea Romaniei, organizata de Fundatia Konrad Adenauer, ca pozitia Romaniei de sustinere a integrarii Ucrainei in NATO este "in stransa legatura cu politica pe care Romania o are fata de Republica Moldova". Prin intrarea Ucrainei in NATO nu se substituie responsabilitatea guvernului Republicii Moldova de a-si asigura securitatea, dar odata cu aderarea Ucrainei aceasta va trebui sa garanteze "un statut convenabil pentru Republica Moldova, prin garantarea integritatii terioriale si prin relatiile de buna vecinatate", a spus seful statului. Basescu a spus atunci ca acest "statut convenabil" este cu atat mai important cu cat, in Ucraina exista voci - "nu la nivelul conducerii", a precizat presedintele - care cer ca "Transnistria sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei, care ar trebui sa revina Moldovei". Declaratiile, care au starnit emotie la Kiev, au fost interpretate fortat, a declarat sambata presedintele Basescu in emisiunea “De la Est la Vest” de la postul public de televiziune."Eu am vorbit de reorganizarea administrativa care a avut loc in fosta URSS si nicidecum despre revendicari teritoriale. Nu putem contrazice realitatile reorganizarii teritoriale a fostului URSS, cum nu putem contrazice realitatile reorganizarii teritoriale a Romaniei din '68, da? Sunt lucruri care s-au facut in interiorul unui stat, care atunci se numea Uniunea Sovietica", a precizat Basescu."Orice discutie care vizeaza pe ton revendicativ aceasta realitate a fostei Uniuni Sovietice este neproductiva, iar eu nu am avut o discutie in sens revendicativ, ci am constatat un adevar al reorganizarii administrative", a punctat Basescu.NewsIn aminteste ca ambasadorul Romaniei la Kiev, Traian Laurentiu Hristea, a fost convocat la 18 aprilie la Ministerul ucrainean de Externe pentru a da explicatii in legatura cu declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la Ucraina si la presupuse pretentii teritoriale ale acesteia asupra Republicii Moldova. In plus, MAE de la Kiev l-a mandatat pe insarcinatul cu afaceri al Ucrainei in Romania sa clarifice in mod urgent pozitia Ministerului de Externe de la Bucuresti in legatura cu declaratia. Deputatii de la Kiev - atat din opozitie, cat si din partidele aflate la putere - au fost revoltati de afirmatiile atribuite presedintelui Basescu referitoare la unele teritorii ucrainene ce ar trebui sa faca parte din Republica Moldova, unele voci cerand revizuirea statutului de membru UE pentru Romania. Pe de alta parte, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a sugerat ca presedintele Traian Basescu a facut declaratiile cu privire la "pretentii teritoriale fata de Ucraina" pentru a impiedica rezolvarea conflictului transnistrean.Presedintele roman a mai declarat sambata la TVR1 ca nu a fost surprins de comentariile fostului presedinte rus Vladimir Putin din Consiliul NATO-Rusia, unde a amenintat cu dezmembrarea Ucrainei in cazul in care aceasta ar adera la NATO, invocand exemplul Crimeei, cedata Ucrainei pe vremea URSS."Ceea ce a precizat presedintele Putin nu a fost un lucru pe care nu l-a mai spus si in alte ocazii. Eu am mai avut discutii cu domnia sa, dar nu a facut aceasta declaratie numai la Moscova. Si, sincer sa fiu, nu vad de ce ne agita orice declaratie care vizeaza realitati ale unui fost stat, ale Uniunii Sovietice. Nimeni, nici presedintele Putin, nu a facut decat constatativ acea declaratie si nicidecum revendicativ", a conchis Basescu.http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=5709