“Traim intr-o tara plina de dobitoci“Iata o confesiune a unei domnisoare:Da, asa este, si ma conving pentru a nu stiu cata oara de acest lucru de cand sunt in Chisinau, adica de vro jumatate de an.Acum o sa povestesc unul dintre cazuri care mi s-a parut cel mai “tare”, in care este evident faptul ca se doreste sa fim lipsiti de ce este al nostru, romanesc; traditii, limba, etc.Intr-o zi de sambata am intrat untr-un butic de pe strada Independentei sa iau paine si seminte de floarea soarelui. Am cerut o paine si 2 pliculete de seminte. Nu stiu cum se intampla, dar de multe ori am “bafta” sa dau peste niste vanzatori, si nu numai, tampiti in adevaratul sens al cuvantului. Vanzatoarea ma intreaba in rusa, bineinteles, daca vreau seminte la 1.5 lei sau la 2 lei. Eu ii raspund ca la 2. Imi zice ca tre sa achit 4.4 lei si eu ii spun ca 2 plicuri, la care ea imi replica: “Razgavarivaite narmalino”. Eu atunci i-am zis ca am cerut de la inceput 2 si unul. “A cerut nu a cerut, mi vMoldavii a ne v Romanii, v Rumanii budete razgavaroivati po rumanskii. Ia rodinu ne pridaiu”. Daca suntem in Moldova, atunci vorbiti moldoveneste i-am sugerat, iar reactia nu a fost tare placuta. Mai face cativa pasi si exclama fulger “Ia ne rumanskaia prostitutka”, la care eu am ramas socata, dar mi-am revenit rapid si i-am raspuns: “Horoso cito russkaia sterva”.Nu s-a asteptat la asemenea replica si s-a enervat la culme ca a vazut ca eu inteleg si pot vorbi rusa dar ii raspundeam romaneste. A inceput sa ma injure ca la usa cortului, si asta nu in magazin, ci afara unde trecea o gramada de lumea. Eu pur si simplu m-am intors si i-am mai repetat o data “russkaia sterva molciati” si am lasat-o sa-si verse “amarul” in strada.Oamenii treceau si priveau mirati la ea cum vorbea singura caci eu ma pierdusem prin multime, cu un gust amar de ceea ce mi se intamplase.MarcelaP.S. Evenimentele din ultimile zile de pe forum dovedesc inca o data ca TRAIM INTR-O TARA PLINA DE DOBIRTOCI!