Testamentul lui Petru cel Mare.
„In numele prea sfintei si nedespartitei Treimi, Noi Petru I-iul, tuturor descendentilor si succesorilor si guvernului natiunii rusesti. Marele Dumnezeu de la care tinem existenta noastra si coroana noastra, luminandu-ne cu lumina sa si sprijinindu-ne cu sprijinul sau, imi ingadui a privi poporul rus ca un popor chemat in viitor la dominatia generala a Europei. Intemeiez aceasta cugetare a mea pe aceea ca natiunile Europei au ajuns, in mare parte, intro batranete vecina cu pieirea spre care merg cu pasi mari; trebuie ca ele sa fie lesne si sigur cucerite de catre un popor tanar si nou, cand acesta va fi atins toata forta si cresterea sa. Privesc dar invaziunea tarilor Occidentului si Orientului de catre Nord ca o misiune periodica decretata in cugetele Providentei care tot astfel a regenerat poporul roman prin invaziunea barbarilor. Emigrarile oamenilor polari sunt ca fluxul Nilului care, in toate epocile, ingrasa cu milul sau tarile slabite ale Egiptului. Am gasit Rusia garla si o las rau; urmasii mei vor face din ea o mare intinsa, destinata a face roditoare Europa saracita, si undele ei se vor revarsa peste toate stavilarele ce niste maini slabanoage ar putea sa-i aseze in cale, si descendentii mei stiu sa-i dirijeze cursul; pentru aceea eu le las invatamintele urmatoare pe care le recomand atentiunii si observatiilor lor statornice. De a intretine natiunea rusa intro stare de razboi permanent, a tine soldatul rus in necontenit razboi, a nu-l lasa sa se repauzeze decat pentru imbunatatirea finantelor statului; a reforma armatele, a alege momente oportune pentru atac. A face astfel ca pacea sa serveasca razboiului si razboiul pacii, in interesul maririi si prosperitatii crescande a Rusiei. A chema prin toate mijloacele posibile, de la popoarele instruite ale Europei, capitani in timp de razboi si savanti in timp de pace, pentru a face sa profite natiunea rusa de foloasele celorlalte tari, fara a le face sa piarda pe ale ei proprii. A lua parte in orice ocaziune la afacerile si certele Europei si mai ales ale Germaniei care, fiind mai apropiata de noi, ne intereseaza de-a dreptul. A diviza Polonia intretinand tulburari si gelozii comune; a interesa pe puternici cu pretul aurului, a influienta dietele, a le corupe spre a avea o actiune in alegerea regilor, a numi partizani si a-i proteja, a face sa intre trupele moscovite si a le tine in tari straine pana ce va veni ocaziunea pentru ca sa ramana acolo pentru totdeauna. Daca puterile vecine se opun, a le potoli momentan imbucatind din tara pana se va putea lua tot ce este de luat. A lua de la Suedia cat se va putea mai mult si a face sa fim atacati de ea pentru a avea un pretext de a o subjuga. Pentru aceasta trebuie izolata Danemarka si Suedia si a intretine rivalitatea lor. A lua totdeauna pe sotiile principilor rusi dintre principesele Germaniei, pentru a inmulti aliantele ca familii, a apropia interesele si a uni Germania cauzei noaste sporindu-ne influenta. A cauta de preferinta alianta Engleterei pentru comertul nostru cu o putere care are mai multa trebuinta de noi pentru marina sa si care poate fi mai folositoare dezvoltarii marinei noastre. A da in schimb lemnul nostru si alte produse contra aurului ei si a stabili intre negutatori, matelotii lor si ai nostri raporturi continue care sa-i formeze pe ai nostri in marina si comert. A se intinde neincetat catre Nord, in lungul Balticei, precum si spre Sud, in lungul Marii Negre. A se apropia pe cat este posibil de Constantinopol si Indii. Cel ce va domni peste aceste tinuturi va fi adevaratul suveran al lumii. Prin urmare, a provoca razboaie continue atat turcului cat si Persiei. A aseza santiere pe Marea Neagra, a se face stapana din ce in ce mai mult peste aceasta mare, precum si peste Baltica, punct indoit si necesar la reusita proiectului; a grabi decadenta Persiei; a patrunde pana la Golful Persic; a stabili daca este posibil, prin Siria, vechiul comert al Orientului si a inainta pana la Indii, care sunt antrepozitul lumii. Odata ajunsi acolo, n-am avea nevoie de aurul Engleterei. A cauta si a intretine cu grija alianta Austriei, a sprijini in aparenta ideile sale de domnie suitoare asupra Germaniei si a provoca impotriva ei si pe sub mana gelozia printilor. A face sa se ceara ajutoarele Rusiei de catre unii, ca si de catre ceilalti si a impune asupra acestor tari un fel de protectiune care sa prepare domnia viitoare. A interesa Casa Austriei ca sa goneasca pe turc din Europa, si a neutraliza geloziile sale din timpul cuceririi Constantinopolei, provocand un razboi cu vechile state ale Europei, sau dandu-i o portiune din cucerire care i se va lua inapoi mai tarziu. A intruni imprejur toti grecii dezbinati sau schismatici, care sunt raspanditi in Ungaria sau Polonia, a-i centraliza, a-i sprijini si a stabili dinainte o predominatie universala printrun fel de autoritate si suprematie sacerdotala; vom avea atatea prieteni printre inamicii nostri. Suedia dezmembrata. Prusia invinsa. Polonia subjugata. Turcia cucerita. Armatele noastre reintrunite. Marea Neagra si Baltica pazite de corabiile noastre. Trebuie deocamdata a propune separat si foarte secret Curtii de Versailles, pe urma Curtii Vienei de a imparti cu ele imperiul universului. Daca una din doua accepta, ceea ce este nelipsit daca vom flata ambitia si amorul lor propriu, a se servi de una pentru a sfarama pe cealalta, angajand cu dansa pe rand o lupta care nu va fi indoielnica, Rusia posedand pentru ea tot Orientul si o mare parte a Europei. Daca, ceea ce nu e probabil, fiecare din ele ar refuza oferta Rusiei, trebuie a le crea certuri si a face sa se ruineze una pentru alta. Atunci, profitand de un moment decisiv, Rusia ar tabara trupele sale concentrate mai dinainte asupra Germaniei. In acelasi timp, doua flote considerabile ar pleca una din Azov si cealalta din portul Arhanghelsk incarcate cu trupe asiatice, sub convoiul flotei armate ale Marii Negre, ale Balticei. Inaintand prin Mediterana si prin Ocean, ele ar inunda Franta de o parte si Germania de alta parte si aceste doua tinuturi biruite, restul Europei ar trece lesne sub noi, fara a mai da o lovitura de pusca. Astfel se poate si trebuie sa fie cucerita Europa.”