791

Vladimir Putin: Imaginea unui bloc militar la granitele noastre va fi interpretata ca o amenintare directa la siguranta Rusiei

"Am discutat cu membrii Consiliului probleme importante, am evaluat relatia bilaterala NATO-Rusia. Am observat ca s-au inregistrat progrese pe partea politica, un exemplu clar fiind asistenta comuna oferita operatiunilor din Afganistan. Exista programe comune in ceea ce priveste spatiul cosmic si in ceea ce priveste sistemele anti-racheta. Am vorbit si lupta impotriva terorismului si despre exercitiile vaselor ruse. Am vorbit si despre ratificarea de catre Rusia a parteneriatului cu NATO. Am realizat multe lucruri si vom continua sa cooperam. Insa rezultatul acestei cooperari va depinde de atitudinea tarilor mari din vest fata de Rusia si de disponibilitatea lor de a face compromisuri legate de chestiuni sensibile si pentru Rusia. Crearea unor noi infrastructuri in noile state NATO si plasarea sistemului strategic IBM al SUA in Europa nu contribuie la o crestere a increderii intre relatiilor intre NATO si Rusia", a declarat presedintele Vladimir Putin in deschiderea conferintei sale de presa de astazi.Vladimir Putin a vorbit despre cum va fi privita in Rusia instalarea scutului antiracheta: "Aceasta imagine a unui bloc militar puternic la granitele noastre, va fi interpretat ca o amenintare directa la siguranta Rusiei. O asigurare externa ca acest sistem nu este indreptat impotriva Rusiei nu va fi de ajuns pentru noi. Un asemenea sistem de securitate nu este construit pe promisiuni, mai ales ca am auzit si alte promisiuni inainte de alte extinderi imperialioste din trecut. Aceasta nu este o garantie fata de viitoarea dezvoltare a NATO si de rolul de jucator global care trece dincolo de granitele statelor membre NATO. Am vorbit si despre siguranta energiei ". Vladimir Putin a vorbit despre lupta impotriva amenintarilor care nu poate fi facuta decat prin efortul tuturor partenerilor: "Faptul ca NATO isi foloseste forta si ca Consiliul NATO joaca un rol importnt este foarte clar. Vrem sa dezvoltam cooperarea cu Alianta in acele zone in care avem interese comune. Amenintarile din ziua de azi nu pot fi combatute de o singura tara. Avem nevoie de eforturile tuturor partenerilor strategici".Putin a catalogat dialogul avut astazi la Bucuresti ca fiind "foarte deschis, foarte constructiv", adaugand "Colegii mei au raspuns in acelasi fel, desi exista chestiuni fata de care avem pareri diferite"."Natiunile Unite si Consiliul de Securitate joaca un rol principal in organizarea unui nou sistem de securitate. NATO este de asemenea un jucator global foarte important. important Singurul fapt ca am organizat un Consiliu Rusia- NATo dovedeste faptul ca putem avea un dialog pozitiv cu Alianta. Operatiunile navale comune in Marea Mediterana, asistenta pe care o punem la dispozitie in Afganistan,raspunsul nostru pozitiv fata de razboiul din Faganistan toate aceste puncte demonstreaza ca suntem pregatitti sa lucram impreuna cu partenerii nostri daca si ei vor respecta interesele noastre", a spus presedintele Vladimir Putin despre formarea unui nou sistem de securitate.Putin a propus in Consiliul NATO-Rusia o alternativa la scutul antiracheta, sub tripla comandaPresedintele Federatiei Ruse a anuntat, la conferinta de presa de la Bucuresti, de la finalul Consiliului NATO-Rusia, ca a propus o alternativa la scutul antiracheta, cu comanda a NATO, a Rusiei si a SUA, dupa ce cu o zi inainte Alianta a invitat Moscova sa participe la scutul antibalistic.Vladimir Putin a anuntat, in conferinta de presa, ca in cadrul discutiilor NATO-Rusia ca propunerea sa a fost respinsa de aliati. El s-a referit la o structura a scutului care sa aiba doua centre de comanda, la Bruxelles si la Moscova, si cu comanda tripla - a Rusiei, a Statelor Unite si a Pactului Nord-Atlantic. Vladimir Putin a mai spus ca refuzul Aliantei a fost insotit de scenarii alternative privind scutul antibalistic, insa nu a mentionat detalii. De asemenea, liderul de la Kremlin a mai aratat ca "presupune" ca discutiile pe tema scutului vor continua "cu partenerii americani".Putin: Rusia vrea sa medieze conflictele din lumea arabaLegat de organizarea unei conferinte de pace in Orientul Apropiat, presedintele rus s-a aratat foarte deschis. "Rusia a fost implicata in procesul de pace din Orientul Apropiat. Am ajuns la un nivel de incredere ridicat fata de aceste state. In lumea araba avem o traditie de incredere bazata pe faptul ca am recuscut statul Palestinian si am vrea sa folosim aceasta experienta pentru rezolvarea conflictelor din Orientul Apropiat. In acelasi context, am vrea sa se organizeze o conferinta despre Orientul Apropiat in Moscova. Vrem sa fim mediatori, oraganizatori astfel incat fiecare participat la acest proces sa isi gaseasca rolul propriu. Cautam o realizare pozitiva a acestui proces. O astfel de conferinta ar trebui pregatita foarte bine, iar partenerii nostri americani au o atitudine pozitiva fata de o asemenea conferinta. In momentul in care contextul interbational o va permite, vom organiza o astfel de intalnire". Referitor la problema transnistreana, Putin a declarat ca "Rusia a indeplinit toate conditiile prevazute in Tratatul Fortelor Conventionale in Europa, care prevedea retragerea armamentului si distrugerea armamentului greu". Sursa: Realitatea TVVideo.http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=/media/video/video_001_00169282_1207308771_00.flv
0