Tuberculoza la pachet din Rusia
In ultimul timp a crescut numarul pacientilor cu forma acuta de tuberculoza Ieri, omenirea a marcat Ziua mondiala de combatere a tuberculozei. In RM aceasta zi a fost consemnata sub genericul - "Eu pot stopa tuberculoza". Statisticile privind imbolnavirea cu tuberculoza sunt alarmante. Zilnic, numai la Spitalul de Ftiziopulmonologie din Chisinau sunt internati circa 15 bolnavi de tuberculoza, iar anual mor in medie 115 persoane. In RM de aceasta maladie sufera cel mai des persoanele care traiesc la limita saraciei si cei care au migrat, in special, in Rusia.La inceputul lui martie, Pavel Gutu din Chisinau s-a dus la medic pentru un control de rutina, dar a aflat ca sufera de tuberculoza. La scurt timp, barbatul de 40 de ani a suportat o operatie la plamanul stang. Este pentru a doua oara cand ma tratez de aceasta boala. Prima data am suferit in 1978Е Acum nici n-am banuit ca sunt bolnav, caci ma simteam bine, spune el, in timp ce este consultat de doctorul Vladimir Stoian, seful Sectiei nr. 3 a Spitalului de Ftiziopulmonologie din capitala.Zilnic, in aceasta institutie medicala sunt internati circa 15 pacienti, in prezent aici aflandu-se 390 de bolnavi. Sofia Alexandru, vicedirectoarea spitalului, spune ca in 2007 s-a inregistrat o micsorare a indicelui morbiditatii de tuberculoza - 99,3% de cazuri, comparativ cu 119,5% in anul 2006. in acelasi timp, insa, a crescut numarul pacientilor cu forma avansata a tuberculozei. Motivul este ca aceste persoane se adreseaza la medic tarziu, lasand boala sa se agraveze. Multi dintre ei decedeaza la numai 10-15 zile de la internare. Astfel, anual, aici mor circa 115 pacienti care au suferit de o forma acuta a tuberculozei. Cel mai des de aceasta boala sufera persoanele din familii defavorizate, care nu au bani pentru a-si asigura o alimentatie bogata in vitamine, traiesc in conditii nefavorabile, precum si cei care au migrat peste hotare.Am constatat ca 70 la suta din persoanele care muncesc peste hotare - in special, in Rusia - sufera de tuberculoza. Lucrand pe santiere de constructii, acesti oameni traiesc in conditii cu risc sporit de imbolnavire, se alimenteaza prost, sunt supusi stresului etc. Mai mult, ei ezita sa faca un control medical, deoarece nu au polita de asigurare medicala si nici nu stiu ca la Spitalul de Ftiziopulmonologie internarea si tratamentul sunt gratuiteФ, ne-a mai spus Sofia Alexandru.Actualmente, spitalul Spitalul de Ftiziopulmonologie din Chisinau are trei sectii pentru maturi, cu 325 de paturi, si una pentru copii, cu 80 de paturi, in care sunt internati copii din toata republica. Medicii recomanda ca la primele simptome ale tuberculozei - tuse cu o durata de trei saptamani, febra, disconfort fizic, transpiratie nocturna, lipsa poftei de mancare - sa se adreseze imediat la doctor. Totodata, pentru profilaxie, se recomanda ca de doua ori pe an sa fie facuta radiografia la plamani. Pe langa metodele profilactice, medicii mai recomanda ca populatia sa aiba un regim alimentar bogat in calorii si vitamine si sa evite stresul.